Karen Marie Ellefsens fem på topp

Karen Marie Ellefsens liste over de fem beste norske prestajonene gjennom tidene når det gjelder sommer-OL.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Foto Erik Johansen / Scanpix

Å sammenligne idrettsprestasjoner fra ulike grener, er som å sammenligne liter og meter. Derfor vil en slik rangering aldri bli rettferdig, men svært subjektiv. Jeg har dessuten, med ett unntak, valgt prestasjoner jeg selv husker og derfor har et forhold til. Og jeg har satt opp noen kriterier: Utbredelse, gjentagelse, suverenitet og mental styrke.

Karen Marie Ellefsen / NRK

1. Vebjørn Rodal. OL-gull på 800 meter i Atlanta 1996. Friidrett er en av de mest utbredte idrettene i verden. Den drives overalt og i alle kulturer, særlig løping. Og det er flere deltagere i et VM i friidrett enn det er medlemsland i FN. Derfor blir denne prestasjonen så stor. Jeg setter den også på topp fordi tiden ble så god. 1.42.58 er fortsatt olympisk rekord, før lekene i Beijing. Og det er bare sju mann som har løpt fortere på 800 meter gjennom tidene.

2. Jon Rønningen. To gull i bryting. Seoul 1988 og Barcelona 1992. Bryting er også en idrett som utøves i mange land. Og det er alltid en prestasjon å holde seg på topp i idrett over flere år. Derfor rager det høyt å forsvare et OL-gull, slik Jon Rønningen gjorde i Barcelona i 1992. Måten han gjorde det på, teller også. Motstanderen ledet, da Rønningen fikk inn det avgjørende grepet to sekunder før full tid.

3. Knut Holmann. 3 OL-gull .På K-1 1000 meter i Atlanta 1996. K-1000 meter og K-1 500 meter i Sydney 2000. Kajakk er kanskje ikke av de største idrettene i verden, men det er en sport som krever både stor styrke og mye utholdenhet. Og igjen er prestasjonen det er å forsvare et OL-gull 4 å etterpå, et sterkt argument for å plassere Knut Holmann inn på denne lista. I tillegg til at han ble dobbelt gullvinner i 2000

4. Egil Danielsen. Gull i spyd i Melbourne 1956. Danielsen tok et suverent OL-gull, nesten 6 meter foran sølvmedaljevinneren. 85.71 var dessuten ny verdensrekord, over to meter lenger enn den gamle. Så som enkeltprestasjon rager dette høyt.

5. Trine Hattestad. Gull i spyd i Sydney 2000. Det er en prestasjon å komme fra en posisjon som ”underdog” og vinne et OL-gull. Men det kan være en like stor prestasjon å forsvare et favorittstempel. Trine Hattestad deltok i sitt femte OL. Hun hadde vært favoritt før og misslyktes. Nå var det absolutt siste mulighet. Og selv om hun hadde vært stabilt god og verdens beste gjennom hele sesongen, ser jeg likevel på det som en så stor mental prestasjon å holde nervene under kontroll, når det hadde gått galt flere ganger før, at jeg lar henne få en plass på denne lista.

Karen Marie Ellefsen er NRKs friidrettskommentator.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal