Karen Marie Ellefsens fem på topp

Karen Marie Ellefsens liste over de fem beste norske prestajonene gjennom tidene når det gjelder sommer-OL.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter.

Vebjørn Rodal har akkurat løpt inn til OL-gull på 800 meter i 1996.

Foto: Foto Erik Johansen / Scanpix

Å sammenligne idrettsprestasjoner fra ulike grener, er som å sammenligne liter og meter. Derfor vil en slik rangering aldri bli rettferdig, men svært subjektiv. Jeg har dessuten, med ett unntak, valgt prestasjoner jeg selv husker og derfor har et forhold til. Og jeg har satt opp noen kriterier: Utbredelse, gjentagelse, suverenitet og mental styrke.

Karen Marie Ellefsen / NRK

1. Vebjørn Rodal. OL-gull på 800 meter i Atlanta 1996. Friidrett er en av de mest utbredte idrettene i verden. Den drives overalt og i alle kulturer, særlig løping. Og det er flere deltagere i et VM i friidrett enn det er medlemsland i FN. Derfor blir denne prestasjonen så stor. Jeg setter den også på topp fordi tiden ble så god. 1.42.58 er fortsatt olympisk rekord, før lekene i Beijing. Og det er bare sju mann som har løpt fortere på 800 meter gjennom tidene.

2. Jon Rønningen. To gull i bryting. Seoul 1988 og Barcelona 1992. Bryting er også en idrett som utøves i mange land. Og det er alltid en prestasjon å holde seg på topp i idrett over flere år. Derfor rager det høyt å forsvare et OL-gull, slik Jon Rønningen gjorde i Barcelona i 1992. Måten han gjorde det på, teller også. Motstanderen ledet, da Rønningen fikk inn det avgjørende grepet to sekunder før full tid.

3. Knut Holmann. 3 OL-gull .På K-1 1000 meter i Atlanta 1996. K-1000 meter og K-1 500 meter i Sydney 2000. Kajakk er kanskje ikke av de største idrettene i verden, men det er en sport som krever både stor styrke og mye utholdenhet. Og igjen er prestasjonen det er å forsvare et OL-gull 4 å etterpå, et sterkt argument for å plassere Knut Holmann inn på denne lista. I tillegg til at han ble dobbelt gullvinner i 2000

4. Egil Danielsen. Gull i spyd i Melbourne 1956. Danielsen tok et suverent OL-gull, nesten 6 meter foran sølvmedaljevinneren. 85.71 var dessuten ny verdensrekord, over to meter lenger enn den gamle. Så som enkeltprestasjon rager dette høyt.

5. Trine Hattestad. Gull i spyd i Sydney 2000. Det er en prestasjon å komme fra en posisjon som ”underdog” og vinne et OL-gull. Men det kan være en like stor prestasjon å forsvare et favorittstempel. Trine Hattestad deltok i sitt femte OL. Hun hadde vært favoritt før og misslyktes. Nå var det absolutt siste mulighet. Og selv om hun hadde vært stabilt god og verdens beste gjennom hele sesongen, ser jeg likevel på det som en så stor mental prestasjon å holde nervene under kontroll, når det hadde gått galt flere ganger før, at jeg lar henne få en plass på denne lista.

Karen Marie Ellefsen er NRKs friidrettskommentator.

Siste nytt

 • Olympiatoppens OL-mål: 32 medaljer

  – Vår offisielle målsetting for troppen til OL er 32 medaljer, sier toppidrettssjef Tore Øverbø.

  Det kom fram da toppidrettssjefen og hans team i Olympiatoppen holdt et mediemøte onsdag.

  Målet er seks medaljer lavere enn resultatet i Pyeongchang i 2018 hvor Norge tok 39 OL-medaljer.

  Tallknuserne i Nielsen's Gracenote spår at Norge får 22 gull, 13 sølv og ni bronse. Medaljeprognosene er 12 medaljer mer enn Olympiatoppens medaljemål.

  Hvem som kvalifiserer seg til OL blir bestemt mellom 20. desember og 20. januar. OL-troppen vil ligge på rundt 90 utøvere informerer vinteridrettssjef Helge Bartnes.

  Therese Johaug
 • Stempler Solskjær-sak som løgn

  Paul Pogba tar avstand fra The Suns artikkel om at han har et surt forhold til Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær. Han kaller det «falske nyheter».

  Det gjør han i et innlegg på Twitter. Pogba skriver at «store løgner lager overskrifter» og legger ved en skjermdump av The Suns artikkel. Den er stemplet med påskriften «fake news».

  Avisen hevdet onsdag formiddag at Pogba var rasende på Solskjær etter å ha blitt satt på benken fra start i 0-5-tapet for Liverpool søndag. Franskmannen kom innpå rett etter hvilen, men etter et kvarter ble han utvist for en overivrig takling på Naby Keita.

  Pogba mistet også ballen på midtbanen i forkant av Liverpools siste scoring.

  Solskjær er under hardt press, men ligger inntil videre an til å fortsette som United-manager. Neste kamp er mot Tottenham i London lørdag kveld.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Laurence Griffiths / AP
 • Kristiansen forlenger med Brann

  Ruben Kristiansen (33) fortsetter Brann-karrieren også kommende sesong. Det er tredje gang venstrebacken forlenger med bergensklubben.

  – Jeg er veldig glad for at jeg får representere Brann i ett år til, sier Kristiansen til Branns nettsted.

  Veteranen har spilt for laget siden midten av 2015-sesongen. Totalt står han med 162 Brann-kamper.

  Ruben Kristiansen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal