Hopp til innhold

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Allerede tre timer før avspark klumpet det seg med store folkemengder utenfor Stade de France, nord i finalebyen Paris.

Arrangøren hadde opprettet et ytre sjekkpunkt før man gikk inn på selve stadionområdet. Da det nærmet seg kampstart, var det åpenbart at det kom til å bli problemer. Den første sjekken ble en flaskehals.

– Det er fullstendig amatørmessig. Dette er store stadioner, og man vet hvordan dette er. Man har arrangert slike oppgjør før, og så klarer man å rote det sånn til, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Det er også rapportert at politiet har brukt tåregass, skriver NTB. Den britiske journalisten Mark Ogden, som skriver for ESPN, har publisert en video som skal vise at supportere blir utsatt for tåregass.

Også den engelske fotballegenden Gary Lineker raser mot arrangementet.

– Jeg er ikke sikker på om det er mulig å arrangere et dårligere arrangement hvis du prøvde. Helt kaotisk og farlig, skriver han på Twitter.

UEFA svarer

I en uttalelse krever Liverpool en gransking av hva som førte til problemene.

– Vi er utrolig skuffet over inngangsproblemene og sammenbruddet av sikkerhetsområdet som Liverpool-supportere møtte denne kvelden på Stade de France. Dette er den største kampen i europeisk fotball, og fansen skulle ikke vært nødt til å oppleve det de gjorde i kveld, skriver klubben.

– Vi har offisielt bedt om en formell gransking av årsaken til disse uakseptable problemene, skriver de.

I en uttalelse sier det europeiske fotballforbundet at falske billetter skapte kaoset.

– I oppladningen til kampen ble inngangen til Liverpools side blokkert av tusenvis av fans som hadde kjøpt falske billetter som ikke fungerte i portene. Det skapte et stort trykk av supportere som prøvde å komme seg inn, skriver de til flere britiske journalister.

De bekrefter at politiet brukte pepperspray.

– Etter hvert som antallet utenfor stadion fortsatte å øke frem mot kampstart skilte politiet dem med pepperspray, og tvang dem vekk fra stadion. Uefa har medfølelse med de som ble påvirket av dette, og vil gjennomgå sakene omgående med fransk politi og myndigheter, og med det franske forbundet, skriver de.

NRK har forsøkt å kontakte Uefa, men ikke fått svar.

– Fans er rasende

I en uttalelse på Twitter retter Frankrikes innenriksminister, Gerald Darmanin, en pekefinger mot britiske supportere.

– Tusenvis av britiske «supportere» uten billetter, eller med falske billetter, tvang seg inn på stadion og angrep ved noen tilfeller vaktene. Tusen takk til det mange politifolkene som mobiliserte denne kvelden i en vanskelig situasjon, skriver han.

Samtidig som tusenvis av supportere stilte seg i kø, prøvde ungdom å hoppe over gjerdene og løpe fra stadionvaktene. Ifølge radiostasjonen RMC lyktes det over hundre stykker å ta seg inn på stadion uten billett.

– Fans er rasende utenfor Stade de France. Timevis med kø og trengsel, mens området sliter med å takle mesterligafinalen, skriver AP-journalist Rob Harris på Twitter.

Kampen startet klokken 21.36. Journalister melder at det fortsatt er kaotiske tilstander utenfor stadion.

– Pepperspray og tåregass brukt utenfor Stade de France. Fortsatt store køer utenfor, som betyr at de ikke burde forsøke å starte kampen, skriver Harris like etter 21.30.

Champions League Final - Liverpool v Real Madrid

PÅ STADION: Denne beskjed fikk folket på Stade de France.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK er på plass ved Stade de France og ble vitne til at flere personer forsøkte å hoppe over gjerdene eller fjerne barrikadene som stod mellom dem og anlegget.

– Fullstendig kaos

Snaut 15 minutter før opprinnelig kampstart – 21.00 – stod flere hundretalls supportere i lange køer utenfor stadionområdet. Da de åpnet portene for å slippe inn noen av dem, ble trengselen så stor at flere gikk i bakken da de kom inn.

– Det ser helt umulig ut å komme seg inn. Dette fremstår veldig farlig. Fullstendig kaos, skriver Lineker på Twitter.

Politiet utenfor stadion i Paris.

EKSTRA POLITI: Store politistyrker på plass ved stadion.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Gikk ut over Liverpool-supporterne

Enkelte hadde synlige skader etter å ha blitt trykket mot stadiongjerdene. Barn gråt i køen og flere var tydelig oppgitt.

– Folk kommer til på bli skadet. Folk kommer til å bli skadet, ropte flere tilskuere i køen, mens det strømmet til med flere politifolk til å bistå med sikkerhetskontrollene.

Problemene skal i hovedsak ha vært langs den langsiden der Liverpool-supporterne ble sluppet inn på anlegget.

21.15 var det fortsatt synlig mer hvitt enn rødt inne på stadion.

PS! Flere supportene er blitt sendt i retur etter å ha kjøpt falske billetter i området rundt stadion. En Liverpool-supporter som ikke ville navngis sa han hadde betalt 200 euro.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal