Kaos rundt VM-kvaliken: – En rar situasjon

Én deltaker har trukket seg, og tirsdag avlyste Russland all idrett. Magnus Carlsen tror det er en god sjanse for at kandidatturneringen ikke blir gjennomført som den skal.

Magnus Carlsen

VM-KLAR: Magnus Carlsen er regjerende verdensmester. Han er dermed klar for VM-kampen til høsten.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Såpass realistisk må man være, sier Carlsen til NRK.

Der nesten samtlige idrettsarrangement er blitt avlyst eller flyttet for å unngå spredning av koronaviruset, startet kandidatturneringen i Russland som planlagt tirsdag.

Her skal åtte spillere kjempe om å få møte Carlsen til VM-duell.

Men opptakten til turneringen har mildt sagt vært kaotisk.

– Krever eksepsjonell profesjonalitet

Carlsen mener det er veldig forståelige grunner til at idrettsarrangementene blir kansellert, men samtidig påpeker han at det er få spillere i en kandidatturnering.

– Ville du reist selv i dag?

– For meg er det verre å tenke på å miste VM enn å spille under koronatider. Nei da, jeg skjønner at det er en vanskelig situasjon, men jeg regner med de forholder seg til rådene som gis fra myndighetene, sier Carlsen.

– Det er en rar situasjon der du har en usikkerhet rundt det å fortsette, eller burde fortsette, og det krever en eksepsjonell profesjonalitet og evne til å fokusere, fortsetter Carlsen.

Protesterte mot turneringen

Teimur Radjabov, som egentlig skulle deltatt, har trukket seg etter å ha bedt Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) om å flytte turneringen.

Senere har Fide innført flere tiltak for å begrense risikoen for smitte, men foreløpig har ikke turneringen blitt utsatt eller flyttet. Avtrekk ble gjort klokken 12.00 norsk tid tirsdag.

Tidligere toppspiller, Vladimir Kramnik, skulle kommentert turneringen, men har trukket seg fra oppdraget i protest.

Laster Twitter-innhold

– Jeg mener det er feil å arrangere turneringen av flere grunner: Både for omdømmet, det juridiske og ikke minst menneskelig, skriver Kramnik i en uttalelse.

Tirsdag gjorde Russland som Norge og stoppet all idrett i landet. Russernes forbud gjelder frem til 10. april. Mandag innførte også myndighetene i landet forbud mot arrangementer med mer enn 50 deltakere.

Likevel så det slik ut under åpningsseremonien mandag kveld:

Laster Twitter-innhold

Det var lichess som la ut bildet først.

Fide har fått mye kritikk også for åpningsseremonien, og bildet ble fjernet kort tid etter publisering.

– Vennligst legg merke til at spillerne ikke er til stede. Med bare 93 tilfeller registrert i Russland, var slike offentlige samlinger (opp til 5000 mennesker) fortsatt tillatt i Russland. Men vi forstod at bildet kunne slå alarm sett fra andre land, så vi fjernet det, forklarte Fide på Twitter.

Det er også bestemt at turneringen blir spilt uten tilskuere. Fra før har forbundet forsvart avgjørelsen om å arrangere turneringen med blant annet tiltak for å sikre helsen til de involverte.

Blant annet sjekkes spillerne av leger flere ganger om dagen, de trenger ikke håndhilse før partiene og spillerne har tilgang til munnbind både underveis i turneringen og på hotellet.

Fide-president Arkadij Dvorkovitsj sier i en pressemelding at de har fulgt anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale olympiske komité (IOC) og russiske myndigheter.

Ønsker omkamp

Til tross for den turbulente oppstarten, ble altså turneringen spilt som planlagt tirsdag.

Carlsen er tydelig på hvem han ønsker at skal vinne turneringen, og dermed spille VM-kamp mot nordmannen til høsten:

– Jeg vil møte Caruana igjen siden han virker som den beste. Jeg tenker også det er spennende med Ding (Liren) så god som han har vært, sier Carlsen.

– Med Caruana får jeg en ny sjanse, selv om jeg vant sist. Men det var ikke alt jeg var fornøyd med, legger han til.

Carlsen og Caruana

OMKAMP? Magnus Carlsen slo Fabiano Caruana i VM 2018. Nå ønsker han omkamp mot samme mann.

Foto: Frank Augstein / AP

NRKs sjakkekespert Torstein Bae mener Caruana er storfavoritt, men at alt handler om hvordan spillerne nå takler koronasituasjonen.

– Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette spiller inn på deres psyke nå. Det er nok en bekymring for smitte og hva man kan havne opp i. De skal jo sitte rett overfor hverandre i 100 timer, sier Bae.

Nepo

Jan Nepomnjajtsjij har fått en god start på turneringen. Han vant første parti tirsdag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg ser på det som et minus for Caruana. Hadde ikke dette kommet inn som en X- faktor, hadde han vært klar favoritt. Nå blir det et usikkerhetsmoment rundt hvordan han håndterer det, mener eksperten.

Tirsdag spilte Caruana remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Ding Liren tapte mot Wang Hao, Jan Nepomnjajtsjij slo Anish Giri, mens også Kirill Alekseenko og Alexander Gristsjuk spilte remis.

Siste nytt

 • Villa-stjerne med korona-tabbe

  Først ba han alle om å holde seg hjemme. Deretter dro Aston Villa-kapteinen Jack Grealish på kompisbesøk og krasjet med bilen på tur hjem igjen.

  – Jeg vil ikke at noen skal gjøre den samme tabben som jeg gjorde, er 24-åringen sitert på i blant annet BBC.

  Lørdag publiserte han en video der han blant oppfordret folk til å holde seg hjemme for å hjelpe til med å redde liv.

  Selv skal han angivelig ha dratt på fest til en kamerat. På vei hjem krasjet han sin Range Rover inn i to parkerte biler. Han fikk flerret opp det denne forhjulet på sin egen bil, og den var ikke lenger kjørbar.

  Premier League - Leicester City v Aston Villa
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Friidretts-VM utsett

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opplyser at dei ser etter VM-datoar i 2022 ettersom sommar-OL vart utsett i eit år. VM i Eugene i Oregon skulle etter planen avviklast i august neste år, men det kolliderer med dei nye datoane for OL. Forbundet skriv i ei pressemelding at dei støttar dei nye OL-datoane som vart kunngjort måndag. Samtidig opplyser dei at dei jobbar med nye datoar for friidretts-VM i 2022. Det skjer i samarbeid med VM-arrangøren og andre meisterskapsarrangørar.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud
 • Sommar-OL startar 23. juli

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) og arrangøren av Tokyo-OL er samde om at dei utsette sommarleikane i Tokyo vil starte 23. juli neste år. Det stadfestar president Yoshiro Mori i OLs arrangørkomité måndag ettermiddag. Opphavleg skulle OL arrangerast frå 24. juli til 9. august i år. Dei nye OL-datoane betyr at VM i friidrett i Eugene i Oregon neste år blir flytta til 2022. Paralympics er flytta til 24. august til 5. september, ifølge nettstaden Insidethegames. Det ligg også i korta at VM i svømming må flyttast som følgje av OL-utsetjinga. Opphavleg dato for meisterskapet i japanske Fukuoka er 16. juli–1. august neste år.

  Olympics Tokyo
  Foto: Issei Kato / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal