Kaos i svensk langrenn: Flere stjerner vurderer å bryte med landslaget

Flere av løperne på Sveriges kvinnelandslag i langrenn skal være misfornøyd med treningsopplegget og vurderer å kjøre sitt eget opplegg foran neste sesong.

Det svenske damelandslaget i langrenn tok gull på stafetten under VM i Seefeld
Foto: Joe Klamar / AFP

Det er svenske Expressen som skriver dette tirsdag kveld.

Avisen skriver at minst tre løpere vurderer å bryte med landslaget, og omtaler dem som «tre av lagets fremste utøvere».

Kilder sier til avisen at misnøyen på damelandslaget dels skyldes hvordan treningsleirene er lagt opp, dels fokuset på styrketrening og «melkesyretrening», og dels stemningen på landslaget.

Disse opplysningene kommer ikke noe overraskende på NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Det har vært lett å merke at det har vært en trykket stemning med mye frustrasjon i den svenske skileiren i vinter, sier han.

Torgeir Bjørn

IKKE OVERRASKET: NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– De skulle ta over hegemoniet denne sesongen etter stafettgullet i Seefeld, men utenifra ser det ut som at de har vært for het på grøten og trent for tøft inn mot sesongen. Derfor har de ikke prestert så bra som de har forutsetninger for å gjøre, forklarer langrennseksperten.

Han påpeker at det svenske damelandslaget tidligere har hatt suksess med et lignende opplegg før, med Charlotte Kalla, men at det denne sesongen er utøverne utenfor elitelaget som har utviklet seg mest.

– Linn Svahn, som har vært på utviklingslandslaget, har i sin første sesong som senior blitt verdens beste, bemerker han, og fortsetter:

– Damene på elitelaget som har klart seg best, er Ebba Andersson, som bevisst stod over noen økter, og Frida Karlsson, som fikk startnekt og dermed en lang periode til å komme seg til hektene. Etter det var hun på topp i Kollens 3-mil, sier han.

Herretrenere slutter

Uroen i svensk langrenn er ikke begrenset til damelandslaget. Ifølge Expressen slutter både Mattias Nilsson og Fredrik Uusitalo som trenere for herrelandslaget.

Det samme skriver SVT.

– Jeg vil ikke si noe nå, men det kommer nok mer informasjon innen kort tid, sier Nilsson til Expressen.

Søndag ble det kjent at Stina Nilsson, som har tatt både OL-gull og VM-gull i langrenn, bytter fra langrenn til skiskyting.

– Det har absolutt vært et turbulent år, sa Nilsson til Aftonbladet etter at nyheten om byttet ble kjent.

Ifølge avisen var både uroen innad i Det svenske Skiforbundet og misnøye med landslagets opplegg viktige årsaker til at Nilsson valgte å bytte til skiskyting nettopp nå.

Sparket landslagstrener

Sveriges tidlgiere landslagssjef Rikard Grip

VAR POPULÆR: Sveriges tidligere landslagstrener, Rikard Grip.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nilsson skal særlig ha savnet Rikard Grip, landslagssjefen som fikk sparken i mars 2019.

– Han var en god leder, en som var litt – sett utenfra – limet i det svenske laget og ansiktet utad. Etter det har det blitt mye mer uoversiktlig og merkbart dårligere stemning, sier Bjørn om den tidligere sjefen.

– Det er noe galt hvis så mange ønsker seg vekk fra landslaget. Ski-Sverige må enes om veien videre nå.

NRK har tirsdag kveld vært i kontakt med direktøren i Sveriges skiforbund, Ola Strömberg.

Han henviser til Daniel Fåhraeus, langrennssjefen i forbundet. Fåhraeus har ikke besvart NRKs henvendelser tirsdag kveld.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal