Kaos i hockey-Norge – spillere og ansatte blir permittert

Norges Ishockeyforbund avlyser all aktivitet resten av sesongen. Det har allerede ført til permitteringer i klubbene, men spillerorganisasjonen NISO reagerer.

Stjernen Hockey

PERMITTERT: Stjernen Hockey har onsdag gitt permitteringsvarsel til spillere og sportslig apparat.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stjernen Hockey varslet onsdag spillere og ansatte om permitteringer med umiddelbar virkning.

Flere andre norske hockeyklubber NRK har vært i kontakt med, vurderer det samme.

Årsaken er at all aktivitet i norsk hockey, også sluttspillet, er avlyst på grunn av frykt for spredning av koronavirus.

Styreleder i Stjernen, Gisle Årnes, forteller at de tok avgjørelsen om å permittere tirsdag kveld.

– Vi tok beslutningen basert på at prognosene var ytterst usikre, og gjorde det enhver ansvarlig bedrift ofte gjør, justerer kostnadene etter inntektene som ligger foran oss, sier Årnes.

Også serietoer Storhamar har hatt møte og varslet de ansatte om at det kan bli permitteringer.

– Permittering av et hockeylag er drastisk. Det er snakk om hele klubben, alt fra spillere til administrasjon, sier daglig leder Per Christian Balke.

Frisk Asker sluttspill 2019

VINNER: Frisk Asker slo Storhamar 4-2 i kamper i fjor og tok sluttspillseieren.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NISO kritisk til permitteringer

Spillerorganisasjonen NISO mener imidlertid klubbene må finne andre løsninger enn permitteringer.

Til NRK sier advokat Erik Monsen i NISO at idretten og idrettsklubber må følge reglene også i en uforutsett situasjon som nå.

– Permittering forutsetter at den permitterte arbeidstaker har mulighet til å finne seg nytt arbeid, fast eller midlertidig. Når spiller i dette tilfelle er forhindret en slik mulighet, faller hele grunnlaget for permittering bort. Når spillerne ikke kan si opp sine kontrakter, ei heller være berettiget dagpenger, mener vi det ikke er grunnlag for permittering. Da må man finne alternative løsninger, sier Monsen.

Stavanger Oilers - Stjernen (8-3)

PÅ VEI HJEM: Stjernens Braden Christoffer og resten av Stjernen-importene reiser alle hjem neste uke. Om de får komme tilbake til klubben er det ingen som vet.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Per Ragnar Bronken er arbeidsrettsadvokat og har fungert som rådgiver for Stjernen i denne saken. Styreleder i Fredrikstad-klubben har gitt advokaten lov til å uttale seg på vegne av klubben.

Rådgiveren forteller til NRK at han ikke ser grunnlaget til NISO sin argumentasjon og mener at hockeyklubber som Stjernen kan permittere spillere i denne situasjonen.

– Det er fullt ut adgang til å permittere arbeidstakere i Norge som er midlertidig ansatt og det gjelder også ishockeyspillere på midlertidige kontrakter. Vi mener at det utgangspunktet må gjelde og at det ikke er noe i denne situasjonen som gjør at vi ikke har den anledningen.

I dag har arbeidsgiver lønnsplikt i 15 dager etter permitteringsvarsel. De reglene kan bli endret som et strakstiltak, sa statsminister Erna Solberg tirsdag.

Alle taper penger

Et sluttspill i ishockey spilles best av sju oppgjør i både kvartfinaler, semifinaler og finaler. I fjor endte sluttspillfinalene mellom Storhamar og Frisk/Asker med seier til Frisk etter seks finalekamper.

Med en kapasitet på 7000 tilskuere i CC Arena på Hamar, betyr sluttspillet store inntekter for en klubb som Storhamar. De inntektene blir det ikke noe av i år.

– Vi hadde nærmere en tredjedel av publikumsinntektene våre fra sluttspillet i fjor, forteller Balke i Storhamar.

Ishockeypresident Tage Pettersen har bedt klubbene være nøye med å dokumentere kostnader og tapte inntekter.

– Det har vært snakk om en nasjonal krisepakke for å håndtere situasjonen. Idrett og kultur må også tas med i en sånn sammenheng.

NM-sluttspillet ishockey, menn: Storhamar - Frisk Asker

FULLE HUS: Sluttspillet er mange av klubbenes viktigste inntekter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Også VM kan bli avlyst

Der VM for kvinner allerede er avlyst, er VM for menn i Sveits i mai nå i faresonen.

Både den tyske og den østerrikske serien, med flere norske landslagsspillere, er stanset.

Stans i all aktivitet i norsk hockey betyr også at kvalifiseringsspillet til Eliteserien mellom Narvik, Grüner, Ringerike og Lørenskog foreløpig er utsatt.

– Det er den største nøtta nå. I utgangspunktet går vi fortsatt for at det skal gjennomføres et kvalifiseringsspill, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Siste nytt

 • McGregor hevder han legger opp

  MMA-stjernen Conor McGregor skriver på Twitter at han legger opp. 31-åringen har to ganger tidligere meldt at han trekker seg tilbake, for så å gjøre comeback senere. Søndagens nyhet kommer én uke etter at iren varslet en kamp mot MMA-rival Anderson Silva. McGregor annonserte karriereslutt i både 2016 og 26. mars 2019.

  McGregor
  Foto: Mike Blake
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP
 • Haaland ikke med i troppen

  Erling Braut Haaland har slitt med en liten skade, og var ikke med i Borussia Dortmund-troppen som møtte Hertha Berlin lørdag kveld. Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred startet begge for Hertha, som til slutt tapte 1-0 etter scoring av Emre Can.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute for Haaland. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet. Han haltet av banen etter 72 minutter.

  Ifølge Kicker ble det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn og deltok heller ikke på de tre første treningene denne uken. Han har fått behandling for sitt vonde kne, men ble altså ikke klar til helgens kamp heller.

  94gO41faTw8
  Foto: POOL

Sendeplan

Kl. Program Kanal