Kaos i hockey-Norge – spillere og ansatte blir permittert

Norges Ishockeyforbund avlyser all aktivitet resten av sesongen. Det har allerede ført til permitteringer i klubbene, men spillerorganisasjonen NISO reagerer.

Stjernen Hockey

PERMITTERT: Stjernen Hockey har onsdag gitt permitteringsvarsel til spillere og sportslig apparat.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stjernen Hockey varslet onsdag spillere og ansatte om permitteringer med umiddelbar virkning.

Flere andre norske hockeyklubber NRK har vært i kontakt med, vurderer det samme.

Årsaken er at all aktivitet i norsk hockey, også sluttspillet, er avlyst på grunn av frykt for spredning av koronavirus.

Styreleder i Stjernen, Gisle Årnes, forteller at de tok avgjørelsen om å permittere tirsdag kveld.

– Vi tok beslutningen basert på at prognosene var ytterst usikre, og gjorde det enhver ansvarlig bedrift ofte gjør, justerer kostnadene etter inntektene som ligger foran oss, sier Årnes.

Også serietoer Storhamar har hatt møte og varslet de ansatte om at det kan bli permitteringer.

– Permittering av et hockeylag er drastisk. Det er snakk om hele klubben, alt fra spillere til administrasjon, sier daglig leder Per Christian Balke.

Frisk Asker sluttspill 2019

VINNER: Frisk Asker slo Storhamar 4-2 i kamper i fjor og tok sluttspillseieren.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NISO kritisk til permitteringer

Spillerorganisasjonen NISO mener imidlertid klubbene må finne andre løsninger enn permitteringer.

Til NRK sier advokat Erik Monsen i NISO at idretten og idrettsklubber må følge reglene også i en uforutsett situasjon som nå.

– Permittering forutsetter at den permitterte arbeidstaker har mulighet til å finne seg nytt arbeid, fast eller midlertidig. Når spiller i dette tilfelle er forhindret en slik mulighet, faller hele grunnlaget for permittering bort. Når spillerne ikke kan si opp sine kontrakter, ei heller være berettiget dagpenger, mener vi det ikke er grunnlag for permittering. Da må man finne alternative løsninger, sier Monsen.

Stavanger Oilers - Stjernen (8-3)

PÅ VEI HJEM: Stjernens Braden Christoffer og resten av Stjernen-importene reiser alle hjem neste uke. Om de får komme tilbake til klubben er det ingen som vet.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Per Ragnar Bronken er arbeidsrettsadvokat og har fungert som rådgiver for Stjernen i denne saken. Styreleder i Fredrikstad-klubben har gitt advokaten lov til å uttale seg på vegne av klubben.

Rådgiveren forteller til NRK at han ikke ser grunnlaget til NISO sin argumentasjon og mener at hockeyklubber som Stjernen kan permittere spillere i denne situasjonen.

– Det er fullt ut adgang til å permittere arbeidstakere i Norge som er midlertidig ansatt og det gjelder også ishockeyspillere på midlertidige kontrakter. Vi mener at det utgangspunktet må gjelde og at det ikke er noe i denne situasjonen som gjør at vi ikke har den anledningen.

I dag har arbeidsgiver lønnsplikt i 15 dager etter permitteringsvarsel. De reglene kan bli endret som et strakstiltak, sa statsminister Erna Solberg tirsdag.

Alle taper penger

Et sluttspill i ishockey spilles best av sju oppgjør i både kvartfinaler, semifinaler og finaler. I fjor endte sluttspillfinalene mellom Storhamar og Frisk/Asker med seier til Frisk etter seks finalekamper.

Med en kapasitet på 7000 tilskuere i CC Arena på Hamar, betyr sluttspillet store inntekter for en klubb som Storhamar. De inntektene blir det ikke noe av i år.

– Vi hadde nærmere en tredjedel av publikumsinntektene våre fra sluttspillet i fjor, forteller Balke i Storhamar.

Ishockeypresident Tage Pettersen har bedt klubbene være nøye med å dokumentere kostnader og tapte inntekter.

– Det har vært snakk om en nasjonal krisepakke for å håndtere situasjonen. Idrett og kultur må også tas med i en sånn sammenheng.

NM-sluttspillet ishockey, menn: Storhamar - Frisk Asker

FULLE HUS: Sluttspillet er mange av klubbenes viktigste inntekter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Også VM kan bli avlyst

Der VM for kvinner allerede er avlyst, er VM for menn i Sveits i mai nå i faresonen.

Både den tyske og den østerrikske serien, med flere norske landslagsspillere, er stanset.

Stans i all aktivitet i norsk hockey betyr også at kvalifiseringsspillet til Eliteserien mellom Narvik, Grüner, Ringerike og Lørenskog foreløpig er utsatt.

– Det er den største nøtta nå. I utgangspunktet går vi fortsatt for at det skal gjennomføres et kvalifiseringsspill, sier ishockeypresident Tage Pettersen.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Ruud avanserer på rankingen

  Som ventet er Casper Ruud ranket som nummer 15 på siste ATP-ranking etter innsatsen i Roland-Garros.

  Casper Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Paris, men det holdt likevel til å avansere til 15.-plass. Nordmannen har aldri vært høyere rangert.

  Nordmannen tok tilsvarende plassering som i fjorårets utgave av Grand Slam-turneringen i Paris, og dermed tapte han ingen rankingpoeng. Ruud passerte franskmannen Gaël Monfils, som røk ut i andre runde i turneringen. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Eriksen: – Jeg gir ikke opp

  Christian Eriksen har uttalt seg for første gang til media etter at han fikk hjertestans under EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

  Uttalelsen er gitt via agenten Martin Schoots til den italienske avisen La Gazzetta dello Sport. Til avisen sier agenten på vegne av den danske stjernen:

  – Takk skal dere ha, jeg gir ikke opp. Jeg føler meg bedre nå, men jeg vil forstå hva som skjedde. Jeg vil si takk til alle for hva de gjorde for meg, sier Eriksen ifølge avisen.

  29-åringen har vært innlagt på Rigshospitalet i København siden lørdag, og skal etter forholdene ha det bra.

  Denmark Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Stuart Franklin / AP
 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal