Kan oppheve Norsk Tippings monopol

Leder av kulturkomitéen, Svein Harberg, utelukker ikke at Norsk Tippings monopol vil bli opphevet og at utenlandske spillselskaper slipper inn under de samme reguleringene.

Et spillselskap møtte i dag opp på Stortinget med mål om å få opphevet Norsk Tippings spillmonopol.
Nå varsler Regjeringen at de vil oppheve spillmonopolet i løpet av sin regjeringsperiode.

harberg

Svein Harberg åpner for å oppløse Norsk Tippings monopol.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er et nytt spillmarked nå som ikke forholder seg til grenser, men som vi kan bli en del av og da synes vi det er naturlig å bedømme en politikkutvikling for det, sier Høyre-politiker Svein Harberg, som er leder av kulturkomitéen.

Norsk Tipping har i flere tiår hatt monopol på det norske spillmarkedet. Det monopolet vurderer nå kulturkomitéen nå å oppheve.

– Det norske spillmonopolet har hatt en funksjon som har fungert bra, men nå som det utvikler seg så mange spill på siden av det i det internasjonale markedet, må vi forholde oss til det, sier Harberg og fortsetter:

– Vårt formål er å få mest mulig av denne aktiviteten i regulerte former. Det er viktig for å styre inntektene og gi de til gode formål og det er viktig for å styre spill overfor innbyggerne, mener han.

Ser til Danmark

Sammen med andre medlemmer i kulturkomitéen har Harberg vært på besøk i andre land for å lære mer om hvordan slike reguleringer fungerer i praksis. De har blant annet vært i Danmark, som har funnet et godt system ifølge Harberg.

– I disse andre landene har de tatt spillmarkedet inn under sine vinger, lagd reguleringer for det, får en del av utbyttet fra det og ivaretar innbyggerne på en bedre måte. Det er den kombinasjonen vi er ute etter her, sier han.

Fredag var kulturkomitéen i møte med det internasjonale spillselskapet Betsson, for å lære mer spillmarkedet.

– Kommer inn minst like mye penger

Internasjonale spillselskaper, som Betsson, er veldig populære i Norge, men pengene nordmenn legger igjen i hos dem går per dags dato ikke tilbake til norsk idrett og kultur.

Det gjør pengene som nordmenn tipper for hos Norsk Tipping, men ifølge Betsson vil ikke inntektene til norske idrettslag bli mindre om Norsk Tippings monopol blir oppløst.

– Hvis vi er regulert på samme måten som Norsk Tipping, så vil idrett og kultur få minst like mye penger som de får i dag, mener talsmann i Betsson, Kim Rud Petersen.

Betsson har i dag lisens i fem europeiske land og tror at det vil være postivt for norske idrettslags økonomi om de får det også i Norge.

– Ved å regulere spillmarkedet i Norge på en ny måte, kan vi være med å bidra til at kaken blir større og at det blir mer penger, som det er blitt i Danmark. Ved å gi andre innslipp vil det komme en mer bærekraftig inntekt til idretten og kulturen fremover, sier Rud Petersen.

Siste nytt

 • Sterk engelsk kveld

  Dei engelske laga i europaligaen i kveld vann sine kampar. Torrtenham banka austerrikske LASK 3-0, Leicester slo Zoya frå Ukraina med same siffer.

  Arsenal, i Molde si gruppe, sleit mot Rapid Wien, men vann 2-1 til slutt.

  Også skotske Rangers opna bra, med 2-0 borte over Standard Liege.

  Gareth Bale
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP
 • Elverum-tap mot Flensburg

  Elverum kjempa godt, men måtte sjå seg slått 37-35 av Flensburg i meisterligaen i handball torsdag.

  Flensburg leia 18-14 ved pause. På veien dit hadde Magnus Abelvik Rød, Gøran Johannessen og Magnus Jøndal scora 14 av Flensburgs mål før pause, og keeper Torbjørn Bergerud hadde vel 41 i redningsprosent.

  Elverum gav seg ikkje. Etter snaut 50 minutter var stillinga 29-27 til heimelaget, og Elverum misbrukte kort etter to feite sjanser.

  Flensburg auka til 33-28. Elverum kom tilbake igjen og svarte til 33-35, men kom ikkje nærmare.

  Toppscorar for Elverum blei Thomas Solstad med sju fulltreffarar.

  Thomas Solstad
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Napoli på overraskande tap

  Napoli tapte 1–0 for eit sterkt koronaprega AZ Alkmaar i europaligpremieren.

  Jonas Svendsson slo den målgjevande pasningen til Jesper Karlsson etter 57. minutt.

  Den norske landslagsspelaren spelte heile kampen, medan Fredrik Midtsjø blei bytta ut etter 86 minutt.

  Heile 13 av spelarane på den nederlandske klubben var ute med korona.

Sendeplan

Kl. Program Kanal