Hopp til innhold

Kan oppheve Norsk Tippings monopol

Leder av kulturkomitéen, Svein Harberg, utelukker ikke at Norsk Tippings monopol vil bli opphevet og at utenlandske spillselskaper slipper inn under de samme reguleringene.

Et spillselskap møtte i dag opp på Stortinget med mål om å få opphevet Norsk Tippings spillmonopol.
Nå varsler Regjeringen at de vil oppheve spillmonopolet i løpet av sin regjeringsperiode.

harberg

Svein Harberg åpner for å oppløse Norsk Tippings monopol.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er et nytt spillmarked nå som ikke forholder seg til grenser, men som vi kan bli en del av og da synes vi det er naturlig å bedømme en politikkutvikling for det, sier Høyre-politiker Svein Harberg, som er leder av kulturkomitéen.

Norsk Tipping har i flere tiår hatt monopol på det norske spillmarkedet. Det monopolet vurderer nå kulturkomitéen nå å oppheve.

– Det norske spillmonopolet har hatt en funksjon som har fungert bra, men nå som det utvikler seg så mange spill på siden av det i det internasjonale markedet, må vi forholde oss til det, sier Harberg og fortsetter:

– Vårt formål er å få mest mulig av denne aktiviteten i regulerte former. Det er viktig for å styre inntektene og gi de til gode formål og det er viktig for å styre spill overfor innbyggerne, mener han.

Ser til Danmark

Sammen med andre medlemmer i kulturkomitéen har Harberg vært på besøk i andre land for å lære mer om hvordan slike reguleringer fungerer i praksis. De har blant annet vært i Danmark, som har funnet et godt system ifølge Harberg.

– I disse andre landene har de tatt spillmarkedet inn under sine vinger, lagd reguleringer for det, får en del av utbyttet fra det og ivaretar innbyggerne på en bedre måte. Det er den kombinasjonen vi er ute etter her, sier han.

Fredag var kulturkomitéen i møte med det internasjonale spillselskapet Betsson, for å lære mer spillmarkedet.

– Kommer inn minst like mye penger

Internasjonale spillselskaper, som Betsson, er veldig populære i Norge, men pengene nordmenn legger igjen i hos dem går per dags dato ikke tilbake til norsk idrett og kultur.

Det gjør pengene som nordmenn tipper for hos Norsk Tipping, men ifølge Betsson vil ikke inntektene til norske idrettslag bli mindre om Norsk Tippings monopol blir oppløst.

– Hvis vi er regulert på samme måten som Norsk Tipping, så vil idrett og kultur få minst like mye penger som de får i dag, mener talsmann i Betsson, Kim Rud Petersen.

Betsson har i dag lisens i fem europeiske land og tror at det vil være postivt for norske idrettslags økonomi om de får det også i Norge.

– Ved å regulere spillmarkedet i Norge på en ny måte, kan vi være med å bidra til at kaken blir større og at det blir mer penger, som det er blitt i Danmark. Ved å gi andre innslipp vil det komme en mer bærekraftig inntekt til idretten og kulturen fremover, sier Rud Petersen.

Sportsnyheter

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Graham Hansen svarer NRKs ekspert: – Et ufortjent stempel

Før kampen mot Østerrike skrev Carl-Erik Torp at de norske spillerne ikke kunne klage lenger. Nå får han svar av Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Carlsen vant Speed Chess Championship

  Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

  I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Xavi forlenger med Barcelona

  Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

  Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

  Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

  – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

  Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

  6llf_df4WrY
  Foto: AP
 • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

  Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

  Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

  De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

  Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

  En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

  Sverige og Spania markerer sammen
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste