Hopp til innhold

Kan oppheve Norsk Tippings monopol

Leder av kulturkomitéen, Svein Harberg, utelukker ikke at Norsk Tippings monopol vil bli opphevet og at utenlandske spillselskaper slipper inn under de samme reguleringene.

Et spillselskap møtte i dag opp på Stortinget med mål om å få opphevet Norsk Tippings spillmonopol.
Nå varsler Regjeringen at de vil oppheve spillmonopolet i løpet av sin regjeringsperiode.

harberg

Svein Harberg åpner for å oppløse Norsk Tippings monopol.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er et nytt spillmarked nå som ikke forholder seg til grenser, men som vi kan bli en del av og da synes vi det er naturlig å bedømme en politikkutvikling for det, sier Høyre-politiker Svein Harberg, som er leder av kulturkomitéen.

Norsk Tipping har i flere tiår hatt monopol på det norske spillmarkedet. Det monopolet vurderer nå kulturkomitéen nå å oppheve.

– Det norske spillmonopolet har hatt en funksjon som har fungert bra, men nå som det utvikler seg så mange spill på siden av det i det internasjonale markedet, må vi forholde oss til det, sier Harberg og fortsetter:

– Vårt formål er å få mest mulig av denne aktiviteten i regulerte former. Det er viktig for å styre inntektene og gi de til gode formål og det er viktig for å styre spill overfor innbyggerne, mener han.

Ser til Danmark

Sammen med andre medlemmer i kulturkomitéen har Harberg vært på besøk i andre land for å lære mer om hvordan slike reguleringer fungerer i praksis. De har blant annet vært i Danmark, som har funnet et godt system ifølge Harberg.

– I disse andre landene har de tatt spillmarkedet inn under sine vinger, lagd reguleringer for det, får en del av utbyttet fra det og ivaretar innbyggerne på en bedre måte. Det er den kombinasjonen vi er ute etter her, sier han.

Fredag var kulturkomitéen i møte med det internasjonale spillselskapet Betsson, for å lære mer spillmarkedet.

– Kommer inn minst like mye penger

Internasjonale spillselskaper, som Betsson, er veldig populære i Norge, men pengene nordmenn legger igjen i hos dem går per dags dato ikke tilbake til norsk idrett og kultur.

Det gjør pengene som nordmenn tipper for hos Norsk Tipping, men ifølge Betsson vil ikke inntektene til norske idrettslag bli mindre om Norsk Tippings monopol blir oppløst.

– Hvis vi er regulert på samme måten som Norsk Tipping, så vil idrett og kultur få minst like mye penger som de får i dag, mener talsmann i Betsson, Kim Rud Petersen.

Betsson har i dag lisens i fem europeiske land og tror at det vil være postivt for norske idrettslags økonomi om de får det også i Norge.

– Ved å regulere spillmarkedet i Norge på en ny måte, kan vi være med å bidra til at kaken blir større og at det blir mer penger, som det er blitt i Danmark. Ved å gi andre innslipp vil det komme en mer bærekraftig inntekt til idretten og kulturen fremover, sier Rud Petersen.

Sportsnyheter

Guttormsen millimeter unna skrekkulykke før første VM

Først satte han personlig rekord. I neste forsøk klarte Simen Guttormsen bare så vidt å unngå at lista gikk rett i øyet hans.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen stiller i poker-VM i Las Vegas

  Sjakkmester Magnus Carlsen tar neste uke turen til Las Vegas for å delta i poker-VM.

  Carlsen skal delta i hovedturneringen i «World Series of Poker», arrangementet som i praksis er VM i poker, skriver VG.

  Den verdenskjente sjakkspilleren har tidligere deltatt i NM og har spilt litt med venner, men har aldri bevisst trent på kortspillet.

  – Det vil være interessant å gjøre dette en gang i livet. Spille VM. Jeg håper å gjøre en god figur, sier han og påpeker at han er et konkurransemenneske.

  Han understreker at det ikke er realistisk å kjempe i toppen i turneringen, men legger til at det ikke alltid er den beste som vinner.

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Vålerenga slått ut av cupen - til tross for strafferedning

  Vålerenga-krise ble et faktum i det de røk ut i cupens tredje runde mot Bodø/Glimt. Ulrik Saltnes ble matchvinner på tampen da Glimt sikret 1-0.

  Vålerengas keeper Magnus Sjøeng får i sin debykamp en strafferedning som var med på å holde hjemmelagets håp oppe helt til siste minutt. Men i det ordinær tid er ute setter Glimt kaptein Saltnes kampens eneste mål, og sørger for at nordlendingene går videre til neste runde i cupen.

  – Vi er inne i en motgangsperiode, så får vi si det slik at vi i dag var opp mot vårt beste mot et godt lag. I den situasjonen vi har vært i, er det en sterk prestasjon fra oss. Utfordringene var de samme som vi har hatt. Vi scorer ikke mål, og vi hadde en del muligheter som burde vært utnyttet bedre, sa Dag-Eilev Fagermo til NRK.

  Sjøeng fikk muligheten som førstekeeper etter at Kjetil Haug ble solgt til Toulouse. Debutanten gjør en mesterlig kamp.

  –Det går på instinkt. Jeg velger riktig side. Det er utrolig deilig å få den der, forteller Sjøeng om strafferedningen.

 • Fuglsang slapp med skrekken – avga falsk positiv

  Den danske sykkelstjernen Jakob Fuglsang trodde sesongens store høydepunkt røk, da han testet poisitivt for koronavirus, kun dager før Tour de France braker løs.

  Dansken har siden den gang testet negativt på to PCR-tester, og ytterligere to antigentester.

  Onsdag ble Fuglasang og resten av hans Israel-Premier Tech presentert foran et stort folkehav i Tivoli i København.

  Det er ellevte gang dansken skal sykle Tour de France. Han har en 7. plass sammenlagt som beste resultat i rittet.

  Switzerland Cycling Tour de Suisse
  Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste