NRK Meny
Normal

Kan oppheve Norsk Tippings monopol

Leder av kulturkomitéen, Svein Harberg, utelukker ikke at Norsk Tippings monopol vil bli opphevet og at utenlandske spillselskaper slipper inn under de samme reguleringene.

Et spillselskap møtte i dag opp på Stortinget med mål om å få opphevet Norsk Tippings spillmonopol.
Nå varsler Regjeringen at de vil oppheve spillmonopolet i løpet av sin regjeringsperiode.

harberg

Svein Harberg åpner for å oppløse Norsk Tippings monopol.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er et nytt spillmarked nå som ikke forholder seg til grenser, men som vi kan bli en del av og da synes vi det er naturlig å bedømme en politikkutvikling for det, sier Høyre-politiker Svein Harberg, som er leder av kulturkomitéen.

Norsk Tipping har i flere tiår hatt monopol på det norske spillmarkedet. Det monopolet vurderer nå kulturkomitéen nå å oppheve.

– Det norske spillmonopolet har hatt en funksjon som har fungert bra, men nå som det utvikler seg så mange spill på siden av det i det internasjonale markedet, må vi forholde oss til det, sier Harberg og fortsetter:

– Vårt formål er å få mest mulig av denne aktiviteten i regulerte former. Det er viktig for å styre inntektene og gi de til gode formål og det er viktig for å styre spill overfor innbyggerne, mener han.

Ser til Danmark

Sammen med andre medlemmer i kulturkomitéen har Harberg vært på besøk i andre land for å lære mer om hvordan slike reguleringer fungerer i praksis. De har blant annet vært i Danmark, som har funnet et godt system ifølge Harberg.

– I disse andre landene har de tatt spillmarkedet inn under sine vinger, lagd reguleringer for det, får en del av utbyttet fra det og ivaretar innbyggerne på en bedre måte. Det er den kombinasjonen vi er ute etter her, sier han.

Fredag var kulturkomitéen i møte med det internasjonale spillselskapet Betsson, for å lære mer spillmarkedet.

– Kommer inn minst like mye penger

Internasjonale spillselskaper, som Betsson, er veldig populære i Norge, men pengene nordmenn legger igjen i hos dem går per dags dato ikke tilbake til norsk idrett og kultur.

Det gjør pengene som nordmenn tipper for hos Norsk Tipping, men ifølge Betsson vil ikke inntektene til norske idrettslag bli mindre om Norsk Tippings monopol blir oppløst.

– Hvis vi er regulert på samme måten som Norsk Tipping, så vil idrett og kultur få minst like mye penger som de får i dag, mener talsmann i Betsson, Kim Rud Petersen.

Betsson har i dag lisens i fem europeiske land og tror at det vil være postivt for norske idrettslags økonomi om de får det også i Norge.

– Ved å regulere spillmarkedet i Norge på en ny måte, kan vi være med å bidra til at kaken blir større og at det blir mer penger, som det er blitt i Danmark. Ved å gi andre innslipp vil det komme en mer bærekraftig inntekt til idretten og kulturen fremover, sier Rud Petersen.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune