Northug vraket landslagets slip – fikk gode ski

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Petter Northug vraket landslagets egne sliper. Så gamblet smørerne med et nytt produkt. Da fikk Norge plutselig bedre ski.

Northug

Med gode ski hadde Petter Northug tredje beste etappetid på sisteetappen i OL-stafetten.

Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

 • Se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!
nyst

Smøresjef Knut Nystad bekrefter at Northugs ski var bedre enn Sundbys på retestingen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For Petter Northug bekrefter at han hadde gode ski på sisteetappen, i motsetning til Martin Johnsrud Sundby på den første fristiletappen

Selv om det var nytteløst etter en gigantisk smørebom på de første etappene, er det likevel en gladnyhet.

Northug hadde faktisk tredje beste etappetid på sisteetappen, og ble kun slått med 10,5 sekunder av Marcus Hellner uten noe som helt å gå for.

Det skjedde etter at Northugs ski ble smurt om rett før start. I tillegg valgte Northug å vrake slipene fra landslagets slipere, og gikk i stedet på en slip fra sin utstyrsleverandør Fischer.

Gamblet med smurningen

Smøresjef Knut Nystad bekrefter Northugs ski på retesting var bedre enn Sundbys ski. Slik forklarer han det som skjedde:

– Hva var forskjellen på skiene?

– Det vi gjorde var at vi midt i løpet gikk ut på en ny test på en ny produktserie. Vi fant ut at vi var så langt bak at vi måtte ta en sjanse. Da gikk vi ut på de produktene vi hadde valgt å testet opp på noe annet vi bare gjettet skulle være bra, og som vi har hatt hell med før. Den produktmiksen gikk litt bedre. Da gamblet vi uten å vite hvordan det ville oppføre seg på distanse.

– Er det et spor dere jobber videre med?

– Det sporet har vi fulgt. Det er noe vi har prøvd på flere tester før, men dessverre har ikke det vært det beste. Derfor tok vi en retest, og da var det blitt bløtt nok til at det funket. Da valgte vi å gå på det. Det var en sjanse vi ikke normalt ville tatt, men når man ligger så langt bak, må man bare gamble litt.

Vraket landslagets slip

– Er det riktig at Petter gikk på en fabrikkslip i dag?

– Det er fullt mulig at han gjorde, ja, bekrefter Nystad.

– Hva kan man tolke ut av det? Kan det tyde på at slipene dere har i traileren ikke er det optimale på dette føret?

– Man kan begynne å spekulere i det, selvfølgelig. Men vi har veldig stor tiltro til de to sliperne vi har med oss. De leverer meget gode ski, og det har de gjort i en årrekke. At det skal være at det kun er det, det tror jeg ikke på.

– Tester dere egne sliper opp mot fabrikksliper kontinuerlig?

– Når vi får nye ski fra fabrikantene ligger de med en slip på seg, og da blir de testet opp mot det vi har i løperparken. Så sliper vi det om til våre sliper, og da kan du se om skien blir dårligere eller bedre. Nesten uten unntak blir skiene bedre når vi sliper dem om.

– Er det et poeng at alle har like sliper for at det skal kunne gjøres likt med manuell struktur og produkt for at dere skal ha best mulig kontroll med sluttresultatet?

– Det har vi likevel. I dag har vi fire utøver som velger å gå på fire ulike sliper, så har vi serier på alle de slipene og tester dem helt uavhengig av hverandre.

Jakten fortsetter

Selv om Northug fikk gode ski, slutter ikke jobben med å knekke koden. Mandag skal alle steiner snus på nytt.

– Nå starter vi helt fra bunn igjen. Vi har flere utviklingsserier på gang, vi har sliperne her oppe, Olympiatoppens folk er her, vi har gått igjennom alle ark, alt som er gjort av tester, så da starter vi på null igjen i morgen og må bare forberede oss til neste renn, sier Knut Nystad.

– Tror du på det?

– Man kan alltids håpe, og vi vet at hardt arbeid har lønt seg i alle andre mesterskap og verdenscuper vi har vært i, så det vi være rart om ikke hardt arbeid lønner seg her også.

– Kom dere nærmere svar i og med at sistemann hadde bra ski?

– Jeg tror vi er kommet litt nærmere. Tilbakemeldingen fra utøverne er at det tar lengre tid før skiene begynner å butte. Det er positivt. Men det er ikke ideelt. Vi ønsker at våre løpere skal springe fra alle oppover og gli fra alle nedover, det er målet, og uavhengig av form og teknikk, må man gi utøveren det utstyret de trenger, påpeker smøresjefen.

Har riktig utstyr

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter også at arbeidet fortsetter, og avkrefter et rykte om at de norske smørerne mangler riktig slipeutstyr i Sotsji

– Vi har utstyret og alt vi trenger. Vi har trengt oss skikkelig opp et hjørne og sliter med å komme ut av det, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Det er for dårlig av oss ikke å komme oss videre. Vi blir litt oppgitt. De siste skiene ble slipt klokken 02.00 i natt. Vi gikk på ski med mindre struktur og andre produkter, sier landslagssjefen.

Northug: – Gikk bra for min del

Det gikk raskt opp for det norske folk at det skulle bli svært vanskelig for Norge å hevde seg på stafetten.

Eldar Rønning, som gikk førsteetappen, slaktet skiene etter vekslingen.

Chris André Jespersen og Martin Johnsrud Sundby var sjokkert og nedbrutt etter å ha fått ødelagt sjansene av dårlige ski.

Men Petter Northug var fornøyd med skiene.

– Jeg hadde gode ski, så det gikk bra for min del, sier Northug til NRK.no.

– Jeg hørte (fra lagkameratene) at det føltes feil. Vi har dessverre ikke løst gåten, og da har vi ikke en sjanse, sier trønderen.

Han beskriver 4.-plassen på stafetten som «en av de tyngste dagene».

– Det er bare å beklage til det norske folk og alle som har hjulpet oss. Vi må bruke det som motivasjon og reise oss igjen, sier Northug.

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens stafett.

SE VIDEO: NRKs langrennskommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserer dagens stafett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «EE» i nytt vindu

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal