Hopp til innhold

Northug vraket landslagets slip – fikk gode ski

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Petter Northug vraket landslagets egne sliper. Så gamblet smørerne med et nytt produkt. Da fikk Norge plutselig bedre ski.

Northug

Med gode ski hadde Petter Northug tredje beste etappetid på sisteetappen i OL-stafetten.

Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

  • Se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!
nyst

Smøresjef Knut Nystad bekrefter at Northugs ski var bedre enn Sundbys på retestingen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For Petter Northug bekrefter at han hadde gode ski på sisteetappen, i motsetning til Martin Johnsrud Sundby på den første fristiletappen

Selv om det var nytteløst etter en gigantisk smørebom på de første etappene, er det likevel en gladnyhet.

Northug hadde faktisk tredje beste etappetid på sisteetappen, og ble kun slått med 10,5 sekunder av Marcus Hellner uten noe som helt å gå for.

Det skjedde etter at Northugs ski ble smurt om rett før start. I tillegg valgte Northug å vrake slipene fra landslagets slipere, og gikk i stedet på en slip fra sin utstyrsleverandør Fischer.

Gamblet med smurningen

Smøresjef Knut Nystad bekrefter Northugs ski på retesting var bedre enn Sundbys ski. Slik forklarer han det som skjedde:

– Hva var forskjellen på skiene?

– Det vi gjorde var at vi midt i løpet gikk ut på en ny test på en ny produktserie. Vi fant ut at vi var så langt bak at vi måtte ta en sjanse. Da gikk vi ut på de produktene vi hadde valgt å testet opp på noe annet vi bare gjettet skulle være bra, og som vi har hatt hell med før. Den produktmiksen gikk litt bedre. Da gamblet vi uten å vite hvordan det ville oppføre seg på distanse.

– Er det et spor dere jobber videre med?

– Det sporet har vi fulgt. Det er noe vi har prøvd på flere tester før, men dessverre har ikke det vært det beste. Derfor tok vi en retest, og da var det blitt bløtt nok til at det funket. Da valgte vi å gå på det. Det var en sjanse vi ikke normalt ville tatt, men når man ligger så langt bak, må man bare gamble litt.

Vraket landslagets slip

– Er det riktig at Petter gikk på en fabrikkslip i dag?

– Det er fullt mulig at han gjorde, ja, bekrefter Nystad.

– Hva kan man tolke ut av det? Kan det tyde på at slipene dere har i traileren ikke er det optimale på dette føret?

– Man kan begynne å spekulere i det, selvfølgelig. Men vi har veldig stor tiltro til de to sliperne vi har med oss. De leverer meget gode ski, og det har de gjort i en årrekke. At det skal være at det kun er det, det tror jeg ikke på.

– Tester dere egne sliper opp mot fabrikksliper kontinuerlig?

– Når vi får nye ski fra fabrikantene ligger de med en slip på seg, og da blir de testet opp mot det vi har i løperparken. Så sliper vi det om til våre sliper, og da kan du se om skien blir dårligere eller bedre. Nesten uten unntak blir skiene bedre når vi sliper dem om.

– Er det et poeng at alle har like sliper for at det skal kunne gjøres likt med manuell struktur og produkt for at dere skal ha best mulig kontroll med sluttresultatet?

– Det har vi likevel. I dag har vi fire utøver som velger å gå på fire ulike sliper, så har vi serier på alle de slipene og tester dem helt uavhengig av hverandre.

Jakten fortsetter

Selv om Northug fikk gode ski, slutter ikke jobben med å knekke koden. Mandag skal alle steiner snus på nytt.

– Nå starter vi helt fra bunn igjen. Vi har flere utviklingsserier på gang, vi har sliperne her oppe, Olympiatoppens folk er her, vi har gått igjennom alle ark, alt som er gjort av tester, så da starter vi på null igjen i morgen og må bare forberede oss til neste renn, sier Knut Nystad.

– Tror du på det?

– Man kan alltids håpe, og vi vet at hardt arbeid har lønt seg i alle andre mesterskap og verdenscuper vi har vært i, så det vi være rart om ikke hardt arbeid lønner seg her også.

– Kom dere nærmere svar i og med at sistemann hadde bra ski?

– Jeg tror vi er kommet litt nærmere. Tilbakemeldingen fra utøverne er at det tar lengre tid før skiene begynner å butte. Det er positivt. Men det er ikke ideelt. Vi ønsker at våre løpere skal springe fra alle oppover og gli fra alle nedover, det er målet, og uavhengig av form og teknikk, må man gi utøveren det utstyret de trenger, påpeker smøresjefen.

Har riktig utstyr

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter også at arbeidet fortsetter, og avkrefter et rykte om at de norske smørerne mangler riktig slipeutstyr i Sotsji

– Vi har utstyret og alt vi trenger. Vi har trengt oss skikkelig opp et hjørne og sliter med å komme ut av det, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Det er for dårlig av oss ikke å komme oss videre. Vi blir litt oppgitt. De siste skiene ble slipt klokken 02.00 i natt. Vi gikk på ski med mindre struktur og andre produkter, sier landslagssjefen.

Northug: – Gikk bra for min del

Det gikk raskt opp for det norske folk at det skulle bli svært vanskelig for Norge å hevde seg på stafetten.

Eldar Rønning, som gikk førsteetappen, slaktet skiene etter vekslingen.

Chris André Jespersen og Martin Johnsrud Sundby var sjokkert og nedbrutt etter å ha fått ødelagt sjansene av dårlige ski.

Men Petter Northug var fornøyd med skiene.

– Jeg hadde gode ski, så det gikk bra for min del, sier Northug til NRK.no.

– Jeg hørte (fra lagkameratene) at det føltes feil. Vi har dessverre ikke løst gåten, og da har vi ikke en sjanse, sier trønderen.

Han beskriver 4.-plassen på stafetten som «en av de tyngste dagene».

– Det er bare å beklage til det norske folk og alle som har hjulpet oss. Vi må bruke det som motivasjon og reise oss igjen, sier Northug.

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens stafett.

SE VIDEO: NRKs langrennskommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserer dagens stafett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «EE» i nytt vindu

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal