NRK Meny
Normal

Kan ha mistet VM-gullet etter konkurrentens tabbe

Nederlandske Kjeld Nuis var i ferd med å gå et kjempeløp på herrenes 1500 meter i VM - helt til amerikanske Joey Mantia klusset det til for dem begge.

sp-vm-skøyter-cm-120216 Stretched-001

SE VIDEO: Her kan du se vekslingen som ikke gikk helt som den skulle. Joey Mantia ble disket, mens Kjeld Nuis trolig tapte viktig tid på uhellet.

– Hadde ikke Mantia gjort den feilen, så hadde Nuis gått et toppløp, sier NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Det var omtrent midtveis i 1500-meteren i VM enkeltdistanser det gikk i ball for Joey Mantia. Han kom fra indre bane i vekslingen, og hadde da egentlig vikeplikt for Kjeld Nuis i den indre banen - siden Nuis ledet.

Russia Speedskating Worlds Kjeld Nuis

Nuis gledet seg over sølvet han greide å ta til tross for uhellet.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Men da Mantia skulle gå fra indre til ytre bane, gikk han i stedet rett inn i Nuis.

– Det er krise. En katastrofe. Det var synd, for Nuis gikk godt på skøyter der, utbrøt Wetten da han så hva som skjedde.

– Taper fart og rytme

Situasjonen var over på et blunk, men i denne sporten er det små marginer.

1500-meteren ble vunnet av Denis Juskov, som gikk inn til tiden 1.44,13. Nuis var ikke langt bak til tross for uhellet. Han tok sølv med 1.45,66.

– Nuis får en rotasjon og taper fart og rytme. Det kan nok ha ødelagt hele løpet hans, sier Wetten, som forklarer at man stivner som regel til i beina når noe slikt skjer.

Dermed kan Nuis både ha tapt tid på selve uhellet og på at han ikke greide å gå i sitt aller raskeste tempo etterpå.

Mantia ble på sin disket. Wetten tror neppe amerikaneren mente å ødelegge.

– Det var meget urutinert av Mantia, som nok var litt overtent her, sier Wetten.

Hele løpet mellom Mantia og Nuis.

– Glad for sølvet

Nuis strakk likevel armene mot taket og jublet da han kom i mål.

– Jeg var aggressiv, selv om jeg spratt ut av rytmen min etter det som skjedde. Jeg er veldig glad for sølvet. Jeg har aldri greid å ta sølv i et VM før, sier Nuis til nos.nl.

Han skjønte hva som holdt på å skje da amerikaneren nærmet seg.

– Jeg var i en god flyt, men så at han ikke var oppmerksom. Det var dumt av ham. Med en god siste runde kunne han kommet på pallen, sier Nuis.

Vinneren Juskov var på sin side i ekstase etter å ha vunnet på hjemmebane i Russland.

– Jeg har vist hele sesongen at formen har vært veldig bra. Og jeg merket helt fra starten i dag at jeg her kommer til å kjempe om seieren, sier han til NRK.

PS: Sindre Henriksen ble best nordmann på sjuendeplass. De beste norske 1500-meterløperne sto over for å spare seg til lagtempoen. Magnus Myhren Kristensen tok 17.-plassen.

Siste nytt

 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP
 • New York Rangers tapte igjen

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på nok en smell da de tapte 1-4 mot San Jose Sharks natt til tirsdag. Lørdag fikk Rangers en kjærkommen opptur med en 4-2-seier, men mandag ble det nytt tap. Laget har nå tapt åtte av sesongens ti kamper.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge