NRK Meny
Normal

Kan gå mot tidenes norske OL-helg

Allerede før lunsj på OLs åpningsdag hadde Norge tatt tre medaljer. Med Ole Einar Bjørndalens sprintseier er medaljefangsten oppe i fire. I dag kan vi få tidenes beste norske OL-helg.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen tok Norges fjerde medalje på åpningsdagen i Sotsji-OL. Tar Norge minst to gull søndag, blir det den beste OL-helgen noensinne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Marit Bjørgens gull på 15 kilometer med skibytte, Heidi Wengs bronse på samme distanse og Ståle Sandbechs historiske snowboard-sølv i slopestyle tidlig i OLs aller første dag satte standarden.

At Ole Einar Bjørndalen fulgte opp og sikret Norge to gull på én dag, gjør at man kan begynne å snakke om det som kan bli tidenes OL-helg. For dagens OL-program ser ikke mindre lovende ut sett med norske øyne.

– Kan helt klart bli den beste

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen tok Norges første gull i Sotsji.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

I dag skal både favoritt Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kjempe om medalje i utfor. Litt senere skal Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og co. spurte om medaljer på 30 kilometer med skibytte, mens Tora Berger og skiskytterjentene skal til dyst i skiskyttersprinten. I tillegg har vi snøbrettkjører Silje Norendal, som skal ut i kvinnenes slopestyle-konkurranse.

– Dette kan helt klart bli den beste OL-helgen noensinne, men det er ikke helt sikkert, sier tidligere sportsjournalist og idrettshistoriker, Per Jorsett, til NRK.no.

Trenger minst to gull søndag

Faktum er nemlig det at Norge kun én gang tidligere har tatt to gull to dager på rad. Det var i Salt Lake City i 2002.

Da, som nå, tok Ole Einar Bjørndalen gull på skiskyttersprinten. I tillegg var Kjetil André Aamodt raskest i alpinkombinasjonen. Dagen etter delte Thomas Alsgaard og Frode Estil gullet på jaktstarten i langrenn.

Eller, det vil si, akkurat den dagen feiret de delt sølv, men dette ble siden omgjort til gull da Johann Mühlegg senere ble tatt for doping.

Med Bjørgens og Bjørndalens gull, og store gullfavoritter både i skiskyting for kvinner, 30 kilometer med skibytte for menn og utfor med favoritt Aksel Lund Svindal, er mulighetene absolutt til stede for at åpningshelgen i vinter-OL 2014 blir av det historiske slaget. I tillegg er Silje Norendal medaljekandidat i slopestyle for kvinner søndag.

Tar Norge to gull i dag, vil dette bli tidenes beste OL-helg for Norge.

– Hvis dette ikke blir en praktfull weekend sett med norske øyne, så har jeg bommet kraftig på mine tips, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

Fem medaljer på én dag i 94

En annen rekord som er verdt å merke seg er dagen da Norge tok fem medaljer på én dag under OL på Lillehammer i 1994.

Da gjorde Norge reint bord i alpinkombinasjonen, mens det ble dobbeltseier for hopperne i liten bakke. Totalt fem medaljer.

Historiens beste OL-dag noensinne var 18. februar 1952, stedet var Oslo, og Norge tok hele tre gull og to bronse.

Gullene var det langrennsløper Hallgeir Brenden (18 km), kombinertløper Simon Slåttvik og Hjalmar Johan «Hjallis» Andersen (1500 meter skøyter) som sto for. Mens Sverre Stenersen og Roald Aas tok bronse i henholdsvis kombinert og 1500 meter skøyter.

Hallgeir Brenden

Hallgeir Brenden vant 18 kilometeren under OL i Oslo i 1952, og var med på å gjøre dagen til Norges beste i OL gjennom tidene.

Foto: NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Medaljeoversikt Sotsji-OL» i nytt vindu

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal