NRK Meny
Normal

– Det ser ut til å gå mot katastrofe for Carlsen

Ekspertene mener mye tyder på at Magnus Carlsen mister VM-tittelen i sjakk på walkover.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har havnet midt i en konflikt med verdens sjakkforbund - men må konsentrere seg om å spille en superturnering samtidig. Her er han under OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Jeg tror risikoen er veldig stor for det, dessverre. Det ser ut til å gå mot en katastrofe for verdenssjakken og for Magnus Carlsen, sier Atle Grønn.

Klokka tikker for verdens beste sjakkspiller. 23-åringen fra Lommedalen har frist til i morgen om å signere kontrakt om VM-kamp i Sotsji i november, men er midt i en viktig turnering.

Hvis han ikke signerer, mister han muligheten til å forsvare VM-tittelen i sjakk, ifølge Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

– For det første spiller Magnus i USA nå, og det er vanskelig for ham å ta dette innover seg. Jeg tror ikke de fraviker det de har sagt, at han ikke kommer til å signere noe før etter turneringen, sier Grønn.

Ikke sikkert Carlsen blir informert

Manager Espen Agdestein kan umulig signere kontrakten for Carlsen, men er ikke sikker på om han vil involvere Carlsen i diskusjonene i det hele tatt.

– Normalt tar vi aldri opp vanskelige temaer midt i en turnering, for Magnus må være inni bobla si for å prestere. Jeg kommer til å diskutere det med de som er der borte sammen med ham, sier Espen Agdestein til NRK.no.

Hvis Agdestein ikke involverer Carlsen i løpet av det neste halvannet døgnet, kan kontrakten umulig bli undertegnet. Og hvis 23-åringen ikke undertegner, har FIDE varslet at de kommer til å arrangere VM-kamp uten Magnus Carlsen.

Da vil enten Vishwanathan Anand eller erstatter Sergej Karjakin stå som verdensmester i slutten av november.

Vil ikke uttale seg om muligheten

Espen Agdestein

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Er det mulig at det blir en kamp uten Magnus Carlsen?

– Det er en mulighet, selvfølgelig. Men det må vi ta når den muligheten kommer, sier Espen Agdestein.

– Hvor stor prosentsjanse er det for at Carlsen signerer kontrakten?

– Det kan jeg dessverre ikke si noe om, sier Agdestein.

– Hvorfor kan dere ikke bare signere?

– Så lett er det ikke i det hele tatt. Kontrakten er ikke ferdig. Magnus har ikke hatt ordentlig tid til å vurdere dette. Vi har jobbet med å få matchen utsatt, og nå har han reist til USA, sier manageren.

Carlsen-leiren har den siste tiden vært noe uklare på hvorfor de ikke vil signere. Du kan lese mer om begrunnelsen og argumentene her.

– Situasjonen i Russland kan eskalere

NRKs sjakkekspert Atle Grønn, som kjenner Russland og russisk politikk godt, tviler på at verdensmesteren kommer til å signere noen kontrakt innen fredag.

– Vi har tidligere sett at det er viktig for Magnus å spille sjakk under omstendigheter han trives med. Jeg tror han er villig til å sette hardt mot hardt og eventuelt miste VM-tittelen.

Han får støtte av NRKs sjakk-kommentator Torstein Bae.

– Jeg vil tro det er vanskelig for Magnus å signere nå. De fleste norske borgere ville vært bekymret for å spille lange partier sjakk i Sotsji når sikkerhetssituasjonen i Russland er så usikker. Situasjonen kan potensielt eskalere, sier Bae til NRK.no.

– Det er veldig forståelig hvis han ikke signerer, fortsetter den internasjonale sjakkmesteren.

Frykter FIDEs trussel er reell

Hvis Carlsen ikke signerer innen fredag, vil ballen ligge hos FIDE.

Forbundet må da bestemme seg om de mener alvor med truslene om å arrangere VM-kamp uten Carlsen, eller om de vil gi Carlsen utvidet frist.

– Jeg tror trusselen er reell. Dette er risikabelt, for FIDE er presset opp i et hjørne. Slik den politiske situasjonen i Ukraina er nå, er det grunn til å frykte at FIDE vil stå hardt på sitt og diskvalifisere Carlsen, sier Atle Grønn.

Har stått over tidligere

Om han ikke stiller, blir det i så fall ikke første gangen Carlsen avstår fra å stille opp i et VM. Nordmannen droppet VM-kvalifiseringen i 2011 blant annet fordi han mente turneringsoppsettet var urettferdig.

– Jeg synes regien rundt VM-kampen er både urimelig og urettferdig, sa Carlsen til VG den gangen.

Grønn mener Carlsens sjakkfilosofi åpner for at han kan velge å ikke signere kontrakten.

– Magnus har tidligere snakket ganske nedsettende om verdensmestertittelen. Nå har han jo allerede vunnet én gang, og han tenker kanskje at det er viktigere for ham å gjøre ting han er komfortabel med. Og han har egentlig vist gjennom hele karrieren at det viktigste for Magnus er å spille sjakk under betingelser han trives med. Hvis han ikke trives med å spille i Sotsji i november, så kan det hende han er villig til å la båten seile uten ham selv, sier Grønn.

Espen Agdestein er imidlertid tydelig på at det ville vært tungt for Carlsen å miste VM-kampen.

– Magnus ønsker virkelig å spille VM-kamp. Det ville vært utrolig tungt for ham å gi fra seg tittelen, sier manageren.

Siste nytt

 • Knepent tap for Andersen

  Jørn Andersen sitt Nord-Korea gikk på sitt andre ettmålstap i østasiamesterskapet i fotball tirsdag, skriver NTB. Et selvmål gjorde at kampen mot nabo Sør-Korea endte 0-1. Tapet gjør at nordkoreanerne ikke har sjanse til å vinne mesterskapet.

  Jørn Andersen i Nord-Korea
  Foto: Lasse Evensen
 • Patrick Thoresen melder seg OL-klar

  Patrick Thoresen og de andre proffene i ishockeyligaen KHL har fått grønt lys til å delta i OL. Det ble offisielt klart da Russlands olympiske komité tirsdag ga sin støtte til at russiske idrettsutøvere kan delta i OL under nøytralt flagg.

  Patrick Thoresen
  Foto: NRK
 • Bohinen aktuell for Viking

  Lars Bohinen er favoritt til jobben som ny trenar i Viking, melder Stavanger Aftenblad. Viking vil ikkje kommentere saka.

  48-åringen har eitt år igjen av avtalen med Sandefjord, men det skal det vere håp om å løyse, skriv avisa.

  Viking rykka ned i haust, og skal for første gong sidan 1987 spele på nivå to neste år.

  Lars Bohinen intervjues av NRK
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal