Åpner for å frigi norske blodverdier

VAL DI FIEMME (NRK.no): – Det er noe vi må diskutere etter VM, sier skipresident Erik Røste.

Erik Røste

Norges skipresident Erik Røste åpner for å frigi blodverdiene til de norske løperne.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Onsdag viste SVT en dokumentar som går langt i å antyde at også norske langrennsløpere var dopet på 90-tallet. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass ble dratt fram i dokumentaren.

Nå peker også professor Bengt Saltin på Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal og Håvard Solbakken, basert på tall de norske langrennsløperne selv la fram i Dagbladet i 2001.

– Man holdt på. Det enkleste var å ta lave doser av epo, sier Saltin til Aftonbladet.

Svenskene går foran

Blodprøver

De svenske landslagsløperne har offentligjort sine blodverdier. Vil de norske følge etter? (Illustrasjonsbilde).

Foto: STR / REUTERS

Torsdag ble dopingdokumentaren heftig debattert på SVT, og fredag la den svenske avisen Aftonbladet ut blodverdiene til de svenske landslagsløperne i langrenn.

– Det er på tide å vise at svensk langrenn ikke har noe å skjule, sa svenskenes landslagslege Magnus Dyborn til avisen.

 • Se blodverdiene til de svenske løperne i faktaboksen til høyre!

– Vil vurderes etter VM

De svenske langrennsløperne ville legge fram sine blodverdier for å gå klar av mistenkeliggjøringen. Ifølge skipresident Erik Røste kan det samme bli aktuelt i Norge.

– Det å sette seg ned og se på blodverdiene til de norske utøverne, anonymisert som i Sverige, bør være helt uproblematisk. Vi får vurdere det etter VM, sier Røste.

Han understreker samtidig at premisset er at det må være anonymt.

– Det er personvern knyttet til dette. Det er snakk om personlige opplysninger, så det må være opp til utøverne selv om de ønsker å legge de fram offentlig.

– Men vi kan sikkert gjøre som svenskene har gjort, og si noe om høyeste og laveste verdi, samt noen middelverdier. Det burde være helt uproblematisk. Men vi har tenkt at vi må kunne gjøre det i ro og fred etter VM, sier Røste.

Ser negative sider

Samtidig har han visse betenkeligheter:

Kristen Skjeldal

Erik Røste kaller beskyldningene Mot Kristen Skjeldal som et overfall.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– I dag ser vi ulempen med åpenheten vi har praktisert. Dagens overfall av Kristen Skjeldal, som Saltin har foretatt, er et veldig godt eksempel på at det også er utfordringer med å være åpen.

Norges skiforbund jobber også med å framskaffe dokumentasjon på blodtester gjort på 90-tallet.

– Vi jobber med å se hva vi kan finne av dokumentasjon, men det er ikke sånn at vi bare kan trykke på en knapp og kjøre ut noen verdier. Noe er i noen permer her, noe i noen permer der, og noe kanskje på Olympiatoppen. Men vi jobber med det, og kommer tilbake til det etter VM, gjentar Røste.

– Ubehagelig

– Du var selv landslagstrener på 90-tallet, hvordan reagerer du personlig på anklagene?

– Jeg vet hva vi står for, så jeg står veldig trygt i forhold til det. Og hele dokumentaren har smuldret hen og er tilbakevist av alle. En som la alt dette dødt, var Arne Ljungqvist. Han sa at dette er tull og oppspinn som ikke har rot i virkeligheten, og at de faglige vurderingene er feil.

– Men det er ubehagelig, og jeg er først og fremst lei meg på vegne av utøverne som helt urettmessig og uten rot i virkeligheten blir utsatt for dette her, sier Erik Røste, og fortsetter:

– Og når jeg sier at norsk skisport står fjellstøtt, er det fordi det aldri noen gang har kommet fram noe som antyder at vi har gjort noe som ikke tåler dagens lys. Og norsk skisport har heller aldri blitt knyttet til noen miljøer som driver med noe suspekt, avslutter skipresidenten.

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Siste nytt

 • Cavallo «overveldet» av støtte

  Den australske fotballspilleren Josh Cavallo sier han fått en strøm av støtteerklæringer etter at han sto fram som homofil

  – Jeg er så glad over all støtten jeg har fått, sier 21 år gamle Cavallo, som spiller for Adelaide i den australske eliteserien, ifølge NTB.

  Cavallo offentliggjorde sin seksuelle legning via sosiale medier onsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

  Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphaël Varane og David de Gea har alle vært på Twitter og uttrykt støtte til Cavallo.

  – Dette er modig og er en beskjed om at alle skal få være seg selv, skriver LIverpool-kaptein Jordan Henderson på Twitter.

  Josh Cavallo
  Foto: Brendon Thorne / AP
 • Graham Hansen nominert til pris

  Caroline Graham Hansen er en av fem som er nominert til årets kvinnelige spiller av BBC.

  Den norske landslagsspilleren hadde en kjempesesong for Barcelona, og vant Mesterligaen, den spanske serien, cupen og den spanske supercupen.

  Sam Kerr, Ashley Lawrence, Vivianne Miedema og Alexia Putellas er de fire andre nominerte.

  VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hamlet tapte millionkampen

  Marthin Hamlet måtte «klappe ut» i første runde, og tapte finalen i lettvekts tungvekt i PFL i MMA.

  Mannen fra Tønsberg måtte gi seg allerede etter første runde, ettersom motstanderen Antonio Carlos Jr klarte å få et «rear naked choke»-grep på nordmannen. Det klarte Hamlet aldri å komme seg ut av, og med et drøyt minutt igjen på klokka i første runde måtte han gi seg.

  Hamlet startet runden best, og satt et godt venstreslag på brasilianeren etter halvannet minutt. Carlos klarte å riste smellen av seg, og klarte å svare med et knallhardt høyreslag. Da mistet Hamlet balansen falt. Når nordmannen reiste seg, satt brasilianeren inn grepet som til slutt avgjorde kampen.

  Tapet betyr at Hamlet gikk glipp av førstepremien på én million dollar, og må ta til takke med trøstepremien på 200 000 dollar.

  Åpen trening med MMA-utøver Marthin Hamlet
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal