Kan få Premier League og La Liga uten storlag: – Vil ikke lenger være interessant

Hvis superligaen blir en realitet er det juridisk mulig at lagene blir kastet ut av sine hjemlige ligaer, tror eksperter på idrettsjus. Den britiske sportsministeren varsler at regjeringen er klar til å ta ibruk alle midler for å stoppe nyvinningen.

Solskjær og Klopp

FORTSETTER? Oe Gunnar Solskjær og Jurgen Klopp er profiler i Premier League i dag. Spørsmålet er om de deltar i den ligaen også i fremtiden.

Foto: OLI SCARFF

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) pleier vanligvis å pakke inn uttalelser i milde og generelle formuleringer, men i pressemeldingen som ble sluppet søndag kveld klinte de til:

«De gjeldende klubbene vil bli utvist fra å spille i noen turneringer på hjemlig eller internasjonalt nivå, og spillerne deres kan bli nektet muligheten til å representere sine respektive landslag», smalt det fra Uefa.

Også Premier League rykket ut med en offentlig uttalelse der de tar sterk avstand til planene for den såkalte superligaen.

– Dette vil undergrave hele spillets appell og ha en svært ødeleggende effekt for Premier League og ligaens medlemsklubber, skriver Premier League i en pressemelding.

Fra britisk regjeringshold er det også klar tale. Hvis ikke Det engelske fotballforbundet (FA) eller Premier League får tatt grep, vil sportsminister Oliver Dowden gjøre det.

– Tvil ikke, hvis de ikke kan handle, kommer vi til å gjøre det. Vi legger alt på bordet for å hindre at dette skjer, sier han ifølge Reuters.

– Vil ikke være interessant lenger

NRK har tatt en runde med idrettsjuristene Kenneth A. Leren og Gunnar-Martin Kjenner.

Begge føler seg trygge på at Uefa har grunnlag for å eksempelvis kaste ut Liverpool og Manchester United fra Premier League ved en deltakelse i turneringen.

Om de faktisk kommer til å gjøre det, er ekspertisen mer delt om.

– Rettslig sett har de nok det grunnlag for eksklusjon, men slik jeg ser det er dette en maktkamp. For Premier League vil jeg tro at det å kaste ut de seks klubbene vil gjøre produktet så dårlig at det det ikke lenger vil være interessant for publikum, sier Leren til NRK.

Han tror de 12 klubbene rett og slett har tatt en kalkulert risiko ved å offentliggjøre planene.

– De har nok tenkt grundig gjennom dette før offentliggjøring og sikkert spekulert i at en slik type sanksjon ikke vil bli brukt, sier han.

Kenneth A. Leren
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Forbudt

NFFs juridiske seksjonsleder Espen Auberg sier til NRK at han tror Uefa har tenkt å lene seg på artikkel 49 i Uefa-statuttene hvis de ønsker å utestenge klubber fra hjemlig seriespill.

– Der er det listet opp hvilke turneringer som er greit å delta i, og de som ikke er listet opp krever en godkjennelse. Det er forbudt å være med på en turnering som ikke er godkjent, og da kan man ilegge sanksjoner. Utelukkelse fra hjemlig liga og mesterligaen kan være to muligheter, sier Auberg.

Han mener det er mer åpent hva som skjer med spillerne som deltar. Der har neppe Uefa like store muligheter til å sanksjonere, vurderer han.

– Jeg er sikker på at det kommer til å være møter og forhandlinger mellom partene. Jeg tror ikke man begynner med sanksjoner, sier Auberg.

Også Premier Leagues regel L9 siteres flere steder. Den lister også opp hvilke turneringer det tillates for engelske lag å delta i og slår fast at klubbene vil bli nødt til å trekke seg fra hjemlig seriespill om de vil delta i en turnering som superligaen.

Mohamed Salah

UT AV PREMIER LEAGUE? Liverpool og Mohamed Salah blir trolig en del av superligaen om den blir gjennomført. Hvilke konsekvenser det gir er foreløpig usikkert.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

– Trekk poeng og gi dem svære bøter

Reaksjonene fra fotballens verden har vært i stor grad svært negative. En av dem som har gått lengst er tidligere Manchester United-spiller og nåværende TV-ekspert Gary Neville.

Han sier han er flau over sin egen favorittklubbs valg om å bli med på initiativet rundt superligaen og ber om at klubber som deltar blir straffet hardt av sine hjemlige forbund.

– Denne gjengen tror de kan sope opp 300 millioner pund mer enn de andre lagene hver sesong og vandre tilbake på lørdager og spille med denne fordelen i Premier League. Trekk poeng, gi dem svære bøter og nekt dem å fullføre overganger. Jeg håper de ikke har kjøpt noen av de 14 siste klubbene, skriver Neville på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner tror ikke Uefa hadde ordlagt seg slik i pressemeldingen om de ikke hadde grunnlag for utkastelse.

Han sier til NRK at han ikke likte søndagens nyhet i det hele tatt.

– Jeg har ikke noe sans for at disse eierne skal maksimere enda mer ut av kommersiell idrett, sier Kjenner.

Gunnar-Martin Kjenner.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Tror nasjonale ligaer blir som før

Jurist-kollega Kenneth A. Leren tror uansett at de nasjonale ligaene vil fortsette som før. Det begrunner han i at La Liga uten Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid, og Premier League uten de seks største klubbene, ikke er noe særlig til produkt.

– De nasjonale ligaene blir tvunget til å akseptere dette. For den jevne fotballsupporter vil dette gi seg utslag i at superligaen mest sannsynlig erstatter mesterligaen, mens mesterligaen får europaliga-status, tror han.

– Flere av de sterkeste kritikerne mener at klubbene som deltar i superligaen vil få en enorm konkurransefordel i form av pengene de vil tjene der. Det vil kanskje bli tatt dårlig imot at de får lov til å delta i hjemlig liga?

– Det vil være konkurransevridende i den forstand at det vil komme enorme pengesummer inn til de klubbene som får være en del av det her, men i offentliggjøringen fra superligaen har de sagt at de skal øke solidaritetsutbetalingene til andre klubber sammenlignet med det Uefa betaler i dag, sier han.

Čeferin

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og president Aleksander Ceferin slår knallhardt tilbake mot planene om en superliga.

Foto: HANDOUT / Reuters

Leren mener det er langt fra sikkert at superligaen vil være så ille som mange har gitt utrykk for at de tror. Idrettsjuristen, som også er svært fotballinteressert, har inntrykk av at mange av uttalelsene som har vært kritiske kommer uten at folk har satt seg inn i hva dette innebærer.

– Jeg tror man etter hvert får et mer nyansert bilde av det. Det kan godt være de har rett, men man må kanskje sette seg litt tilbake og sette seg ordentlig inn i hva det handler om før man konkluderer, sier han.

Leren er selv svoren Tottenham-supporter.

– På det personlige plan opplever jeg dette som veldig spesielt. Det blir en annen fotballverden om dette går gjennom.

Konsekvenser for norske stjerner?

Mandag slo Uefa og president Aleksander Čeferin knallhardt tilbake mot planene om en superliga.

– Alle skal kunne kvalifisere seg til våre turneringer. Det skal ikke bare være for en liten eksklusiv grådig gruppe. Uefa og fotballverdenen står sammen mot de klubbene som bare er drevet av grådighet. Dette er kyniske planer, sa Čeferin.

Han la også til at spillerne som deltar i superligaen vil bli utelukket fra EM og VM.

Det kan i så fall gi store utslag for det norske landslaget. Les mer om det her.

Siste nytt

 • Brann i kjempetrøbbel etter 0–4

  Magnus Wolff Eikrem sesongdebuterte fra start med stil, mens Ohi Omoijuanfo ble hattrickhelt for Molde. Etter 0–4-tap ser det bekmørkt ut for Brann.

  Brann slapp inn tre i begge de første kampene, og det ble enda verre borte mot Molde. Blåtrøyene viste gulltendenser og reiste seg etter 3–3 mot Tromsø.

  For Molde ble et forrykende kvarter i første omgang avgjørende. Vertene hadde ballen i nettet fire ganger, men bare tre av scoringene ble godkjent.

  – Vi klarer ikke å forsvare oss, tordnet Brann-trener Kåre Ingebrigtsen i pausen.

  Han har litt av hvert å jobbe med etter tre strake tap. Brann har åpnet sesongen katastrofalt, og i neste kamper venter Rosenborg og Bodø Glimt. For Molde venter Rosenborg og Vålerenga. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Brann
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Atlético snudde til viktig seier

  Atlético Madrid kom under mot Osasuna og så ut til å ha servert byrival Real Madrid ligagullet i spansk fotball. Men alt snudde i sluttminuttene.

  87 minutter var spilt da Luis Suárez satte inn 2–1-målet som sørget for at Atlético fortsatt er to poeng foran Real før det hele skal avgjøres i siste serierunde neste helg.

  Mens Real gjorde jobben med 1-0-seier over Athletic Bilbao på bortebane, måtte naboen virkelig kjempe for seieren i sin hjemmekamp mot Osasuna.

  Dermed har Atlético 83 poeng foran siste serierunde, mens Real Madrid har 81. Dersom lagene skulle ende på samme poengsum, vil tittelen gå til Real Madrid, ettersom de er foran byrivalen på innbyrdes oppgjør.

  Real tar imot Villarreal i siste runde, mens Atlético spiller borte mot Valladolid. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal