Kan diskes uten bevis: – Veldig bra

AKER BRYGGE (NRK): Sprintkongen Ola Vigen Hattestad er glad for de nye tiltakene som skal stoppe langrennssportens svar på holding i fotball.

Ola Vigen Hattestad

UTSLÅTT: Ola Vigen Hattestad hadde ingen god dag i Oslo skishow tirsdag, men smiler for nye regler som skal begrense juks i langrenn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fredag ble det vedtok langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) nye retningslinjer som gjør det lettere å straffe ulovlig skøyting i klassisk stil, såkalt «smugskøyting».

– Det nye er at juryen nå kan straffe ulovlig skøyting uten at en utøver får forklare seg. Det blir som i fotball, juryen kan blåse i fløyta, og så er beslutningen endelig, sa komiteleder Vegard Ulvang til NRK etter møtet.

Bevisbyrden er dessuten redusert.

– Man trenger ikke lenger bildebevis for å diske en utøver. Det holder at to fra juryen har sett regelbruddet, sa Ulvang.

Sundby: – Nødvendig

Norges beste langrennsløpere synes de nye forskriftene er bra og etterlengtet.

– Vi løperne er blitt spurt av våre representanter, og jeg tipper de fleste har sagt at det er nødvendig å stramme inn reglementet, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

Mannen som har vunnet både verdenscupen og Tour de Ski de to siste sesongene mener det er helt nødvendig med grep for å bevare klassisk langrenn.

– Jeg tenker i utgangspunktet at det fører til at folk tenker seg litt om før de skifter spor sju ganger, eller har for mange retningsendringendrende tak. Vi må ha regler som er like for alle og som holder den klassisks skigåinga i sporet, fastslår Sundby.

– Vanskelig å ikke gjøre det sjøl

Ola Vigen Hattestad, som har både VM- og OL-gull i sprint, er helt enig. Han har selv ofte følt på hvor grensene går.

– Jeg prøver å opptre fair. Men ligger man bak noen, og han foran skøyter inn på et oppløp, så er det veldig vanskelig å ikke gjøre det sjøl.

– Er det noen ganger man føler man må pushe grensen?

– Som jeg sa, hvis den som ligger foran skøyter hardt inn i en sving, ligger man plutselig langt bak om man ikke gjør det, sier Hattestad.

– Er «smugskøyting» blitt langrennssportens svar på holding i fotball, i den forstand at alle gjør det, og så lenge dommeren ikke ser det, så er det greit?

– Ja, det er det. Så jeg synes det er veldig bra at at det blir lettere å diske folk.

Martin Johnsrud Sundby og Torgeir Bjørn

NY KURS: Martin Johnsrud Sundby og NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ønsker nye tiltak velkommen for å stoppe smugskøyting.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Må respektere dommerfløyta

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er helt på linje med utøverne.

– For at klassisk langrenn skal bestå, er man helt avhengig av å stoppe smugskøyting. Og et tiltak som dette her tror jeg er fornuftig i så henseende.

– Kan det gå på bekostning av løpernes rettssikkerhet?

– Det har vært så mange tendenser i siste åra, det er for mange som benytter seg av det. Hvis dommeren blåser i fløyta som må løperne, akkurat som en fotballspiller, respektere det, understreker Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Norsk travstjerne satte v-rekord

  Den norskfødte travhesten Moni Viking ordnet verdensrekord over stayerdistanse i Stockholm lørdag.

  Tiden ble 1.11,9 på 3.180 meter i det prestisjetunge Harpers Hanover-løpet. Moni Viking ble kjørt av sin trener Björn Goop.

  – Vi var store favoritter, men hesten er fantastisk, sa Goop etter triumfen som var verdt vel 500.000 svenske kroner.

  Etter oppvisningen mener mange eksperter at Moni Viking absolutt burde vært invitert til Elitloppet som kjøres søndag.

  Björn Goop og Moni Viking
  Foto: Lars Jakobsson / Tr Bild / NTB scanpix
 • Jarstein slo tilbake - holdt nullen

  Hertha Berlin med Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred slo tilbake da Augsburg ble sendt hjem med et 0-2-tap i tysk Bundesliga lørdag.

  Jarstein hadde lagt blemmen fra onsdagens kamp mot RB Leipzig bak seg og leverte en godkjent innsats. Skjelbred spilte en snau time.

  Hertha Berlin og Rune Almenning Jarstein
  Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
 • Godset vant første treningskamp

  Strømsgodset slo Mjøndelen i den aller første treningskampen i norsk fotball etter koronapausen.

  Siden 12. mars har det ikke blitt spilt fotballkamper på norsk jord. I nabooppgjøret mot Mjøndalen, var det drammenserne som var best. De vant 2-1.

  Lørdag ettermiddag vant så Rosenborg 1-0 mot Bodø/Glimt i en annen treningskamp. Kristoffer Zachariassen scoret etter sju minutter.

  FK Haugesund slo Brann 3-0. Finske Benjamin Källman scoret to mål og Kevin Martin Krygård ett.

  Det spilles en rekke treningskamper i norsk fotball lørdag. Eliteserien starter opp den 16. juni.

  Treningskamp Strømsgodset - Mjøndalen
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal