NRK Meny
Normal

Svak åpning av de norske bak Northug – kan bli sendt hjem

OBERHOF/DAVOS (NRK.no): Det er langt mellom Petter Northug og neste nordmann på resultatlista i Tour de Ski. Nå risikerer flere å bli sendt hjem.

 Petter Northug

Petter Northug har fått en god start på Tour de Ski med seier på prologen og 3. plass på 15 km søndag. Men de andre andre norske har foreløpig ikke greid å holde følge med teten i touren.

Foto: Jens Meyer / Ap

Petter Northug har åpnet Tour de Ski strålende, men bak ham på resultatlisten er det et stykke ned til neste norske deltager.

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen er nest beste nordmann i øyeblikket på 22. plass.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Noen av nordmennene må trolig belage seg på å bli sendt hjem før touren er over.

– Jeg skulle ønske noen av dem hadde gått litt raskere, selv om både Tord Asle (Gjerdalen) og Simen (Østensen) gjorde en god innsats på jaktstarten, medgir herrenes landslagstrener Trond Nystad.

Tung åpning

Petter Northug sier selv han er helt i rute etter å ha vunnet prologen lørdag og blitt nummer tre på jaktstarten søndag.

Men de øvrige norske herrene har hatt en litt tyngre åpning på touren. Man må ned til 22.-plass for å finne nestemann på listen – Tord Asle Gjerdalen.

Bak ham følger Simen Østensen på 31.-plass, Finn Hågen Krogh på 43.-plass og Snorri Einarsson på 55.-plass. Niklas Dyrhaug ble nummer 43 etter jaktstarten, men har valgt å trekke seg fra touren på grunn av sykdom.

– Fortjener ikke å være her

Snorri Einarsson

Snorri Einarsson er på 55. plass. Han forstår om han må dra hjem, sier han til NRK.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Østensen ble nummer tre sammenlagt i touren i 2006/07. Han gikk seg riktignok opp mange plasser på jaktstarten etter å ha blitt nummer 71 i prologen, men innrømmer at han er misfornøyd med åpningen han har fått.

– Det er ikke blitt som jeg ønsket meg, selv om jeg gikk meg brukbart opp i dag. Jeg skulle ønske jeg klarte å gå litt raskere. Vi får se hva jeg får til på sprinten, sier han.

Nystad vil ikke svartmale situasjonen etter bare to etapper, men sier det er sannsynlig at noen blir sendt hjem fra touren etter rennet i Toblach.

Landslaget avtalte på forhånd at dersom noen var dårligere enn nummer 25 i sammendraget etter en viss tid, ville man trolig bli sendt hjem.

– Dersom man ligger så langt bak fortjener man ikke å være her lenger. Sånn er det bare. Jeg vil jo ikke at det skal skje med meg, men jeg forstår det dersom jeg må dra hjem da, sier Snorri Einarsson.

– Blir bare dumt å være her

– Dette er jobben vår. Dersom vi blir sendt hjem, må vi være profesjonelle og godta at sånn er det, istemmer Østensen.

Thomas Alsgaard

NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK


Nystad sier hjemsendingen også vil bli gjort for å skåne løpere som henger langt etter i sammendraget.

– Det er ingen skiløpere som syns det er artig å gå en hel tour når de ikke går godt. Da blir det bare dumt å bli værende, sier han.

Flere av de antatt beste norske herreløperne har valgt å stå over touren for å spisse formen mot VM senere i vinter. Det gjelder blant andre Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe og Chris Jespersen.

– Med det laget som er her, er disse resultatene egentlig som forventet. Det må man kunne si, sier NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard.

Vanskelig å finne «hjelperytter»

Det er ingen hemmelighet at man ønsker å spisse opplegget rundt Petter Northug i denne touren – for å sikre hans første sammenlagtseier. Én strategi som blir vurdert, er at noen av lagkameratene får jobb som «hjelperytter» for Northug i enkelte løp.

Men om det fins noen på det norske laget som er i stand til å gå fort nok til å kunne hjelpe Northug, vil ikke Nystad si så mye om.

– Vi får se på det dersom det blir aktuelt, sier han.

Alsgaard klarer ikke å se at noen av de norske er sterke nok til en slik oppgave akkurat nå.

– Nei, det ser egentlig ikke sånn ut. For å gjøre det må man gå nesten like raskt som Northug og de beste, og til nå har de blitt hektet av for tidlig, sier han.

Siste nytt

 • Gir seg som Vipers-trener

  Kenneth Gabrielsen slutter som hovedtrener i Vipers Kristiansand når håndballsesongen er over. Han slutter for å ta en jobb i næringslivet. Det opplyser Vipers i en pressemelding mandag morgen.Spillerne ble informert søndag.

  Kenneth Gabrielsen
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Woods med nok en topplassering

  Pilene fortsetter å peke oppover for Tiger Woods. Søndag endte han på delt femteplass i en PGA-turnering i Florida. Rory McIlroy tok seieren. Woods endte fem slag bak McIlroy i Arnold Palmer-turneringen.

  SPO-GLF-USP-FARMERS-INSURANCE-OPEN---ROUND-TWO
  Foto: DONALD MIRALLE / AFP
 • Del Potro brøt Federers seiersrekke

  Argentineren Juan Martin del Potro overlevde tre matchballer mot verdensener Roger Federer i Indian Wells-finalen i tennis. Deretter innkasserte han seieren. Del Potro ble den første argentiner til å vinne Indian Wells.

  Indian Wells Tennis Juan Martin del Potro, Roger Federer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag