Svak åpning av de norske bak Northug – kan bli sendt hjem

OBERHOF/DAVOS (NRK.no): Det er langt mellom Petter Northug og neste nordmann på resultatlista i Tour de Ski. Nå risikerer flere å bli sendt hjem.

 Petter Northug

Petter Northug har fått en god start på Tour de Ski med seier på prologen og 3. plass på 15 km søndag. Men de andre andre norske har foreløpig ikke greid å holde følge med teten i touren.

Foto: Jens Meyer / Ap

Petter Northug har åpnet Tour de Ski strålende, men bak ham på resultatlisten er det et stykke ned til neste norske deltager.

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen er nest beste nordmann i øyeblikket på 22. plass.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Noen av nordmennene må trolig belage seg på å bli sendt hjem før touren er over.

– Jeg skulle ønske noen av dem hadde gått litt raskere, selv om både Tord Asle (Gjerdalen) og Simen (Østensen) gjorde en god innsats på jaktstarten, medgir herrenes landslagstrener Trond Nystad.

Tung åpning

Petter Northug sier selv han er helt i rute etter å ha vunnet prologen lørdag og blitt nummer tre på jaktstarten søndag.

Men de øvrige norske herrene har hatt en litt tyngre åpning på touren. Man må ned til 22.-plass for å finne nestemann på listen – Tord Asle Gjerdalen.

Bak ham følger Simen Østensen på 31.-plass, Finn Hågen Krogh på 43.-plass og Snorri Einarsson på 55.-plass. Niklas Dyrhaug ble nummer 43 etter jaktstarten, men har valgt å trekke seg fra touren på grunn av sykdom.

– Fortjener ikke å være her

Snorri Einarsson

Snorri Einarsson er på 55. plass. Han forstår om han må dra hjem, sier han til NRK.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Østensen ble nummer tre sammenlagt i touren i 2006/07. Han gikk seg riktignok opp mange plasser på jaktstarten etter å ha blitt nummer 71 i prologen, men innrømmer at han er misfornøyd med åpningen han har fått.

– Det er ikke blitt som jeg ønsket meg, selv om jeg gikk meg brukbart opp i dag. Jeg skulle ønske jeg klarte å gå litt raskere. Vi får se hva jeg får til på sprinten, sier han.

Nystad vil ikke svartmale situasjonen etter bare to etapper, men sier det er sannsynlig at noen blir sendt hjem fra touren etter rennet i Toblach.

Landslaget avtalte på forhånd at dersom noen var dårligere enn nummer 25 i sammendraget etter en viss tid, ville man trolig bli sendt hjem.

– Dersom man ligger så langt bak fortjener man ikke å være her lenger. Sånn er det bare. Jeg vil jo ikke at det skal skje med meg, men jeg forstår det dersom jeg må dra hjem da, sier Snorri Einarsson.

– Blir bare dumt å være her

– Dette er jobben vår. Dersom vi blir sendt hjem, må vi være profesjonelle og godta at sånn er det, istemmer Østensen.

Thomas Alsgaard

NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK


Nystad sier hjemsendingen også vil bli gjort for å skåne løpere som henger langt etter i sammendraget.

– Det er ingen skiløpere som syns det er artig å gå en hel tour når de ikke går godt. Da blir det bare dumt å bli værende, sier han.

Flere av de antatt beste norske herreløperne har valgt å stå over touren for å spisse formen mot VM senere i vinter. Det gjelder blant andre Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe og Chris Jespersen.

– Med det laget som er her, er disse resultatene egentlig som forventet. Det må man kunne si, sier NRKs langrennsekspert Thomas Alsgaard.

Vanskelig å finne «hjelperytter»

Det er ingen hemmelighet at man ønsker å spisse opplegget rundt Petter Northug i denne touren – for å sikre hans første sammenlagtseier. Én strategi som blir vurdert, er at noen av lagkameratene får jobb som «hjelperytter» for Northug i enkelte løp.

Men om det fins noen på det norske laget som er i stand til å gå fort nok til å kunne hjelpe Northug, vil ikke Nystad si så mye om.

– Vi får se på det dersom det blir aktuelt, sier han.

Alsgaard klarer ikke å se at noen av de norske er sterke nok til en slik oppgave akkurat nå.

– Nei, det ser egentlig ikke sånn ut. For å gjøre det må man gå nesten like raskt som Northug og de beste, og til nå har de blitt hektet av for tidlig, sier han.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal