NRK Meny
Normal

Kampfiksingssaken: Spiller av hemmelig lydopptak for retten

For første gang møter fotballspillere i en norsk rettssal tiltalt for kampfiksing. Et hemmelig lydopptak satte politiet på sporet.

Østsiden-Follo

FIKSET? Det var den 24. juni i fjor i kampen mellom Østsiden og Follo at Norges første tilfelle av kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier over Follo.

Foto: Knut Stenseth

Politiadvokat Asbjørg Lykkjen

VIKTIG SAK: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen mener beløpet som er avdekket i denne saken, bare er en liten brøkdel av den totale gevinsten

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen bekrefter overfor NRK at lydopptaket spilles av i retten når saken starter tirsdag.

– Dette er et opptak som er gjort på mobiltelefon, og der det snakkes om kampfiksing. Et opptak som innledningsvis ble forsøkt solgt til Norges Fotballforbund og de respektive klubbene som er involvert, sier Lykkjen til NRK.

– Er det spillere som snakker om kampfiksing?

– Det er i hvert fall en av spillerne som er tiltalt i saken som deltar i samtalen, ja.

En anonym person skal ha forsøkt å selge lydopptaket til Follo fotball for 25.000 kroner. Men det ble unngått da Follo varslet politiet.

Sju tiltalt

Fem tidligere Follo- og Asker-spillere er tiltalt for å ha mottatt inntil 200.000 kroner for å tape to fotballkamper sommeren 2012. Tiltalt i saken er også to personer som skal ha spilt for store beløp hos Norsk Tipping på de samme kampene.

Alle de tiltalte nekter for å ha vært med på noen form for kampfiksing.

– Fotballspillerne delte 200.000

Ifølge tiltalen skal de fem spillerne skal ha inngått en «avtale med for politiet ukjente personer om at de mot betaling skulle tape» før kampene.

«Avtalen om å tape kampene hadde til formål å gi gamblermiljøet i Norge og utlandet mulighet til å begå bedragerier mot spillselskaper ved å spille på de manipulerte kampene».

– Mangler bakmenn

Ifølge Lykkjen er det all grunn til å tro at det er flere som står bak kampfiksingen.

– Mye taler for at vi ikke har de reelle bakmennene i saken. Vi ser klare forgreninger til spesielt Sverige, og vi har indikasjoner på at det er langt flere som er involvert i dette, men der bevisene ikke er sterke nok til at vi kan ta ut tiltale mot noen av dem.

Ifølge tiltalen spilte de to for 79.500 kroner hos Norsk Tipping på de to fotballkampene. Det ga en bruttogevinst på 340.000 kroner, som de tok ut i kontanter eller overførte til andre bankkonti dagen etter. Det er også spilt på disse kampene på en rekke nettselskaper.

– Det er mye som taler for at det beløpet vi har avdekket via Norsk Tipping i vår sak, bare er en liten brøkdel av den totale gevinsten, sier Lykkjen.

Dagsrevyen-innslag om lydopptak som forsterker mistanken om kampfiksing i norsk fotball.

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag