Dette skjer i EM i dag: Kan denne mannen gjenta det «umulige»?

Endelig sparkes EM i gang, og mesterskapet åpner med en ordentlig godbit.

grvOz8WRyyY

NYTT FORSØK: Det har gått lang tid mellom høydepunktene for Tyrkia det siste tiåret. Nå prøver Senol Günes (t.h.) seg igjen.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Dagens kamp:

21.00: Tyrkia - Italia (NRK1). Sendingen starter kl. 19.40.

Dagens snakkiser:

 • Italia-keeper Gianluigi Donnarumma (22) er i øyeblikket verdens mest ettertraktede keeper, men hvilken klubb vinner dragkampen? 22-åringen vil ikke forlenge med Milan, og Paris-Saint Germain skal lede an i jakten på underskriften, ifølge blant andre The Athletic og Sky Sports.
 • Åpningskampen i EM har også en politisk undertone. I april ble EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sittende på sidelinjen i en sofa under et toppmøte i Tyrkia. I etterkant av «sofagate» kalte Italias statsminister Mario Draghi det tyrkiske lederskapet diktatorer, noe som fikk Tyrkia til å reagere kraftig. Det er ikke ventet at Draghi eller Tyrkia-president Recep Tayyip Erdoğan er til stede på EMs åpningskamp, ifølge AP og La Repubblica.
Erdogan, Draghi

AMPERT: Tyrkia-president Recep Tayyip Erdoğan (t.v.) likte svært dårlig at Italias statsminister Mario Draghi omtalte Tyrkia-toppene som diktatorer.

Foto: ALBERTO PIZZOLI] [ADEM ALTAN / AFP

Tyrkia-Italia

Det er lenge siden de asurblå er blitt nevnt såpass sjeldent i gulldiskusjonen før et EM.

Kanskje fordi det ble et italiensk mageplask før forrige VM (kvalifiserte seg ikke), eller kanskje fordi de mangler den soleklare eneren?

Roberto Mancini har likefullt et råsterkt lag, som har alle forutsetninger for å gå langt.

Laget oser kvalitet fra keeper Gianluigi Donnarumma til spiss Ciro Immobile, og Leonardo Bonucci (34) og Giorgio Chiellini (36) er klare for nok en dans på stopperplass.

Da NRK møtte Sampdoria-spiller Morten Thorsby like før mesterskapet, var det en annen spiller han hadde først i tankene: Inters Nicolò Barella.

Morten Thorsby og Nicolo Barella

TØFFE TAK: Her er Morten Thorsby i duell med Nicolò Barella i januar.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Den 24 år gamle midtbanemotoren danner en fryktinngytende trio med Jorginho og Marco Verratti (usikker til åpningskampen).

– De har et bra lag. Jeg kjenner jo til en del av spillerne, og det er mange som har hatt en bra sesong i Italia. Og de ser sterke ut, sier Thorsby.

Fotballkommentator og Italia-elsker Per Jarle Heggelund tror italienerne kjenner på at «de kan ta dette».

– De går litt under radaren, og det tror jeg passer dem perfekt. De kan også få en veldig behagelig reise i mesterskapet, påpeker Heggelund.

Tyrkia kan imidlertid vise seg å gi Italia tøffest motstand i gruppespillet.

De har kun tapt én av sine 13 siste kamper, som inkluderer seire over Nederland og Russland, og uavgjort mot Tyskland (privatlandskamp).

Med unntak av EM-semifinalen i 2008 er det blitt mange tyrkiske nedturer siden den sensasjonelle VM-bronsen i 2002.

Landslagssjef Senol Günes ble kåret til Europas beste trener av Uefa etter 2002-bragden, men siden da har Tyrkia misset seks mesterskap og byttet trener åtte ganger.

Nå er Günes tilbake.

Ekspertens dom:

– Italia er favoritter, og jeg tror de tar det. Men Tyrkia er ekle å møte, og det blir ikke en enkel seier, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Sportsnyheter

Dette skjer i fotball-EM i dag: Hva gjør Uefa med «flaskeflyttingen»?

Uefa er lei av at fotballstjernene flytter på sponsorproduktene, og i Sverige er det ny spenning før kampen mot Slovakia.

Siste nytt

 • Busquets tilbake i Spania-troppen

  Spania-kaptein Sergio Busquets (32) var fredag tilbake i troppen etter å ha testet negativt på koronaviruset.

  Busquets har vært i isolasjon siden han fikk positivt prøvesvar i oppkjøringen til mesterskapet 7. juni. Han var dermed utelukket til spanjolenes EM-åpning mot Sverige, som endte 0-0.

  Busquets har sluttet seg til resten av troppen på treningsbasen utenfor Madrid. Han blir også med laget til Sevilla og lørdagens kamp mot Polen, men det er ikke ventet at han spiller.

  Soccer EURO 2020 Spain Preview
  Foto: Alvaro Barrientos / AP
 • 32-åring med sjokktid

  Blessing Okagbare vant torsdag 100-meteren i det nigerianske OL-uttaket på fenomenale 10,63. Det er tangering av den nest beste tiden i historien på distansen, satt av Shelly-Ann Fraser-Pryce tidligere i sesongen.

  En medvind på 2,7 meter i sekundet gjør at tiden ikke blir tellende på noen lister, men det er likevel en forbløffende sterk prestasjon av 32 år gamle Okagbare som har 10,79 som offisiell personlig rekord på distansen. Den ble satt så langt tilbake som i 2013.

  – Jeg har følt meg veldig klar siden starten av sesongen. Jeg føler meg friskere, sterkere og som den virkelige Blessing Okagbare igjen, sa hun til nigerianske The Guardian etter superløpet der hun føk fra konkurrentene.

  _tRct7K209c
  Foto: Steph Chambers / AFP
 • Koronaoppblomstring i Moskva

  Russlands hovedstad Moskva stenger sin supportersone under fotball-EM og forbyr samlinger på over 1000 mennesker som følge av økt koronasmitte.

  Det opplyser byens ordfører, Sergej Sobjanin. Antallet nye koronatilfeller i Moskva har økt fra 3000 til 7000 daglig i løpet av få dager, og det er ventet at det blir over 9000 nye tilfeller fredag.

  – Jeg ønsket ikke å gjøre dette, men vi må. Fra og med i dag begrenser vi store arrangementer til maksimalt 1000 personer, uttaler han.

Sendeplan

Kl. Program Kanal