Hopp til innhold

Kalte invasjonen en redningsaksjon – nå går russerens intervju viralt

Etter gårsdagens kombinertrenn i Lahti har et NRK-intervju med russiske Vjatsjeslav Barkov gått som varmt hvetebrød på sosiale medier. Nå fordømmes holdningene av kombinertstjernene og utenlandske medier.

VEKKER OPPSIKT: Se intervjuet med russiske Vjatsjeslav Barkov her:

Om du ikke kjenner igjen navnet Vjatsjeslav Barkov er du mest sannsynlig ikke alene, men etter å ha stilt opp i et intervju med NRK lørdag har han fått mye oppmerksomhet.

NRKs reporter i Lahti huket tak i russiske Barkov for å høre hans syn på situasjonen i Ukraina, og svaret har nå gått viralt på sosiale medier.

Her følger hele intervjuet:

– Hvordan er det å konkurrere nå med tanke på alt som skjer i verden?

– Hva er det som skjer, spurte Barkov.

Barkov

STORM: Vjatsjeslav Barkov har havnet midt i en Twitter-storm etter et intervju med NRK lørdag.

Foto: Martin Leigland / NRK

– Krigen?

– Hvor?

– I Ukraina?

– Åh, i Ukraina. Det er en redningsaksjon. En operasjon for å redde liv i Ukraina.

– Kan du forklare det?

– Du vet at det er mange mennesker i Øst-Ukraina som er under press og jeg tror noen må ... Dette er ikke vårt felt. Vi er idrettsutøvere som skal konkurrere og lage show for publikum, sier Barkov til NRK før han avslutter med at politikk og sport ikke henger sammen.

Les også: Erkjente koronaproblemer og ville hjem – så snudde alt

FIS Nordic World Cup - Lahti Ski Games 2022
FIS Nordic World Cup - Lahti Ski Games 2022

Han ser veldig forvirra ut

Intervjuet har også blitt en snakkis internt i kombinertmiljøet og de norske utøverne reagerer sterkt på klippet de har sett.

– Han ser veldig forvirra ut. De virker helt feilinformert. Man leser at det er mye russisk propaganda og informasjonen folket får er begrenset. De ser kanskje ikke så mye på andre medier enn russisk. Så det er vanskelig for dem ser det ut til, sier Riiber til NRK.

Nordic Combined, Beitosprinten 2020, Men's 10 km

SJOKKERT: Jørgen Graabak ble lettere sjokkert av intervjuet.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Den nykronede olympiske mesteren Jørgen Graabak deler samme syn som lagkompisen.

– Jeg ble lettere sjokkert da jeg så det selv. Det er tydelig at det er forskjellige varianter av sannheten som er ute og går. Han blir sikkert servert noe han åpenbart tror på, og han tror sikkert vi er noen idioter. Det er vanskelig å forstå, men han har sikkert sine grunner til å mene det han gjør, forteller Graabak.

Jens Luraas Oftebro mener det er veldig synd at russeren har en så annerledes oppfatning av virkeligheten.

– Jeg blir litt lei meg når jeg snakker om det nå. At noen kan ha en oppfatning som han har er litt forbausende egentlig. Da kunne man heller gå gjennom pressesonen og si ingen kommentar enn å komme med sånne påstander, mener unggutten som tok OL-sølv for en drøy uke siden.

Les også: Skiforbundets beskjed til Bolsjunov og russerne: – Vi ønsker ikke deres deltagelse

VM p ski 2021 i Oberstdorf, Aleksandr Bolsjunov
VM p ski 2021 i Oberstdorf, Aleksandr Bolsjunov

Granerud preget av intervjuet

Etter at Halvor Egner Granerud hadde hoppet inn til sin 13. verdenscupseier viser NRK intervjuet med Barkov.

– Hva skal man si til det der? Nei, det er ikke bra. Det er ... skuffende, sier en tydelig preget Granerud.

25-åringen ønsker likevel å se på flere siden av saken.

– Jeg tror det er veldig vanskelig for de russiske utøverne å være her nå. Jeg tror de går rundt og kjenner på at alle er litt mot dem.

– Jeg skal ikke forsvare det han gjorde, men jeg tror vi også må være klar over at de kommer fra et land med tilnærmet null pressefrihet, sier Granerud.

Etter søndagens renn tok NRK igjen en prat med hovedpersonen, Vjatsjeslav Barkov. På gjentatte spørsmål om lørdagens intervju og reaksjonene som har fulgt var russeren ordknapp.

– Ingen kommentar. Hvis du har spørsmål om konkurransen er det greit, men ingenting annet. Det trenger jeg ikke prate om. Da må du prate med myndighetene og ikke meg, avslutter Barkov.

Fordømmes av medier

Reaksjonene i sosiale medier har vært mange og flere tar til ordet for at intervjuet med russeren burde være selve beviset på at Russland burde bli utestengt fra all sport.

Lørdag gjorde Norges Skiforbund det klart at de ikke ønsker russere velkommen til de kommende verdenscuprennene og VM i skiflyging i Norge. Men hittil har ikke FIS eller andre internasjonale særforbund forbudt russisk deltakelse.

Flere utenlandske medier har også plukket opp intervjuet og den polske nettavisen Superexpress kaller det «skandaløst».

Journalist i polske Kanał Sportowy, Maciej Turski, reagerer også sterkt på Twitter.

– For disse ordene burde han bli utestengt av det internasjonale forbundet for godt. For en smell for FIS. Motbydelig, skriver han.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste