NRK Meny
Normal

Kalte inn til taktikkmøte etter Sundby-kollaps

TOBLACH (NRK): De norske herreløperne samlet seg onsdag kveld for å snakke om hvordan de skal løse lagtaktikken videre i Tour de Ski.

Martin Johnsrud Sundby

KOLLAPS: Selv om Norge hadde en klar taktikk om å hjelpe Martin Johnsrud Sundby fikk ikke Tour de Ski-lederen tidsnok hjelp av lagkameratene da han falt av feltet onsdag. Her er han før trening torsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi diskuterte det som skjedde i går og la en slagplan, sier Niklas Dyrhaug.

Det ble en diskusjon om hvorvidt lagkameratene kunne ha gjort mer for å hjelpe tour-leder Martin Johnsrud Sundby da han fikk det blytungt på onsdagens 15 kilometer.

Utgangspunktet med å forsvare norsk ledelse ble hemmet av at løperne ikke hørte de første beskjedene om Sundby-sprekken på grunn av støy.

Lagtaktikk er ikke akkurat utbredt i langrenn, men det pleier å bli et tema under Tour de Ski.

– Kjedelig

Det er en ikke helt enkel sak: Løperne mener det er langt mindre man kan påvirke gjennom lagtaktikk enn i for eksempel sykling. Dessuten ønsker de fleste selvsagt å gå for egne sjanser i enkeltrennene også.

Men etter den skuffende 23.-plassen til Sundby møttes flere av herreløperne for å snakke om hvordan de kan løse lagtaktikken videre i Tour de Ski, og sammen sørge for at Norge får en løper øverst på pallen.

Sundby, Dyrhaug, Røthe

15 KM: Det var på onsdagens 15 kilometer fellesstart Martin Johnsrud Sundby fikk det tøft.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hemmelig

De vil av konkurransehensyn ikke avsløre akkurat hva de ble enige om på møtet, men det er naturlig å tenke seg til at de har snakket om muligheten for å bremse eller sette opp tempoet i feltet etter hva som passer - samt at noen kan få ansvaret for å ligge foran Sundby og dra.

– Vi har diskutert det som skjedde nå i ettertid. Det var kjedelig, men det var ikke lett å forutse at det skulle skje, sier Sjur Røthe.

– Var dere godt nok forberedt?

– Ja. Vi hadde et langt møte om taktikk etter verdenscupen på Lillehammer, der ulike scenarier ble diskutert. Vi har et mål som lag om å vinne Tour de Ski. Det er planen å beskytte Martin på fellesstarten, forklarer Røthe.

Ny diskusjon før lørdag

Landslagssjef Vidar Løfshus er usikker på om det var mer laget kunne ha gjort i onsdag. Sundby hadde dårlige ski og en generelt tung dag.

– Men vi skal ha en ny diskusjon før løpet på lørdag og sørge for at det ikke blir satt noe fart opp i front.

Lørdag er det innlagte spurter hvor det er 15 bonussekunder å kjempe om per spurt. Det kan bli aktuelt å be de andre om å prøve og få Sundby først over disse.

– Vi får ta det som det kommer, men jeg tror i alle fall det blir mange røde, hvite og blå gutter som kommer til å kjempe om de spurtene, sier Løfshus.

Løfshus er egentlig fornøyd med taktikken Norge kjørte i går.

– Det fungerte etter hvert. Den siste halvannen runden var det ingen norske som dro i front, og det var nok av rygger som Martin kunne henge seg på, sier han.

Siste nytt

 • Beskyldes for seksuell trakassering

  Carlo Tavecchio, som mandag gikk av som fotballpresident i Italia, blir beskyldt for seksuell trakassering av en tidligere ansatt. En kvinne forteller om en hendelse som skal ha funnet sted på Tavecchios kontor i et intervju med avisen Corriere della Sera.

  – Han ga meg ikke tid til å si «hei» før han sa: «Du ser bra ut, jeg kan se at du har et aktivt sexliv. Kom hit, så jeg kan kjenne på brystene dine», forklarer kvinnen.

  Italian Football Federation (FIGC) President Tavecchio looks on during a news conference in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Minde klar for Wolfsburg

  Den norske fotballprofilen Kristine Minde blir lagvenninne med Caroline Graham Hansen i tyske Wolfsburg fra neste sesong. Tirsdag bekreftet den tyske storklubben signeringen. Minde opplyste selv i forrige uke at hun forlater svenske Linköping.

  Kampen Norge - Belgia under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre FIFA-toppar utestengde

  FIFAs etiske komité utestengjer Richard Lai frå Guam, Julio Rocha frå Nicaragua og Rafael Esquivel frå Venezuela for livstid. Dei tre FIFA-toppane har sagt seg skuldig i korrupsjon under rettssaka som pågår i New York.

  Julio Rocha og Sepp Blatter
  Foto: Esteban Felix / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn