NRK Meny
Normal

Kalte inn til taktikkmøte etter Sundby-kollaps

TOBLACH (NRK): De norske herreløperne samlet seg onsdag kveld for å snakke om hvordan de skal løse lagtaktikken videre i Tour de Ski.

Martin Johnsrud Sundby

KOLLAPS: Selv om Norge hadde en klar taktikk om å hjelpe Martin Johnsrud Sundby fikk ikke Tour de Ski-lederen tidsnok hjelp av lagkameratene da han falt av feltet onsdag. Her er han før trening torsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi diskuterte det som skjedde i går og la en slagplan, sier Niklas Dyrhaug.

Det ble en diskusjon om hvorvidt lagkameratene kunne ha gjort mer for å hjelpe tour-leder Martin Johnsrud Sundby da han fikk det blytungt på onsdagens 15 kilometer.

Utgangspunktet med å forsvare norsk ledelse ble hemmet av at løperne ikke hørte de første beskjedene om Sundby-sprekken på grunn av støy.

Lagtaktikk er ikke akkurat utbredt i langrenn, men det pleier å bli et tema under Tour de Ski.

– Kjedelig

Det er en ikke helt enkel sak: Løperne mener det er langt mindre man kan påvirke gjennom lagtaktikk enn i for eksempel sykling. Dessuten ønsker de fleste selvsagt å gå for egne sjanser i enkeltrennene også.

Men etter den skuffende 23.-plassen til Sundby møttes flere av herreløperne for å snakke om hvordan de kan løse lagtaktikken videre i Tour de Ski, og sammen sørge for at Norge får en løper øverst på pallen.

Sundby, Dyrhaug, Røthe

15 KM: Det var på onsdagens 15 kilometer fellesstart Martin Johnsrud Sundby fikk det tøft.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hemmelig

De vil av konkurransehensyn ikke avsløre akkurat hva de ble enige om på møtet, men det er naturlig å tenke seg til at de har snakket om muligheten for å bremse eller sette opp tempoet i feltet etter hva som passer - samt at noen kan få ansvaret for å ligge foran Sundby og dra.

– Vi har diskutert det som skjedde nå i ettertid. Det var kjedelig, men det var ikke lett å forutse at det skulle skje, sier Sjur Røthe.

– Var dere godt nok forberedt?

– Ja. Vi hadde et langt møte om taktikk etter verdenscupen på Lillehammer, der ulike scenarier ble diskutert. Vi har et mål som lag om å vinne Tour de Ski. Det er planen å beskytte Martin på fellesstarten, forklarer Røthe.

Ny diskusjon før lørdag

Landslagssjef Vidar Løfshus er usikker på om det var mer laget kunne ha gjort i onsdag. Sundby hadde dårlige ski og en generelt tung dag.

– Men vi skal ha en ny diskusjon før løpet på lørdag og sørge for at det ikke blir satt noe fart opp i front.

Lørdag er det innlagte spurter hvor det er 15 bonussekunder å kjempe om per spurt. Det kan bli aktuelt å be de andre om å prøve og få Sundby først over disse.

– Vi får ta det som det kommer, men jeg tror i alle fall det blir mange røde, hvite og blå gutter som kommer til å kjempe om de spurtene, sier Løfshus.

Løfshus er egentlig fornøyd med taktikken Norge kjørte i går.

– Det fungerte etter hvert. Den siste halvannen runden var det ingen norske som dro i front, og det var nok av rygger som Martin kunne henge seg på, sier han.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal