Kaller VM-forholdene en parodi: – Det er ville vesten

De norske håndballherrene ble overrasket og skuffet over hva som møtte dem da de kom til Egypt.

TRENTE UTE: Det var så langt til treningshallen i Egypt, at de norske spillerne trente utendørs ved hotellet onsdag morgen. Bilder fra Norges Håndballforbund.

Landslagstrener Christian Berge åpnet det første digitale pressetreffet i Egypt med å spørre «hvor ærlig skal jeg være?». Og ærlig over hvor misfornøyd og overrasket han var over hva som møtte laget de ankom VM-landet tirsdag kveld, var han.

– Vi kom ned og møtte noen utfordringer i forhold til trening og avstand. Fasilitetene på hotellet er fine, men det er langt til hallen, hvis vi skal trene, som vi jo har et ønske om. Det er to timer til trening, og da går vinninga opp i spinninga, starter han med å fortelle.

– Det er rett og slett en parodi, for å si det rett ut, sier en ærlig Sander Sagosen.

Sander Sagosen i håndball-VM for herrer i Egypt.

OPPGITT: Sander Sagosen er ikke imponert over opplegget som har møtt det norske landslaget i Egypt.

Foto: Skjermdump Fra Teams / NTB

Ulike utfordringer

Koronasmitte har preget dagene før mesterskapet, og både Tsjekkia og USA har trukket sine lag. Den norske troppen ble først testet på flyplassen, og så ved ankomst til hotellet. Alle testet negativt.

Norges lege, Thomas Torgalsen, forteller at Norge hadde fått flere lovnader fra Det internasjonale håndballforbundet (IHF), som ikke er fulgt opp. Blant annet med egen buffé.

– Man kan nesten ikke kalle det en boble en gang. Jentene levde i en boble i EM, men her flyr det folk ut og inn, det er folk uten munnbind, alle lagene spiser sammen. Vi har mange som jobber med det, men det er gått 24 timer og det er fortsatt ikke ordnings på noen ting. Det blir vanskelig, sier Sagosen.

– Jeg hadde forventet at det skulle være lukket og at vi var en boble som var litt mer intern, sier Henrik Jacobsen.

Det norske laget spiller i 6. oktober-byen, like sør for Kairo, og bor på luksusresorten Marriott Mena House. Der også lagene de fire lagene fra gruppe A, så hele åtte tropper bor sammen. Teststasjonen er i etasjen Norge bor i.

Marriott Mena House

SPILLERHOTELLET: Marriott Mena House er hotellet der håndballgutta skal bo under håndball-VM 2021 i Egypt.

Foto: Marriott Mena House / NTB

– Vi har kommet ned til et annet scenario enn det vi ventet. Vi kom inn i en buss som var hermetisk lukket. Det gikk ikke lov å se ut av vinduet, og spillere ble bilsyke. Vi kan risikere å få i oss den rette maten, men at den kommer opp igjen i løpet av turen, sier landslagssjefen.

Danmarks Radio skriver at Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike har sendt en felles henvendelse til IHF rundt smittevern-situasjonen.

– Det er en del merkelige grep de har tatt. Det har vært utfordrende. Vi kom til et styrkerom som ikke har frivekter, som vi er avhengig av å trene med. Vi møtte mye på en gang. Når det gjelder Covid-testing, ble alle testet på samme rom. Vi har sagt klart ifra om hva vi ønsker, forteller Berge.

Smittefrykt

– Det var lagt til rette for håndballfest, men så kommer korona, og alt har vært en stor «joke», sier Sagosen.

– Er du redd for smitte, spør VG?

– Vi holder oss så godt som mulig unna andre. Men når det er fri flyt og ville vesten så er man jo redd for det, svarer Kiel-stjernen.

8AvIh3q9Dyo

FAVORITTER: Sander Sagosen og resten av det norske håndballandslaget er blant favorittene i VM.

Foto: Liselotte Sabroe / NTB

– Vi tenker at det er forsvarlig medisinsk, og vi forholder oss til smittevernregler. Vi holder avstand, venter om det er kø, bruker munnbind, vasker oss og gjør de tingene alle etter hvert vet, sier Torgalsen, som håper på snarlig bedring.

– Nå har vi hatt møte med både hotelledelsen, organisasjonskomiteen her og IHF i dag. Så jeg har håp om at vi skal få gjort en god del med det. Men jeg tviler på at det blir akkurat sånn som vi ble forespeilet og at det blir helt ideelle løsninger. Men at det skal bli en god del bedre, har jeg troen på, mener landslagslegen.

Kamp i morgen

Onsdag morgen trente det norske laget på en gressplen utenfor hotellet. Onsdag ettermiddag er planen å trene i hall, før Norge torsdag møter Frankrike.

– Så fort vi fikk en lett økt til morgen i dag, så føler jeg at det slapp. Det er likt for alle lag som er her nede, så vi stiller på like premisser, sier Bjarte Myrhol, som understreker at han synes litt synd på Egypt som har fått VM-oppgaven.

– Jeg har sagt mitt til de som får gjort noe med det, og må bruke energi på det jeg er her for, som er å spille håndball. Jeg tror vi er såpass rutinerte at vi skal klare å holde fokus, mener Sagosen.

 • NRK har forsøkt å få kontakt med IHF, men har foreløpig ikke fått svar.

Siste nytt

 • Milliardtap for Manchester United

  Koronautbruddet ga Fotball-Europas største klubber inntektstap i milliardklassen forrige sesong. Det viser Deloittes årlige oversikt. Storklubben som kommer aller dårligst ut, er Manchester United.

  Det skyldes både at klubben ikke var med i mesterligaen sist sesong, og at pandemien kraftig kappet inntektene fra TV-rettigheter og billetter.

  – Hovedårsaken til nedgangen er pandemidrevet. Du kan tenke deg Manchester United med sin tilhengerbase, som genererer betydelige inntekter hver gang de spiller på Old Trafford, kommenterer Tim Bridge i Deloitte overfor Sky Sports.

  Ifølge revisjonsfirmaets oversikt gikk Uniteds inntekter ned med 19 prosent, til 5,26 milliarder kroner.

  Det gjør at klubben faller én plass på oversikt over klubbene med størst inntekter i Europa, men Ole Gunnar Solskjærs klubb er fortsatt på 4.-plassen.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Slutter etter VM-fiasko

  Kroatias mestertrener i håndball, Lino Cervars, hopper av jobben etter VM-skuffelsen.

  Nedturen fikk sitt punktum med kjempetap mot Danmark mandag. Nå trekker han seg tilbake. Dermed må Kroatia få inn en ny trener før OL-kvalifiseringen i mars.

  – Jeg vil gjerne takke alle håndballtilhengere og gjør det fra mitt hjerte, men jeg hadde håpet det skjedde på en annen måte, sa han etter 26-38-tapet.

  Cervar har vunnet titler og medaljer med Kroatia i flere perioder.

  Lino Cervar
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Tottenham vidare – til slutt

  Tottenham sleit lenge mot Championship-laget Wycombe, men vann til slutt 4-1 i fjerderundekampen i FA-cupen.

  Fred Onyedinma gav Wycombe leiinga midt i første omgang, men Gareth Bale utlikna sekund før pause.

  Wycombe heldt unna for Tottenham til klokka viste 86 minutt. Så rakna det. Harry Winks og Tanguy Ndombele (2) sytte for at Spurs slapp ekstraongangar.

  Tottenham skal møte Everton borte i 5. runde.

  Wycombe - Tottenham
  Foto: Hannah Mckay / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal