NRK Meny
Normal

Blatter hevder Qatar-kritikken er rasistisk motivert

– Dessverre er det mye diskriminering og rasisme. Det gjør meg veldig trist, sier FIFA-president Sepp Blatter.

blatty

– Det gjør meg trist, sier Sepp Blatter om det han mener er en rasistisk svertekampanje mot det afrikanske fotballforbundet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

blatter qatar

Her tildeler Sepp Blatter Qatar fotball-VM 2022,

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Det har stormet rundt Qatar-VM helt siden landet ble tildelt mesterskapet for fire år siden. Trykket fra media ble ikke mindre etter det ble hevdet at Qatar hadde bestukket 30 fotballpresidenter i Afrika. Nå tar FIFA-president Sepp Blatter til motmæle.

– De repetitive, hatefulle, ærekrenkende og nedverdigende angrepene fra media, spesielt de britiske, på integriteten til det afrikanske fotballforbundet, dens president, medlemmer og medlemsforening og hele det afrikanske kontinentet gjør meg trist, mener han ifølge BBC.

Blatter, som er ventet å stille som kandidat for en femte periode som FIFA-president, mener det foregår en svertekampanje mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Vil ødelegge insitusjonen

– De ønsker å ødelegge, ikke bare fotballen selv, men de ønsker å ødelegge institusjonen, fordi vår institusjon er for sterk, sa han, nok en gang rettet mot media.

FIFA gransker stemmeavgivningen for fotball-VM i 2018 og 2022 om dagen, og den er ventet å være ferdig i slutten av juli. Skulle beskyldningene mot Qatar vise seg å stemme kan det bli aktuelt med en ny avstemning. Blant andre FIFAs visepresident, Jim Boyce, mener det vil være den rette løsningen.

– Hvis etterforskningen slår fast at det lå ulovligheter bak valgresultatet, så vil jeg, som medlem av FIFA-styret, ikke ha noe imot å foreta en ny avstemning, sa han.

Det var avisen Sunday Times som først avslørte korrupsjonsskandalen. En av avisens redaktører, Heidi Blake, kaller Blatters forsøk på å skylde på rasisme for skamløst.

Laster Twitter-innhold

Flere vurderer søknad

Qatar vant kampen om VM 2022 over Australia, Japan, Sør-Korea og USA. Australia er et av landene som har vært åpne for å ta over mesterskapet om avstemningen blir foretatt på nytt.

– Det er for tidlig å si om det åpner døren for noe som skjedde for mange år siden, men for vår del handler det om å følge nøye med, sa sjef i det australske fotballforbundet, David Gallop, da korrupsjonsanklagene først blusset opp.

Også Englands statsminister, David Cameron, er åpen for at hans land kan komme til å søke om mesterskapet om muligheten skulle by seg.

– Vi får se hva som skjer når FIFA legger frem granskningsrapporten. Hvem vet hva som skjer i fremtiden? sa han.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal