NRK Meny
Normal

Blatter hevder Qatar-kritikken er rasistisk motivert

– Dessverre er det mye diskriminering og rasisme. Det gjør meg veldig trist, sier FIFA-president Sepp Blatter.

blatty

– Det gjør meg trist, sier Sepp Blatter om det han mener er en rasistisk svertekampanje mot det afrikanske fotballforbundet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

blatter qatar

Her tildeler Sepp Blatter Qatar fotball-VM 2022,

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Det har stormet rundt Qatar-VM helt siden landet ble tildelt mesterskapet for fire år siden. Trykket fra media ble ikke mindre etter det ble hevdet at Qatar hadde bestukket 30 fotballpresidenter i Afrika. Nå tar FIFA-president Sepp Blatter til motmæle.

– De repetitive, hatefulle, ærekrenkende og nedverdigende angrepene fra media, spesielt de britiske, på integriteten til det afrikanske fotballforbundet, dens president, medlemmer og medlemsforening og hele det afrikanske kontinentet gjør meg trist, mener han ifølge BBC.

Blatter, som er ventet å stille som kandidat for en femte periode som FIFA-president, mener det foregår en svertekampanje mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Vil ødelegge insitusjonen

– De ønsker å ødelegge, ikke bare fotballen selv, men de ønsker å ødelegge institusjonen, fordi vår institusjon er for sterk, sa han, nok en gang rettet mot media.

FIFA gransker stemmeavgivningen for fotball-VM i 2018 og 2022 om dagen, og den er ventet å være ferdig i slutten av juli. Skulle beskyldningene mot Qatar vise seg å stemme kan det bli aktuelt med en ny avstemning. Blant andre FIFAs visepresident, Jim Boyce, mener det vil være den rette løsningen.

– Hvis etterforskningen slår fast at det lå ulovligheter bak valgresultatet, så vil jeg, som medlem av FIFA-styret, ikke ha noe imot å foreta en ny avstemning, sa han.

Det var avisen Sunday Times som først avslørte korrupsjonsskandalen. En av avisens redaktører, Heidi Blake, kaller Blatters forsøk på å skylde på rasisme for skamløst.

Laster Twitter-innhold

Flere vurderer søknad

Qatar vant kampen om VM 2022 over Australia, Japan, Sør-Korea og USA. Australia er et av landene som har vært åpne for å ta over mesterskapet om avstemningen blir foretatt på nytt.

– Det er for tidlig å si om det åpner døren for noe som skjedde for mange år siden, men for vår del handler det om å følge nøye med, sa sjef i det australske fotballforbundet, David Gallop, da korrupsjonsanklagene først blusset opp.

Også Englands statsminister, David Cameron, er åpen for at hans land kan komme til å søke om mesterskapet om muligheten skulle by seg.

– Vi får se hva som skjer når FIFA legger frem granskningsrapporten. Hvem vet hva som skjer i fremtiden? sa han.

Siste nytt

 • Tolisso-heading fikset Bayern-seier

  Corentin Tolisso ble matchvinner etter 77 minutter da Bayern München vant 2–1 borte mot Anderlecht i mesterligaen onsdag kveld.

  Robert Lewandowski ga tyskerne ledelsen før Sofiane Hanni utlignet etter 63 minutter.

  Corentin Tolisso
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
 • PSG scoret syv mot Celtic

  Moussa Dembélé sendte Celtic i føringen etter 55 sekunder, men derfra og inn var det PSG for alle pengene.

  Kampen endte til slutt 7–1 etter mål av Neymar (2), Edinson Cavani (2), Kylian Mbappé, Marco Veratti og Dani Alves.

   Edinson Cavani (C) celebrates after scoring with teammates Paris Saint-Germain's Brazilian striker
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Atletico holder liv i drømmen

  Atlético Madrid vant 2–0 over Roma, og har med det fortsatt håp om avansement fra mesterligaens gruppe C.

  Antoine Griezmann og Kévin Gameiro gjorde målene for det spanske hovedstadslaget.

  Champions League - Atletico Madrid vs Roma
  Foto: Juan Medina / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal