Hopp til innhold

Kaller fotball-EM «det mest miljøbevisste noensinne» – samtidig setter de flyrekord

30 dagers fotballfest i sommer tilsvarer 43.000 nordmenns utslipp i løpet av et helt år. Og da har man kun regnet utslippene fra flytrafikken i forbindelse med europamesterskapet.

Euro 2020 Qualifier - Group H - France v Albania

MYE Å TENKE PÅ: Det kan bli mange flyreiser å holde styr på når fotballfans skal reise fram og tilbake i Europa til sommeren. Her er franske supportere på tribunen under forrige EM, som ble arrangert i nettopp Frankrike.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Det totale utslippet for fotball-EM til sommeren vil være på 425.000 tonn CO₂-ekvivalenter, ifølge Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– Det dekker det totale karbonutslippet produsert av alle reisende fans og kvalifiserte lag som reiser til sluttspillet i turneringen, skriver UEFA i en e-post til NRK.

Planter tusenvis av trær for å gjøre opp

Fotball-EM i sommer arrangeres i tolv forskjellige land. Følgende tolv byer er vertskap i mesterskapet som er spredd ut i Europa:

  • Amsterdam (Nederland)
  • Baku (Aserbajdsjan)
  • Bucuresti (Romania)
  • Budapest (Ungarn)
  • Bilbao (Spania)
  • Dublin (Irland)
  • Glasgow (Skottland)
  • København (Danmark)
  • London (England)
  • München (Tyskland)
  • Roma (Italia)
  • St. Petersburg (Russland)

Konsekvensen er at det settes flyrekord i et fotball-EM når de 24 deltagernasjonene - og supportere - skal transporteres mellom landene.

Ifølge Det europeiske fotballforbundet (Uefa) forventes det at over 2 millioner passasjerer kommer til å gå ombord i et fly i løpet av mesterskapet. Det skriver nettstedet routesonline.com.

Platinis idé

Det var den tidligere Uefa-presidenten Michel Platini som lanserte idéen tilbake i 2012.

– Lytt nøye, for det jeg skal si kommer trolig til å overraske dere. Det er en idé jeg fikk for en stund siden, og styret har gitt meg tillatelse til å gå videre med det, sa den tidligere presidenten, som senere ble dømt for korrupsjon og utestengt fra all fotball i åtte år.

Platini

KOM MED IDEEN: Det var den tidligere presidenten i UEFA som fikk ideen og kom med forslaget.

Foto: Lionel Cironneau / AP

Det var ikke klimaavtrykket journalistene hadde flest spørsmål om den gangen, men kostnadene for fotballfans, som måtte reise rundt i hele Europa.

I dag er situasjonen annerledes. Som NTB har skrevet, skal Uefa plante 600.000 trær for å minske effektene av klimautslippene neste års EM vil forårsake.

– Uefa tar skritt for å sikre at sommerens mesterskap blir vår mest miljøbevisste turnering til dags dato, heter det i en uttalelse.

Nesten én prosent av Norges utslipp

NRK har sendt «regnskapet» til klimaforsker i Cicero, Borgar Aamaas. Han interesserer seg for klimaeffekter av transportsektoren og klimaeffekten av reisevaner. På oppfordring fra NRK lager han et regnestykke.

– En nordmann slipper ut i gjennomsnitt 10 tonn (CO₂-ekvivalenter) i året. Regnskapet for fotball-EM tilsvarer da 43.000 nordmenns utslipp i løpet av et helt år.

– Det er nesten én prosent av det norske utslippet i året, som er rundt 50 millioner tonn CO₂.

Borgar Aamaas

REGNET UT: Klimaforsker Borgar Aamaas forteller at utslippene tilsvarer nesten én prosent av det norske utslippet i året.

Foto: Cicero

Aamaas mener «regnskapet» totalt sett ser fornuftig ut, men at det vanskelig å kvalitetssikre tallene fra Uefa. Han legger til at en halv million tonn ikke er så mye med tanke på hvor stort mesterskapet er.

– Spørsmålet er hvor store utslippene hadde vært hvis de inkluderte utbygging av stadion og utslipp i forbindelse med selve fotballfesten: mat, supportereffekter og annet, sier Aamaas.

Lite infrastruktur som bygges til EM

Det bygges kun ett stadionanlegg i forbindelse med mesterskapet i sommer. Det gir store utslag på klimaregnskapet.

– Det er veldig lite infrastruktur som må bygges for EM, kun Puskás Aréna i Budapest har blitt bygget fra bunnen av. Det har redusert klimaavtrykket betydelig, ellers ville mesterskapet hatt en enorm miljøkostnad i energiforbruk, betong og andre ressurser, opplyser Uefa.

Terje Svendsen

SKEPTISK: Fotballpresident Terje Svendsen tviler på at det blir et mesterskap i fremtiden med dette formatet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Fotballpresident Terje Svendsen liker ikke EM-formatet som sprer mesterskapet utover store deler av Europa, og tviler på at det noe lignende blir å se i fremtiden.

– En ting er at det klimamessig ikke er bra, men det byr også på mange, store logistiske utfordringer. Det blir mange flyreiser og mye forflytning av folk. En kjempeutfordring for fansen som må belage seg på fly for å komme seg rundt, sier Svendsen.

– Bærekraftsperspektivet var ikke høyt på agendaen i 2012, men det blir det økt fokus på fremover.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal