Hopp til innhold

Johaug om Wengs ankeretappe-utspill: – Det er bare vås

OSLO/SEEFELD (NRK): Therese Johaug og trener Ole Morten Iversen avfeier Heidi Wengs påstand om at hele det norske stafettlaget kunne tenkt seg å gå ankeretappen, da Norge tapte den første kvinnestafetten på ti år.

Stafettlaget

PALL-JENTER: Heidi Weng og Therese Johaug danner fortroppen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg holdt seg i bakgrunnen, under blomsterseremonien etter stafettsølvet torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For Heidi Weng ble spurt om det var noen som helst frykt i det norske damelaget for sisteetappen svarer hun «nei, nei, nei» og legger til at hvem som helst av dem kunne gått den.

– Bare vås

Utspillet får Therese Johaug til å le godt når hun møter NRK på pressekonferansen.

– Det kan jeg bekrefte at det ikke var i hvert fall. Det er bare noe vås! sier Johaug, som endte med å få oppgaven.

– Det er trenerne som tar ut laget og det er en ære å få tildelt en sisteetappe. Jeg så på en måte til trenerne at «hvis dere mener jeg er den riktige, så tar jeg den». Men vi hadde en del diskusjoner, innrømmer Johaug.

– Det var ikke sånn at du sa «yes»?

– Nei, det skal jeg ærlig innrømme.

Johaug mot Nilsson

For det ble et spesielt norsk stafettuttak. Heidi Weng åpnet konkurransen, Ingvild Flugstad Østberg tok den andre etappen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug avsluttet det hele.

NORDIC-WORLD/

SPURTEN: Det gikk akkurat ikke for Therese Johaug.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

At Johaug valgte å gå var oppsiktsvekkende.

Taktikken måtte bli at Johaug skulle rykke fra Stina Nilsson lenge før et oppløp. Weng gjorde jobben mot Ebba Andersson, Flugstad Østberg matchet farten til Frida Karlsson, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk på en smell mot Charlotte Kalla på den tredje etappen.

Dermed måtte Johaug istedet hente igjen mange sekunder på svensken. Det gikk ikke. Dermed ble det et spurtoppgjør, som Nilsson vant enkelt.

Saken fortsetter under videovinduet.

SØLV: De norske kvinnene tok sølv på stafetten.

Innrømmer bom

Dermed var debatten om taktisk uttaksbom et faktum. Hvorfor hadde for eksempel ikke Flugstad Østberg fått jobben som ankerkvinne? Gjøvik-jenta har vært det i hele år.

Med fasit i hånden, innrømmer assistenttrener Geir Endre Rogn at det var en taktisk bom.

– Ja, det ble jo det. Samtidig var det veldig nært, og vi visste Sverige hadde et veldig godt lag. Da alle de fire presterte, ble det vanskelig, sa Rogn til et samlet pressekorps og fortsatte:

NORDIC-SKI-WOMEN-CROSS-COUNTRY-RELAY

GULL: De svenske jentene omfavner Stina Nilsson etter at hun spurtet inn til gull.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Hvis de hadde gått ut likt, tror vi at Johaug hadde klart å gå fra.

Videre forteller han at de vurderte Maiken Caspersen Falla til både den første etappen og ankeretappen, og at Østberg hadde ytret et ønske om å ikke gå ankertappen.

– Hun var klar til å gå den om hun fikk beskjed, men hun hadde et ønske om å gå andreetappen, forteller Rogn.

RYKKET: Charlotte Kalla gikk en forrykende tredjeetappe.

Uenig med assistenten

Landslagssjef Ole Morten Iversen er på sin side ikke enig i Rogn sin uttalelse om en taktisk bommert.

– Nei det tror jeg ikke han har sagt. Jeg angrer ikke på det vi gjorde. Vi tok ut det laget vi trodde var best, og det står jeg for i dag, sier Iversen, som deretter kommenterte hva Heidi Weng hadde sagt:

– Da tror jeg Heidi Weng har lurt deg. Med all respekt for jentene skjønner jeg at ingen hadde lyst å gå den siste etappe. Ingen har lyst å gå den siste etappen mot Stina Nilsson.

– Hadde du spurt ti norske langrennsjenter om de ville gått ankeretappe mot Stina Nilsson, tror du at du hadde fått opp mange hender? spør Iversen retorisk og fortsetter:

– Det er bare Marit Bjørgen som har tatt den utfordringen, sier Iversen etter at Norges ti år lange rekke som stafettmestere er brutt.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kyrgios slo ut verdensener Medvedev fra Montreal-turneringen

  Australske Nick Kyrgios har funnet storformen på tennisbanen. Onsdag slo han ut Daniil Medvedev ut av 2. runde i ATP 1000-turneringen i Montreal.

  Taktikken hans var klar. Han satset på mye mer serve og volley enn tilfellet i deres siste møte i Australian Open.

  Det første settet tok Medvedev seg av med 7-2 i tie break. I det andre ble det et tidlig servebrudd som australieren utnyttet og tok hjem settet med 6-4.

  I det tredje settet hadde Medvedev er par bruddmuligheter som Kyrgios reddet seg unna. Kyrgios utnyttet derimot muligheten da han tok ledelsen 3-2. Han brøt og til 5-2 og kunne serve hjem kampen 6-2 i avgjørende sett. (NTB)

  Montreal Tennis
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Benzema matchvinner mot Hauges Eintracht Frankfurt i supercupfinalen

  Karim Benzema (34) fornektet seg ikke og scoret kampens siste mål i 2-0-seieren over Eintracht Frankfurt i Uefas supercupfinale onsdag kveld.

  Fjorårets toppscorer i mesterligaen sørget for at resten av kampen ble spilt med lavere skuldre for Real Madrids del da det gjensto 25 minutter igjen av kampen. Han bredsidet inn 2-0 etter godt forarbeid av Vinícius Júnior, som ble matchvinner for de hvitkledde mot Liverpool i CL-finalen i mai.

  Real Madrid kunne dermed løfte sesongens første trofé.

  Det første målet ble scoret av midtstopper David Alaba i første omgang etter en corner. (NTB)

  Finland Soccer Super Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • McIlroy: – En bra dag for PGA-touren

  Golfstjernen Rory McIlroy gleder seg over beslutningen om at Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones ikke får delta i PGA-sluttspillet.

  – En bra dag for PGA-touren og majoriteten av medlemmene, sa McIlroy.

  Gooch, Swafford og Jones meldte tidligere i år overgang til den saudifinansierte golftouren LIV og var i forrige uke en del av flere spillere som varslet søksmål mot PGA-touren grunnet utestengelse fra turneringer. En føderal dommer satt ned foten for deltakelse torsdag.

  – Medlemmene av touren vår er rasende over det faktum at disse spillerne prøver å komme tilbake hit uten konsekvenser, som ville vært veldig urettferdig for alle som har forholdt seg til lovene og forskriftene som har eksistert, sa verdenstreer McIlroy. (NTB)

  APTOPIX British Open Golf
  Foto: Peter Morrison / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste