Hopp til innhold

Johaug om Wengs ankeretappe-utspill: – Det er bare vås

OSLO/SEEFELD (NRK): Therese Johaug og trener Ole Morten Iversen avfeier Heidi Wengs påstand om at hele det norske stafettlaget kunne tenkt seg å gå ankeretappen, da Norge tapte den første kvinnestafetten på ti år.

Stafettlaget

PALL-JENTER: Heidi Weng og Therese Johaug danner fortroppen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg holdt seg i bakgrunnen, under blomsterseremonien etter stafettsølvet torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For Heidi Weng ble spurt om det var noen som helst frykt i det norske damelaget for sisteetappen svarer hun «nei, nei, nei» og legger til at hvem som helst av dem kunne gått den.

– Bare vås

Utspillet får Therese Johaug til å le godt når hun møter NRK på pressekonferansen.

– Det kan jeg bekrefte at det ikke var i hvert fall. Det er bare noe vås! sier Johaug, som endte med å få oppgaven.

– Det er trenerne som tar ut laget og det er en ære å få tildelt en sisteetappe. Jeg så på en måte til trenerne at «hvis dere mener jeg er den riktige, så tar jeg den». Men vi hadde en del diskusjoner, innrømmer Johaug.

– Det var ikke sånn at du sa «yes»?

– Nei, det skal jeg ærlig innrømme.

Johaug mot Nilsson

For det ble et spesielt norsk stafettuttak. Heidi Weng åpnet konkurransen, Ingvild Flugstad Østberg tok den andre etappen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug avsluttet det hele.

NORDIC-WORLD/

SPURTEN: Det gikk akkurat ikke for Therese Johaug.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

At Johaug valgte å gå var oppsiktsvekkende.

Taktikken måtte bli at Johaug skulle rykke fra Stina Nilsson lenge før et oppløp. Weng gjorde jobben mot Ebba Andersson, Flugstad Østberg matchet farten til Frida Karlsson, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk på en smell mot Charlotte Kalla på den tredje etappen.

Dermed måtte Johaug istedet hente igjen mange sekunder på svensken. Det gikk ikke. Dermed ble det et spurtoppgjør, som Nilsson vant enkelt.

Saken fortsetter under videovinduet.

SØLV: De norske kvinnene tok sølv på stafetten.

Innrømmer bom

Dermed var debatten om taktisk uttaksbom et faktum. Hvorfor hadde for eksempel ikke Flugstad Østberg fått jobben som ankerkvinne? Gjøvik-jenta har vært det i hele år.

Med fasit i hånden, innrømmer assistenttrener Geir Endre Rogn at det var en taktisk bom.

– Ja, det ble jo det. Samtidig var det veldig nært, og vi visste Sverige hadde et veldig godt lag. Da alle de fire presterte, ble det vanskelig, sa Rogn til et samlet pressekorps og fortsatte:

NORDIC-SKI-WOMEN-CROSS-COUNTRY-RELAY

GULL: De svenske jentene omfavner Stina Nilsson etter at hun spurtet inn til gull.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Hvis de hadde gått ut likt, tror vi at Johaug hadde klart å gå fra.

Videre forteller han at de vurderte Maiken Caspersen Falla til både den første etappen og ankeretappen, og at Østberg hadde ytret et ønske om å ikke gå ankertappen.

– Hun var klar til å gå den om hun fikk beskjed, men hun hadde et ønske om å gå andreetappen, forteller Rogn.

RYKKET: Charlotte Kalla gikk en forrykende tredjeetappe.

Uenig med assistenten

Landslagssjef Ole Morten Iversen er på sin side ikke enig i Rogn sin uttalelse om en taktisk bommert.

– Nei det tror jeg ikke han har sagt. Jeg angrer ikke på det vi gjorde. Vi tok ut det laget vi trodde var best, og det står jeg for i dag, sier Iversen, som deretter kommenterte hva Heidi Weng hadde sagt:

– Da tror jeg Heidi Weng har lurt deg. Med all respekt for jentene skjønner jeg at ingen hadde lyst å gå den siste etappe. Ingen har lyst å gå den siste etappen mot Stina Nilsson.

– Hadde du spurt ti norske langrennsjenter om de ville gått ankeretappe mot Stina Nilsson, tror du at du hadde fått opp mange hender? spør Iversen retorisk og fortsetter:

– Det er bare Marit Bjørgen som har tatt den utfordringen, sier Iversen etter at Norges ti år lange rekke som stafettmestere er brutt.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Wiklund med ny verdenscupseier

  Ragne Wiklund er fortsatt ubeseiret på 3000 meter i vinterens verdenscup på skøyter.

  Fredag klokket hun inn til 4.06,69 i Polen.

  Seieren var Wiklunds åttende i verdenscupen totalt. Hun har vunnet samtlige tre løp som har vært på 3000 meter hittil i sesongen.

  Forrige måned var hun øverst på pallen i Obihiro (Japan) og Beijing (Kina).

  Wiklund slo Marijke Groenewoud fra Nederland med 34 hundredels sekund tross en litt svak sisterunde. Det er andre gang på rad at hun vinner 3000-meteren i Tomaszow Mazowiecki.

  – Hun er litt ut av det på oppløpet, men det holder inn, sa VGTVs skøytekommentator Ida Njåtun under sendingen.

  (©NTB)

  Ragne Wiklund smiler etter målgang
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal