Bjørgen slått av Kalla: – Kanskje jeg må til Sverige for å lære

LILLEHAMMER (NRK.no): Marit Bjørgen angrer litt på å ha gitt sine beste treningstips til Charlotte Kalla. Lørdag måtte hun se seg slått av sin svenske venninne.

Kalla og Bjørgen

Marit Bjørgen (innfelt) måtte se seg slått av svenske Charlotte Kalla på 10-kilometeren på Lillehammer.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

kalla

Charlotte Kalla pekes ut som ny OL-favoritt av Justyna Kowalczyk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hun går utrolig bra nå. Kanskje det er jeg som må dra til Sverige for å lære nå, sier Marit Bjørgen og humrer.

Charlotte Kalla har nemlig flere ganger fått være med Bjørgen og Therese Johaug på treningsleir. Hun har blant annet vært på besøk i Oslo og bodd på gjesterommet til Bjørgen.

Slutt på samarbeidet?

Svensken har slitt med å hevde seg i toppen de siste sesongene, og ville gjerne ha nyttige tips av de to beste norske løperne.

Noe har hun nok lært, for plutselig er Kalla tilbake i langrennstoppen og seiler opp som en ny OL-favoritt.

På lørdagens 10 kilometer ble hun nummer to bak suverene Justyna Kowalczyk - og foran treningsvenninnene Bjørgen og Johaug, som ble nummer tre og fire.

I Kuusamo forrige helg overrasket den svenske yndlingen alle ved å gå inn til andreplass bak Bjørgen på jaktstarten. Man må to sesonger tilbake for å finne forrige gang Kalla oppnådde et like godt resultat internasjonalt.

– Det var kanskje litt dumt at hun fikk være med oss på trening, sier Bjørgen og kikker spøkefullt bort på Kalla, som sitter og gliser fornøyd på plassen ved siden av.

– Det blir ikke mer av det!, skyter landslagstrener Egil Kristiansen inn.

Bedre i klassisk

Kalla selv ble pepret med spørsmål om hva hun har gjort for å bli bedre. 26-åringen ble likevel svar skyldig.

– Jeg vet egentlig ikke helt. Det funker bare veldig bra nå. Jeg gjorde noen flere intervalløkter i sommer og i høst. Men ellers har jeg egentlig gjort akkurat det samme som før, forklarer hun.

Kalla har som regel gjort det best i skøyting. Derfor er hun også selv litt overrasket over at hun nå har hevdet seg i to klassisk-renn på rad.

– Jeg har vært veldig motivert til å utvikle meg. Jeg har trent bra, og trent mye for å forbedre meg i klassisk. Det er noe jeg har ønsket i flere sesonger, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-CROSS-COUNTRY-FIN

For noen sesonger siden var dette et vanlig syn, men de siste to årene har Charlotte Kalla ikke vært å se på seierspallen på distanserenn. I Kuusamo forrige helg løsnet det omsider for svensken.

Foto: MARKKU ULANDER / Afp

– Bra for sporten

Lørdagens seierskvinne Justyna Kowalczyk innrømmer at hun stusset litt da hun så at Kalla hadde tatt annenplassen bak henne.

– Ja, jeg må si det, jeg ble overrasket. Det var et veldig bra løp av henne. Formen hennes ser ut som en skikkelig OL-form, roser Kowalczyk.

Imidlertid virker det ikke som verken Bjørgen eller Johaug er bekymret over å ha fått en ny utfordrer.

– Nei, jeg er glad på Charlottes vegne. Jeg tror også det er bra for sporten at vi er flere som er oppe og kjemper i toppen, sier hun.

Resultatliste, 10 km klassisk:

 1. Justyna Kowalczyk, Polen 24.59,4
 2. Charlotte Kalla, Sverige +12,4 sek
 3. Marit Bjørgen, Norge +25,8 sek
 4. Therese Johaug, Norge +39,0 sek
 5. Julia Tsjekaleva, Russland +1.03,1
 6. Heidi Weng, Norge +1.06,8
 7. Sadie Bjornsen, USA +1.18,3
 8. Kerttu Niskanen, Finland +1.23,9
 9. Kristin Størmer Steira, Norge +1.24,0
 10. Krista Lahteenmaki, Finland +1.25,9

Øvrige norske:

11. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge +1.28,1
14. Ingvild Flugstad Østberg, Norge +1.43,8
17. Vibeke Skofterud, Norge +1.53,8
21. Maiken Caspersen Falla, Norge +2.08,6

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal