NRK Meny
Normal

Kalla om Kowalczyks astmafokus: – Forstår ikke hvordan hun tenker

Charlotte Kalla synes det er merkelig at ikke Justyna Kowalczyk slutter med anklagene mot Marit Bjørgen.

Kalla

Charlotte Kalla forstår ikke hvorfor Justyna Kowalczyk til stadighet kommer med nye anklager mot Marit Bjørgen.

Foto: NRK

– Jeg synes det er merkelig, og forstår ikke hvordan hun tenker når hun må holde liv i den tråden. Jeg trodde det var ferdig, sier Charlotte Kalla (27) om rivalen Justyna Kowalczyk til NRK.

Bjørgen og Kowalczyk

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk står ofte side om side på seierspallen, men er svært uenige om effekten av Bjørgens astmamedisin.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bakgrunnen er de mange anklagene fra den polske langrennsløperen om Marit Bjørgens bruk av astmamedisin. Like før årets sesongstart gjentok Kowalczyk beskyldningene mot Bjørgen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sa Kowalzcyk nylig til den polske storavisen Gazeta.

Sliter på luftrørene

I et lengre intervju med NRK før verdenscupen begynner i finske Kuusamo, forteller Kalla at hun er glad for at hun slipper de plagene Bjørgen sliter med.

– Jeg har heldigvis ikke astma. Det er jo vanskelig ettersom vi puster veldig mye, og det trenger ikke være minus 25 for at det skal slite på luftrørene. Men heldigvis har jeg ikke skadet mine luftrør, sier 27-åringen.

Bjørgen selv har mange ganger uttalt seg om Kowalczyks beskyldninger.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, har Bjørgen sagt til Ren Idrett.

Sterk sesongstart

Kalla har flere ganger besøkt og trent med de norske langrennskvinnene i sesongoppkjøringer tidligere, men i år har det ikke blitt plass til det. Allikevel viser Kalla allerede tidlig i sesongen at formen er god.

I Bruksvallarna i helga vant Charlotte Kalla tre av tre mulige konkurranser.

– For en start jeg har fått på sesongen, sier Kalla til SVT.

Charlotte Kalla

Kalla viste prov på god form før sesongen da hun vant 5-kilometeren i Bruksvallarna forrige helg.

Foto: Schmidt, Nisse / NTB scanpix

Siste nytt

 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Danske vant vårklassiker

  Michael Valgren Andersen overrasket med seier i Omloop Het Nieuwsblad. Amund Grøndahl Jansen ble beste norske på 19.-plass. Truls Korsæth ble nummer 94, mens både Edvald Boasson Hagen og Daniel Hoelgaard brøt sesongens første klassiker, ifølge NTB.

  Belgium Cycling Omloop Het Nieuwsblad
  Foto: Francois Walschaerts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin