NRK Meny
Normal

Kalla om Kowalczyks astmafokus: – Forstår ikke hvordan hun tenker

Charlotte Kalla synes det er merkelig at ikke Justyna Kowalczyk slutter med anklagene mot Marit Bjørgen.

Kalla

Charlotte Kalla forstår ikke hvorfor Justyna Kowalczyk til stadighet kommer med nye anklager mot Marit Bjørgen.

Foto: NRK

– Jeg synes det er merkelig, og forstår ikke hvordan hun tenker når hun må holde liv i den tråden. Jeg trodde det var ferdig, sier Charlotte Kalla (27) om rivalen Justyna Kowalczyk til NRK.

Bjørgen og Kowalczyk

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk står ofte side om side på seierspallen, men er svært uenige om effekten av Bjørgens astmamedisin.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bakgrunnen er de mange anklagene fra den polske langrennsløperen om Marit Bjørgens bruk av astmamedisin. Like før årets sesongstart gjentok Kowalczyk beskyldningene mot Bjørgen.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sa Kowalzcyk nylig til den polske storavisen Gazeta.

Sliter på luftrørene

I et lengre intervju med NRK før verdenscupen begynner i finske Kuusamo, forteller Kalla at hun er glad for at hun slipper de plagene Bjørgen sliter med.

– Jeg har heldigvis ikke astma. Det er jo vanskelig ettersom vi puster veldig mye, og det trenger ikke være minus 25 for at det skal slite på luftrørene. Men heldigvis har jeg ikke skadet mine luftrør, sier 27-åringen.

Bjørgen selv har mange ganger uttalt seg om Kowalczyks beskyldninger.

– Hun burde vite bedre, og det er først og fremst mangelen på kunnskap som skremmer meg. Jeg har medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort, jeg har godkjenning fra FIS (Det internasjonale skiforbundet), og all forskning viser at medisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er syk, den er jo også tatt av dopinglistene, har Bjørgen sagt til Ren Idrett.

Sterk sesongstart

Kalla har flere ganger besøkt og trent med de norske langrennskvinnene i sesongoppkjøringer tidligere, men i år har det ikke blitt plass til det. Allikevel viser Kalla allerede tidlig i sesongen at formen er god.

I Bruksvallarna i helga vant Charlotte Kalla tre av tre mulige konkurranser.

– For en start jeg har fått på sesongen, sier Kalla til SVT.

Charlotte Kalla

Kalla viste prov på god form før sesongen da hun vant 5-kilometeren i Bruksvallarna forrige helg.

Foto: Schmidt, Nisse / NTB scanpix

Siste nytt

 • G19 tapte åpningskamp

  Norge startet G19-EM i Finland med 1–3 tap mot Portugal. Norge reduserte til 1–2 ved Eman Markovic i andre omgang, men G19-gutta fikk aldri utligningen. I stedet scoret Portugal sitt tredje mål på overtid.

  norge-portugal-g19
  Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Scanpix
 • Frigitt RBK-spiller til Ranheim

  Magnus Stamnestrø, som nylig ble frigitt av Rosenborg skal forsette karrieren i Ranheim. 26-åringen har vært i RBK siden 2015, men har ikke spilt en seriekamp for klubben siden 2016.

  Magnus Stamnestrø
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Fram Larvik slipper straff

  Norges Fotballforbund har ingen hjemmel til å straffe Fram Larvik etter at lagets 2. divisjonskamp mot Nybergsund ble avbrutt på grunn av for få spillere. Ifølge NFF er det ikke ulovlig å stille med kun åtte spillere på kamp – slik Fram Larvik gjorde.

  Petter-belsvik
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag