NRK Meny
Normal

Mener Heiberg er feig som ikke vil fjerne mulig Lance-hjelper

Sykkelekspert Johan Kaggestad mener Gerhard Heiberg og den olympiske komité (IOK) er feige om de ikke kaster tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen ut av IOK.

Armstrong og Verbruggen

Hein Verbruggen (midten) var sykkelpresident mens Lance Armstrong dopet seg til berømmelse. Nå må Gerhard Heiberg (nede t.v.) og IOK kaste ham ut, mener Johan Kaggestad (øverst t.v.).

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Armstrong

Lance Armstrong vant sju Tour de France-titler. I høst ble han fratatt alle sammen.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Heibergs første oppgave nå er å vise tydelighet, og å fjerne Verbruggen fra IOK, sier Kaggestad til NRK.

Hein Verbruggen var president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fra 1991 til 2005.

Dermed var han øverste leder i sykkelsirkuset mens Lance Armstrong dopet seg til sju Tour de France-seirer. I dag er Verbruggen æresmedlem i IOK, hvor norske Gerhard Heiberg er medlem.

Selv om Armstrong ikke nevnte Verbruggen i nattens tilståelsesintervju med Oprah Winfrey, har nederlenderen gjentatte ganger blitt anklaget for å ha sett gjennom fingrene for den utbredte dopingbruken.

– Feigt å ikke fjerne ham

I tillegg har Armstrong overført penger direkte til UCI. Han nekter imidlertid for at dette hadde sammenheng med dopingen.

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, bedyrer Armstrong.

Johan Kaggestad mener uansett at IOK må statuere et eksempel og ta avstand fra «korrupte Verbruggen».

– De er feige om de ikke gjør det. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket. IOK må rydde opp skikkelig, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten reagerer også på at Heiberg ble overrasket over dopinginnrømmelsene fra Armstrong.

– Heiberg har visst om doping i utholdenhetsidrett lenge, og Armstrong leverte tross alt positivt allerede i 2000, selv om testen som ble brukt da ikke var godkjent ennå, sier Kaggestad, og legger til:

– Nattens intervju var ikke en overraskelse, det var en bekreftelse.

(Saken fortsetter under videoen)

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.(Bilder: Discovery.)

VIDEO: Se Sporten med Lance Armstrong.

– Merkelige anklager

Uttalelsene faller ikke i spesielt god jord hos Heiberg.

– Jeg synes det er merkelig at folk i sykkelsporten anklager oss. Det er jo herr Kaggestad og hans kompanjonger som burde ha visst noe og gjort noe med det. Jeg sitter utenfor, sier Heiberg til NRK.no.

Han mener hele sykkelmiljøet nå må konsentrere seg om å rydde opp i egen leir.

– De har hele tiden sagt at det har blitt så forferdelig mye bedre i sykkelsporten, og det gjenstår å se. Foreløpig har jeg intet bevis for at det har blitt bedre, sier han.

Heiberg forteller at de ikke vil ta affære mot Hein Verbruggen foreløpig, men er tydelig på at IOK følger situasjonen tett.

– Det har ikke kommet noen konkrete anklager mot Verbruggen foreløpig, heller ikke fra Armstrong. Da ser jeg ikke at vi skal reagere, men vi vil selvfølgelig ta grep om noe alvorlig kommer fram, sier han.

– Har kanskje vært litt dum

Han medgir likevel at det kan stilles spørsmålstegn ved Verbruggen innsats som sykkelpresident.

– Han har kanskje vært litt dum og naiv, men det alene er ikke nok til å få konsekvenser. Om han har visst noe og ikke fulgt det opp, blir det straks mer alvorlig. Men der er vi ikke ennå, sier Heiberg.

– Er det ikke alvorlig å være «dum og naiv» i en så omfattende sak?

– Jo, men han er jo ute av IOK.

– Han er jo fortsatt æresmedlem?

– Ja, for et æresmedlem kan dette få konsekvenser, men vi er ikke der ennå. Jeg vil nødig dømme en mann på forhånd, før vi har sett at det har skjedd noe som ikke tåler dagens lys.

Siste nytt

 • Ingebrigsten slutter som RBK-trener

  Rosenborg har besluttet at Kåre Ingebrigtsen fratrer som hovedtrener i Rosenborg med umiddelbar virkning.

  Rosenborg Ballklub inviterer til pressekonferanse på Brakka klokka 18.45.

  Kåre Ingebrigtsen
  Foto: Hans Olav Landsverk / NRK
 • EM i fare grunnet pølsevann

  Roer Nils Jakob Hoff står i fare for å miste EM etter at han sølte pølsevann på låret under en fjelltur, melder Bergens Tidende. Bergenseren pådro seg annengradsforbrenning, og med bare to uker til EM i Glasgow risikerer han å måtte stå over.

  Sommer-OL i Rio 2016
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Pušić ferdig etter 4 dager

  Den tidligere Brann-spilleren Martin Pušić forlater danske AC Horsens etter kun fire dager. Klubben opphever kontrakten etter at østerrikeren forklarte at han ikke lenger hadde lyst til å bo i landet. Til klubbens hjemmeside forteller han at han vil prøve lykken utenfor Danmark.

  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale