Mener Heiberg er feig som ikke vil fjerne mulig Lance-hjelper

Sykkelekspert Johan Kaggestad mener Gerhard Heiberg og den olympiske komité (IOK) er feige om de ikke kaster tidligere sykkelpresident Hein Verbruggen ut av IOK.

Armstrong og Verbruggen

Hein Verbruggen (midten) var sykkelpresident mens Lance Armstrong dopet seg til berømmelse. Nå må Gerhard Heiberg (nede t.v.) og IOK kaste ham ut, mener Johan Kaggestad (øverst t.v.).

Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Armstrong

Lance Armstrong vant sju Tour de France-titler. I høst ble han fratatt alle sammen.

Foto: Laurent Rebours / Ap

– Heibergs første oppgave nå er å vise tydelighet, og å fjerne Verbruggen fra IOK, sier Kaggestad til NRK.

Hein Verbruggen var president i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fra 1991 til 2005.

Dermed var han øverste leder i sykkelsirkuset mens Lance Armstrong dopet seg til sju Tour de France-seirer. I dag er Verbruggen æresmedlem i IOK, hvor norske Gerhard Heiberg er medlem.

Selv om Armstrong ikke nevnte Verbruggen i nattens tilståelsesintervju med Oprah Winfrey, har nederlenderen gjentatte ganger blitt anklaget for å ha sett gjennom fingrene for den utbredte dopingbruken.

– Feigt å ikke fjerne ham

I tillegg har Armstrong overført penger direkte til UCI. Han nekter imidlertid for at dette hadde sammenheng med dopingen.

– Det er ikke sant at jeg betalte dem for å hindre dem i å avsløre meg. De spurte om penger fordi de hadde en trang periode, og jeg betalte, bedyrer Armstrong.

Johan Kaggestad mener uansett at IOK må statuere et eksempel og ta avstand fra «korrupte Verbruggen».

– De er feige om de ikke gjør det. Hadde en lignende skandale skjedd i en vanlig bedrift, er det klart toppsjefen hadde blitt sparket. IOK må rydde opp skikkelig, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten reagerer også på at Heiberg ble overrasket over dopinginnrømmelsene fra Armstrong.

– Heiberg har visst om doping i utholdenhetsidrett lenge, og Armstrong leverte tross alt positivt allerede i 2000, selv om testen som ble brukt da ikke var godkjent ennå, sier Kaggestad, og legger til:

– Nattens intervju var ikke en overraskelse, det var en bekreftelse.

(Saken fortsetter under videoen)

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey å ha brukt doping som proffsyklist. Se Sporten fra Morgennytt her.(Bilder: Discovery.)

VIDEO: Se Sporten med Lance Armstrong.

– Merkelige anklager

Uttalelsene faller ikke i spesielt god jord hos Heiberg.

– Jeg synes det er merkelig at folk i sykkelsporten anklager oss. Det er jo herr Kaggestad og hans kompanjonger som burde ha visst noe og gjort noe med det. Jeg sitter utenfor, sier Heiberg til NRK.no.

Han mener hele sykkelmiljøet nå må konsentrere seg om å rydde opp i egen leir.

– De har hele tiden sagt at det har blitt så forferdelig mye bedre i sykkelsporten, og det gjenstår å se. Foreløpig har jeg intet bevis for at det har blitt bedre, sier han.

Heiberg forteller at de ikke vil ta affære mot Hein Verbruggen foreløpig, men er tydelig på at IOK følger situasjonen tett.

– Det har ikke kommet noen konkrete anklager mot Verbruggen foreløpig, heller ikke fra Armstrong. Da ser jeg ikke at vi skal reagere, men vi vil selvfølgelig ta grep om noe alvorlig kommer fram, sier han.

– Har kanskje vært litt dum

Han medgir likevel at det kan stilles spørsmålstegn ved Verbruggen innsats som sykkelpresident.

– Han har kanskje vært litt dum og naiv, men det alene er ikke nok til å få konsekvenser. Om han har visst noe og ikke fulgt det opp, blir det straks mer alvorlig. Men der er vi ikke ennå, sier Heiberg.

– Er det ikke alvorlig å være «dum og naiv» i en så omfattende sak?

– Jo, men han er jo ute av IOK.

– Han er jo fortsatt æresmedlem?

– Ja, for et æresmedlem kan dette få konsekvenser, men vi er ikke der ennå. Jeg vil nødig dømme en mann på forhånd, før vi har sett at det har skjedd noe som ikke tåler dagens lys.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal