Hopp til innhold

Juniorene har sjokkert – nå nektes de OL-deltakelse på én distanse, men får løpe en annen

To namibiske juniorer har levert sjokktider på 400-meter i år. Nå nektes de OL-deltakelse på distansen på grunn av for høye testosteronverdier. I stedet deltar de på 200 meter. Vebjørn Rodal forstår ikke logikken.

Christine Mboma

SJOKKTID: Christine Mboma løp 400 meter på 48,54 sekunder rett etter at hun fylte 18 år. Nå viser det seg at hun har naturlige testosteronverdier som ikke er tillatt.

Foto: Tytus Zmijewski / EPA

Christine Mboma har den beste tiden i verden i år på 400 meter, med 48,54. Det er den sjuende beste tiden i historien. Mboma er født 22. mai i 2003, og har følgelig nylig fylt 18 år.

Beatrice Mailingi også født i 2003. Med 49,53 er hun den tredje raskeste på 400 meter i år.

Shaunae Miller-Uibo

OL-FAVORITT: Shaunae Miller-Uibo.

Foto: Adam Glanzman / AFP

Verdens beste på distansen de siste årene, Shaunae Miller-Uibo, skiller dem på topplista. Hun har løpt på 49,08, altså over halvsekundet svakere en sensasjonen Mboma.

Nå er det imidlertid klart at de namibiske juniorjentene ikke får stille på 400-meteren i OL. Fredag sendte Det namibiske friidrettsforbundet ut melding om at Mboma og Mailingi stoppes av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

For høye testosteronverdier

Årsaken er at de har for høye testosteronnivåer. Det kom frem etter testing i regi av WA under en pågående samling i Italia. I pressemeldingen understrekes det at det er naturlige årsaker til dette.

8. mai 2019 innførte nemlig WA nye regler som definerer et maksimalt testosteronnivå for kvinnelige mellomdistanseløpere. Grensen gjelder for deltakelse på 400 meter, 800 meter, 1500 meter og en engelsk mil.

Caster Semenya

HAR KJEMPET: Caster Semenya har gjort alt i sin makt for å få opphevet testosterongrensene i friidretten

Foto: David J. Phillip / AP

Den umiddelbare konsekvensen var at verdens beste 800-meterløper Caster Semenya ikke lenger kunne konkurrer, med mindre hun satte i gang medisinering for å redusere testosteronnivået i kroppen. Hun anket saken til idrettens høyeste domsorgan CAS, men tapte.

Ettersom regelen ikke gjelder for øvelser fra 3000 meter og oppover, eller for 200 meter og nedover, har Semenya denne sesongen forsøkt å kvalifisere seg for OL på 5000 meter.

Det lyktes hun ikke med.

Får ikke løpe 800, kvalifisert på 5000

Francine Niyonsaba, som også var blant verdens beste på 800 meter, led samme skjebne som Semenya. Hun har imidlertid kvalifisert seg for OL både på 5000 og 10.000 meter.

I stedet for å møte Hedda Hynne, møter hun altså Karoline Bjerkeli Grøvdal i Tokyo.

Christine Mboma og Beatrice Mailingi blir også å se i Tokyo – på 200 meter. Der gjelder altså ikke testosteronregelen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal synes situasjonen er merkelig.

– Jeg forstår ikke logikken, for testosteron er åpenbart en fordel på 200 meter, 100 meter, kulestøt og så videre. Det er en fordel på alle øvelser. Det er derfor menn har bedre resultater enn kvinner i friidrett og det er derfor det er en egen klasse for kvinner, sier Rodal.

Vebjørn Rodal

FORSTÅR IKKE: Vebjørn Rodal synes det er rart at Mboma og Mailingi kan løpe 200 meter i OL når de ikke kan løpe 400 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ikke en menneskerett

Rodal mener det er viktig at kvinneklassen beskyttes. Han støtter derfor regelen, men synes den burde vært gjeldende for alle øvelser. At den kun gjelder fire løpsøvelser, er basert på forskning som viser hvilke øvelser som favoriserer utøvere med høye testosteronverdier mest.

Rodal påpeker at det har vært stilt mange kritiske spørsmål mot forskningen vedtaket er basert på. Han minner også om at at de tillatte grenseverdien ligger langt over det som er definert som normalverdier for kvinner.

– Alle skal kunne drive med idrett. Og så er dette kanskje litt kontroversielt å si, men det er ikke en menneskerett å kunne drive med toppidrett, sier Vebjørn Rodal.

Han er ikke overrasket over at de to namibiske juniorene viser seg å ha testosteronverdier som er over det tillatte.

– Jeg la merke til dem tidligere i vinter. Plutselig var det to 17-18-åringer ingen hadde hørt om som løp 400 meter på under 50 sekunder. Da ringer det ei bjelle. Så løp den ene også under 49 sekunder. Jeg leste at de var treningsvillige, men her snakker vi om tider som omtrent er for gode til å være sanne, påpeker Vebjørn Rodal.

Siste nytt

  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP
  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal