Omfattende kvalifiseringsjuks i friidrett – vil ikke avsløre navn og nasjoner

TOKYO (NRK): Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) underkjent åtte kvalifiseringsresultater fra OL-kvalifiseringen – etter tips om omfattende juks. Hvilke utøvere eller nasjoner det gjelder, holdes imidlertid hemmelig.

Pqs2MSvLhww

URENT TRAV: Det har foregått skittent spill i jakten på en plass i Tokyo. Dette er et illustrasjonsbilde som ikke har noe med et faktisk manipulert resultat å gjøre.

Foto: SCOTT HEPPELL / AFP

– Det er ikke overraskende, men det er synd at det er sånn. Samtidig er det godt at noen har fulgt med, stilt kritiske spørsmål og avslørt dette, sier Erlend Slokvik til NRK.

Den norske sportssjefen i friidrett snakker om innholdet i en pressemelding som ble sendt ut av Athletics Integrity Unit (AIU) torsdag. Den uavhengige organisasjonen som overvåker friidretten, har avslørt juks i kvalifiseringen til OL i Tokyo.

I pressemeldingen framgår det at AIU har fått inn 17 tips om saker som burde etterforskes som mistenkelige. Sakene stammer fra 16 land og omfatter 31 utøvere – deriblant fem stafettlag.

Vil ikke avsløre navn og nasjoner

Etterforskningen har ført til at åtte kvalifiseringsresultater er blitt underkjent av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Pressemeldingen inneholder ingen informasjon om hvilke nasjoner eller utøvere det gjelder.

I en mail til NRK opplyser imidlertid AIU at de åtte sakene ble håndtert før kvalifiseringsfristen til Tokyo var ute, slik at ingen av de aktuelle utøverne er eller har vært på de offisielle deltakerlistene.

«Vi kan ikke gå ut med flere detaljer om utøverne og/eller nasjonene som er involvert ettersom det er en pågående etterforskning,» skriver AIU i e-posten.

Ukorrekt tidtakning og feil oppmåling

AIU er mest kjent som friidrettens antidopingorgan, men overvåker også andre former for skittent spill. I disse tilfellene handler det ikke om doping.

Derimot skal det dreie seg om upålitelige målfoto, feil oppmåling av baner, ulovlig bruk av harer, bruk av ikke godkjent måleutstyr og ukorrekt tidtaking.

– Teamet vårt har vært travle med å identifisere, analysere og etterforske potensielle tilfeller av manipulering av konkurranser. Takket være det har AIU og WA nektet å anerkjenne flere diskutable kvalifiseringsresultater. AIU vil fortsette etterforskningen for å avgjøre om uredelig oppførsel var involvert, sier AIU-styreleder David Howman.

NRKs friidrettskommentator Jann Post er på ingen måte overrasket.

– Det man hører rykter om er at det jukses med vindmålere som dekkes til, mindre sand i gropa i lengde og tresteg, så man satser høyere enn man lander, og at det måles feil i alt som skal måles, alt fra lengde på løp til lengde på kast, forteller han.

Post påpeker at det av og til kommer oppsiktsvekkende resultater i små stevner på små steder med få folk til stede.

– Det vil det alltid være en viss skepsis til, fastslår han.

AIU ønsker seg nå enda flere tips for å kunne avdekke juks.

– Jeg vil takke alle som har kommet til oss med rapporter om mistenkelig aktivitet. Dette er et viktig arbeid for å beskytte integriteten i kvalifiseringsprosessen, sier Howman.

Slokvik

IKKE OVERRASKET: Norges sportssjef Erlend Slokvik.

Historier og rykter

Den norske sportssjefen er altså heller ikke overrasket.

– Vi kjenner jo til eksempler på kastere som har vært over kvalifiseringskravet med én centimeter én gang, men som aldri har vært i nærheten ellers. Og det er mange historier og mange rykter. Jeg tror det er en helt annen kultur, dessverre, sier Slokvik.

– Tror du dette pågår også i Norge?

– Nei, det har jeg ikke troen på. Vindmåling kan nok på mindre stevner være unøyaktig på grunn av manglende utstyr og kompetanse, men på toppnivå går det riktig for seg, sier Slokvik til NRK.

Rykter om manipulering av resultater i små stevner rundt om i verden gjennom mange år, er hovedårsaken til at WA har endret kvalifiseringssystemet til globale mesterskap og innført en offisiell verdensranking.

De såkalte OL-kravene er nå satt så høyt at det er vanskelig å klare dem. Startlistene suppleres ut fra verdensrankingen, der utøverne må ha resultater fra flere konkurranser for å komme med.

Siste nytt

 • Hovland med god start

  Viktor Hovland virker bestemt på å rette opp inntrykket før han forlater OL. Golfstjernen fikk tidlig tre birdier på 4. og siste runde søndag.

  23-åringen startet sisterunden på delt 32.-plass og hele sju slag bak bronseplassen. Søndagens åpning tyder på at Hovland vil vise seg fra sin beste side i OL-avslutningen.

  Hovland er i øyeblikket på delt 14.-plass. Totalt er han åtte slag under par.

  Kristian Krogh Johannessen har hittil hatt en svært ujevn runde. På de åtte første hullene står han med tre birdier og fire bogeyer. 26-åringen er i øyeblikket ett slag over par og ligger på delt 55.-plass.

  De beste i sammendraget har ikke startet enda.

  f
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ny Real Madrid-spiller smittet

  I løpet av de siste åtte dagene har tre Real Madrid-spillere blitt koronasmittet. Lørdag bekrefter Real at Álvaro Odriozola har testet positivt.

  25-åringen er dermed den tredje spilleren på åtte dager til å bli smittet, etter at Karim Benzema fikk påvist koronavirus forrige fredag, og nysigneringen David Alaba ble smittet onsdag.

  Odriozola spilte 90 minutter i treningskampen mot Rangers i Glasgow forrige uke, men vil nå isolere seg som følge av smitten. Det skriver klubben i en kort uttalelse på sine hjemmesider.

  – Real Madrid kan bekrefte at Odriozola har testet positivt for covid-19, heter det kort og godt fra storklubben. Han var på banen i 16 kamper sist sesong og startet ni La Liga-kamper. (NTB)

  Odriozola
  Foto: Pau Barrena / AFP
 • Ruuds finale stanset av uvær

  Casper Ruud stormet mot sin tredje tittel på ATP-touren på like mange uker, men regnet stanset finalen i Kitzbühel. Arrangøren håper å få fullført lørdag kveld.

  Regnet har roet seg noe ned, og det kan dermed gå mot en skikkelig sen kamp for det norske tennisesset og spanske Pedro Martinez.

  Etter en lengre pause mellom første og andre sett, ble spillet stanset kort tid ut i andresettet da regnværet igjen skapte problemer.

  Arrangøren varslet først at kampen skulle spilles ferdig 22, før dette ble flyttet fram til 21.05. Mens banen ble gjort i stand, fortsatte regnet å falle fra himmelen.

  På banen var Ruud i en egen klasse. Nordmannen vant førstesettet 6-1. I andresettet sto det 2-1 til Martinez etter at begge spillerne hadde vunnet sine servegame før regnet stanset spillet.

  Casper Ruud
  Foto: Stefan Adeldberger / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal