NRK Meny
Normal

OL-trener anmeldt for å ha banket utøvere med bambussverd

Japans kvinnelandslag i judo har anmeldt hovedtrener Ryuji Sonoda for fysisk mishandling og voldsbruk. Treneren har langt på vei innrømmet handlingene.

JUDO-BRITAIN-JPN-BULLYING-EDUCATION-FILES

Ryuji Sonoda, her under OL i London sammen med en av sine utøvere. Treneren var med på å sanke tre OL-medaljer i judo.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

I fjor sommer ledet Ryuji Sonoda Japans kvinnelige judoutøvere under OL i London. Nå har 15 landslagsutøvere anmeldt ham til politiet, skriver nyhetsbyrået AP.

Kvinnene hevder at treneren jevnlig slo dem i ansiktet med hendene og banket dem med et bambussverd.

Ifølge Koshi Onozawa, leder for det japanske judoforbundet, skal Sonoda og flere andre trenere ha innrømmet å ha utøvd vold.

– Vi har tatt dette på alvor, og avhørt både ham (Sonoda) og flere utøvere. Vi fant ut at anklagene i stor grad er sanne, sier Onozawa.

Får fortsette til tross for voldsbruk

Ifølge nyhetskanalen Kyodo News skal også Sonoda ha innrømmet de sjokkerende handlingene overfor dem.

– Frem til nå har jeg gjort ting på den måten jeg syns passet best, men jeg skal fikse det som må fikses nå, siterer de ham på.

Forbundet har likevel ikke sparket treneren enn så lenge, men anmodet ham om å «endre sine metoder». På spørsmål fra japanske medier om det virkelig er passende å la ham fortsette, svarer Onozawa at forbundet «ønsker å se om tilliten fortsatt er der mellom trener og utøver, eller om den kan gjennopprettes».

Japans olympiske komité vil la judoforbundet rydde opp selv.

– Vi har bedt det japanske judoforbundet om å etterforske saken og forandre metodene sine dersom dette stemmer, sier en talsmann for komiteen.

JUDO-JPN-BULLYING-EDUCATION

Koshi Onozawa (t.h), leder av det japanske judoforbundet, vil la den anmeldte treneren beholde stillingen.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Innrømmer at Japan har et problem

For noen uker siden begikk en ung japansk basketballspiller selvmord, angivelig fordi han ble mishandlet av treneren sin.

Dette førte til en større debatt om fysisk avstraffelse i idretten i landet, noe som skal være grunnen til at judoutøverne ville anmelde treneren nå.

Også tidligere har det dukket opp historier om mishandling av idrettsutøvere i Japan. Utdanning- og sportsminister Hakubun Shimomura innrømmer at idretten i landet har et problem.

– Det er på tide for Japan å endre tankegangen sin om at voldsbruk i sport, inkludert fysisk bestraffelse, er en gyldig treningsmetode, sier han.

Japans judokvinner vant ett gull, ett sølv og én bronsemedalje i OL.

Siste nytt

 • Hevder Søderlund er RBK-aktuell

  Alexander Søderlund skal nærme seg en retur til gamleklubben, skriver Adressa som igjen viser til flere franske medier. Søderlund står med ti kamper, hvorav kun én fra start, for St. Etienne i franske Ligue 1.

  Alexander Søderlund
  Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters
 • Kokslien vraket til Østerrike

  Mikko Kokslien får ikke plass i den norske kombinerttroppen til verdenscuprennene i østerrikske Ramsau. Magnus Krog er tilbake fra sykdom som reserve. Det betyr at Kokslien i stedet reiser til USA for å gå renn i kontinentalcupen.

  Holmenkollen skifestival. 10 km. kombinert
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Mørk krever 150 000 kr

  Nora Mørk fortsetter kampen mot dem som spredte hennes hackede mobilbilder. Nå har 15 personer fått brev om krav om å betale 150.000 kroner hver. Det skriver Dagbladet.

  Nora Mørk
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge