Normal

Journalistens spørsmål endret alt for keeperheltinnen

OTTAWA (NRK): Det føltes ikke som en tjeneste der og da, men i dag sender Ingrid Hjelmseth (35) innimellom noen takknemlige tanker til journalisten som lurte på hvordan det føltes å være lagets svakeste ledd.

Hjelmseth Pellerud

2009: Ingrid Hjelmseth ble av en journalist spurt hvordan det var å være Norges svakeste ledd.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Spørsmålet skulle nemlig vise seg å få mye å bety for landslagsmålvakten – som i dag ofte trekkes frem som Norges sterkeste ledd, ikke minst etter et knallsterkt EM i 2013.

Men det har altså ikke alltid vært slik.

– I 2009 lurte en journalist på hvordan det føltes for meg å være Norges svakeste ledd. Da ga jeg egentlig opp. Jeg skjønte at de hadde bestemt seg for å skrive det uansett, forteller Hjelmseth.

På denne tiden var Hjelmseth nylig blitt førstekeeper. Keeperlegenden Bente Nordby hadde lagt opp. Få så for seg at arvtageren kunne levere i samme klasse, til tross for at Hjelmseth allerede var en solid keeper.

– Best i verden

Mange ville nok blitt lei seg over å få et slikt spørsmål, men for Hjelmseth skjedde det noe annet. Hun mener selv spørsmålet var en av de utløsende årsakene til at hun er blitt enda tryggere i mål og så mentalt sterk som hun er i dag.

– Helt klart. Da jeg fikk det spørsmålet skjønte jeg at det ville telle som positivt uansett hva jeg gjorde i målet. Jeg kjente at det ikke lenger var noe å være nervøs for. Alt ville bare gjøre at jeg steg i gradene uansett. Spørsmålet gjorde rett og slett at jeg begynte å gi litt mer "f". Jeg sluttet å bry meg om hva andre tenkte om målvaktspillet mitt, forklarer Hjelmseth.

I dag, seks år senere, er hun den lagvenninnene helt naturlig trekker frem som lagets klippe. Eller som landslagets assistenttrener Roger Finjord sier:

– Ingrid er den beste målvakten i verden.

ingrid redder et skudd

BEST I VERDEN? Hjelmseth regnes i dag som tryggheten selv i mål for Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En av Hjelmseths store styrker er den mentale biten av målvaktsspillet. Det var også det som spesielt fikk seg en «boost» etter møtet med journalisten.

– Jeg føler jeg er blitt god til å refokusere. Keepere gjør feil de også, sånn er det bare. Sånn som i kampen mot Tyskland nå i VM. Da skulle jeg valgt å slå ballen når den fikk en sånn ekkel stuss, men i stedet gir jeg en retur som blir til et mål. Men etterpå gjør jeg en prikkfri kamp. Sånt som det er jeg blitt god på, forklarer hun.

– Lever for slike kamper

35-åringen er rett og slett litt takknemlig overfor journalisten hun møtte i 2009.

– Journalisten gjorde meg en tjeneste, sier hun og smiler.

I mandagens åttedelsfinale mot England kan hun igjen bli helt avgjørende for Norge. Det liker hun godt.

– Det er disse kampene man lever for. Hadde man ikke fått slike hadde man kanskje lagt opp for ti år siden, sier hun.

– Hvor lenge kommer du til å holde på?

Hvis det blir OL neste år, så holder jeg på i alle fall ut 2016.

Siste nytt

 • Vålerenga fortsatt uten poengtap

  Storhamar topper tabellen etter å ha vendt til 3-2-seier i mjøsderbyet mot Lillehammer, mens Vålerenga er eneste lag uten poengtap i eliteserien. Oslolaget slo nemlig kort Sparta 3-0 i Furuset Forum.

  Lindström
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Helleland vil røyste mot Russland

  Wadas visepresident Linda Hofstad Helleland skriv i ei fråsegn at ho kjem til å røyste mot at Russland blir tekne inn igjen som Wada-medlem, slik kontrollkomiteen CRC tilrår, melder insidetgegames.biz.

  Wada skal avgjere saka på sitt styremøte torsdag.

  Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland
  Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK
 • Viking sleit seg til siger

  Viking er framleis på kurs mot opprykk, men det var berre så vidt det heldt mot Notodden. Tommy Høiland gav Viking leiinga midt i første omgang, men Gaston Salasiwa utlikna.

  Axel Andersson gav Viking sigeren i kampens nest siste speleminutt. Viking er dermed på tredjeplass, berre målskilnaden bak Mjøndalen og tre poeng bak Aalesund.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mesterligaen: 1. runde