Jørgen Skavlan mener man bør forholde seg til føre-var-prinsippet i Kollen

Jørgen Skavlan på Twitter: – Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

Tremila i Kollen

GÅR FORELØPIG SOM PLANLAGT: Mange heiet langs løypa i Kollen 2018. Ifølge Helsedirektoratet blir Kollen-festen i år arrangert som planlagt.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

På mandag sa Helsedirektoratet at større arrangement i den nærmeste tiden kan bli avlyst som følge av koronasmitte. Kollen og Sprinten i Drammen var blant to av arrangementene.

Sprinten i Drammen startet som planlagt på onsdag, mens Kollen fortsatt er under vurdering. Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserte mandag at det per da ikke var aktuelt å avlyse Kollen, men at det hele tiden gjøres løpende vurderinger.

– Vi har løpende kontakt med arrangørene i Kollen, og vi har også i dag hatt et møte med Oslo kommune, med fylkeslegen i Viken og med Folkehelseinstituttet. Det gjøres vurderinger fortløpende, sier Guldvog på Helsedirektoratets pressekonferanse i dag.

Lege og debattant Jørgen Skavlan sier han ikke forstår poenget med et «føre-var-prinsipp» hvis ikke Kollen avlyses:

– Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

I en melding til NRK skriver Skavlan at WHO understreker at blant de tiltakene som fungerer for å unngå ytterligere smitte av koronaviruset, er det å begrense aktiviteter hvor mange mennesker møtes ett av dem.

Laster Twitter-innhold

35.000 mennesker må vaske hendene

Ifølge Jørgen Skavlan er det 35.000 mennesker som vil delta og se på rennet i Kollen. For at alle disse skal unngå eventuell smittespredning, er derfor flere tusen mennesker avhengig av å vaske hender.

Laster Twitter-innhold

Nestleder i allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, sier til NRK at de forholder seg til råd fra nasjonale helsemyndigheter og at han stoler på direktoratets vurdering.

– Jørgen Skavlan skriv på Twitter at «Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet ikke jeg hva et føre-var-prinsipp er». Hva mener dere om det?

Jørgen Skavlan

KRITISK: Lege Jørgen Skavlan er kritisk til at skifesten i Kollen vil arrangeres som planlagt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Dette er en løpende vurdering nasjonale helsemyndigheter må ta. Folkehelseinstituttet og helsedirektoratet har god kompetanse, og det er en sånn vurdering som kan forandre seg, som man må ha et dynamisk forhold til. Derfor er det vanskelig å si at det er en opplagt løsning i dag som er annerledes enn det helsemyndighetene sier, sier Halvorsen.

– WHO anbefaler at man ikke samler store folkemengder på samme plass, slik som arrangement i Holmenkollen gjør.

– Ja, for hvert land er litt forskjellig, og derfor bør nasjonale helsemyndigheter ta slike avgjørelser. Det er en forskjell på en forsamling i Italia og en i Norge for øyeblikket, avslutter han.

– Vi er ikke ferdig med dette

Etter møtet mellom Oslo kommune, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, presiserer smittevernoverlegen i Oslo at den endelige avgjørelsen ikke er tatt ennå.

– Vi er ikke ferdig med dette. Vi hadde et møte i dag med folkehelseinstituttet, helsedirektoratet, kommunen og skiforeninga. Vi skal ha et nytt møte i morgen, sier Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo til NRK.

Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo

IKKE TATT ENDELIG AVGJØRELSE: Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, presiserer at man ikke har landet på en endelig avgjørelse i forbindelse med Kollen skifestival.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Om tweeten til Skavlan, hva tenker du om den?

– Det er hans mening. Vi har ikke landet på dette ennå.

Steen presiserer at det ikke er så lenge til Kollen starter, og at en endelig avgjørelse derfor vil bli tatt snart.

Veier kontinuerlig opp risiko for økt smitte

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kontinuerlig jobber for veie opp risiko for økt smitte opp mot omfattende inngrep.

– Det er to ting vi er opptatt av. Det ene er risikoen for økt smitte, det andre er kapasiteten til helsetjenesten i Oslo-området. Det er slik at vi kan gjøre vurderinger på nasjonalt nivå i forhold til slike arrangementer.

Oslo 20200303. Helsedirektør Bjørn Guldvog informerer om koronasituasjonen tirsdag. Helsedirektoratet har daglig presse brifing situasjonen

GIR RÅD: Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet sier det gjøres løpende vurderinger om Kollen skal arrangeres som planlagt.

Foto: NTB Scanpix / NAINA HELEN JAMA

Helsedirektøren sier at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil bistå med deres råd, men at også kommunen må gjøre en vurdering.

– Vi er naturligvis på rådgiversiden og har mulighet til å treffe beslutninger hvis det er nødvendig, sier han.

Venter at arrangementet går som normalt

Daglig leder i Holmenkollen skifest, Kristin Vestgren Sæterøy, sier at de hele tiden forholder seg til de oppdateringene de får fra Folkehelseinstituttet, og at de forventer at arrangementet går som planlagt.

– Inntil videre forholder vi oss til det vi har fått beskjed om fra Folkehelseinstituttet, og det er at det ikke er noen planer om noen avlysning enda, og vi skal forholde oss til rutinene med god håndhygiene og rengjøring i anlegget, sier Sæterøy til NRK.

Ifølge smittevernloven kan ikke arrangørene selv bestemme dersom det blir vedtatt å avlyse arrangementer.

§ 4-1: «Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom og når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet treffe vedtak som nevnt i første ledd for hele landet eller for deler av landet.»

Konkurrerer for tomme tribuner

På grunn av et økende antall koronasmittede er flere store renn i avlyst i flere land.

Blant annet ble verdenscuprennene i skiskyting i tsjekkiske Nove Mesto denne uken er besluttet gjennomført for tomme tribuner som følge av virusutbruddet.

Det var ventet rundt 100.000 tilskuere til verdenscuprennene i Nove Mesto. Tsjekkiske myndigheter opplyser at det vil bli vurdert ytterligere tiltak rundt lignende arrangementer i dagene som kommer.

Også det tradisjonsrike Engadin Skimaraton, som inkluderer fem ulike skirenn fra 29. februar til 8. mars, er avlyst. Ifølge arrangøren skulle over 17.000 skiløpere deltatt.

– Så det er ikke farlig å gå på store arrangementer?

– Smittepresset i befolkningen nå er ekstremt lavt i Norge, så det er nok en veldig, veldig lav risiko, sa Guldvog.

Han utelukker imidlertid ikke at staten kan komme til å gripe inn på et seinere tidspunkt.

– Dette vurderer vi løpende, og vi har hatt en gjennomgang av det i det som kalles beredskapsutvalget for biologiske hendelser i dag, avslutter han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.01.2022
95 349
Smittede siste 7 dager
224
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal