Hopp til innhold

Jørgen Skavlan mener man bør forholde seg til føre-var-prinsippet i Kollen

Jørgen Skavlan på Twitter: – Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

Tremila i Kollen

GÅR FORELØPIG SOM PLANLAGT: Mange heiet langs løypa i Kollen 2018. Ifølge Helsedirektoratet blir Kollen-festen i år arrangert som planlagt.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

På mandag sa Helsedirektoratet at større arrangement i den nærmeste tiden kan bli avlyst som følge av koronasmitte. Kollen og Sprinten i Drammen var blant to av arrangementene.

Sprinten i Drammen startet som planlagt på onsdag, mens Kollen fortsatt er under vurdering. Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserte mandag at det per da ikke var aktuelt å avlyse Kollen, men at det hele tiden gjøres løpende vurderinger.

– Vi har løpende kontakt med arrangørene i Kollen, og vi har også i dag hatt et møte med Oslo kommune, med fylkeslegen i Viken og med Folkehelseinstituttet. Det gjøres vurderinger fortløpende, sier Guldvog på Helsedirektoratets pressekonferanse i dag.

Lege og debattant Jørgen Skavlan sier han ikke forstår poenget med et «føre-var-prinsipp» hvis ikke Kollen avlyses:

– Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

I en melding til NRK skriver Skavlan at WHO understreker at blant de tiltakene som fungerer for å unngå ytterligere smitte av koronaviruset, er det å begrense aktiviteter hvor mange mennesker møtes ett av dem.

Laster Twitter-innhold

35.000 mennesker må vaske hendene

Ifølge Jørgen Skavlan er det 35.000 mennesker som vil delta og se på rennet i Kollen. For at alle disse skal unngå eventuell smittespredning, er derfor flere tusen mennesker avhengig av å vaske hender.

Laster Twitter-innhold

Nestleder i allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, sier til NRK at de forholder seg til råd fra nasjonale helsemyndigheter og at han stoler på direktoratets vurdering.

– Jørgen Skavlan skriv på Twitter at «Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet ikke jeg hva et føre-var-prinsipp er». Hva mener dere om det?

Jørgen Skavlan

KRITISK: Lege Jørgen Skavlan er kritisk til at skifesten i Kollen vil arrangeres som planlagt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Dette er en løpende vurdering nasjonale helsemyndigheter må ta. Folkehelseinstituttet og helsedirektoratet har god kompetanse, og det er en sånn vurdering som kan forandre seg, som man må ha et dynamisk forhold til. Derfor er det vanskelig å si at det er en opplagt løsning i dag som er annerledes enn det helsemyndighetene sier, sier Halvorsen.

– WHO anbefaler at man ikke samler store folkemengder på samme plass, slik som arrangement i Holmenkollen gjør.

– Ja, for hvert land er litt forskjellig, og derfor bør nasjonale helsemyndigheter ta slike avgjørelser. Det er en forskjell på en forsamling i Italia og en i Norge for øyeblikket, avslutter han.

– Vi er ikke ferdig med dette

Etter møtet mellom Oslo kommune, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, presiserer smittevernoverlegen i Oslo at den endelige avgjørelsen ikke er tatt ennå.

– Vi er ikke ferdig med dette. Vi hadde et møte i dag med folkehelseinstituttet, helsedirektoratet, kommunen og skiforeninga. Vi skal ha et nytt møte i morgen, sier Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo til NRK.

Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo

IKKE TATT ENDELIG AVGJØRELSE: Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, presiserer at man ikke har landet på en endelig avgjørelse i forbindelse med Kollen skifestival.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Om tweeten til Skavlan, hva tenker du om den?

– Det er hans mening. Vi har ikke landet på dette ennå.

Steen presiserer at det ikke er så lenge til Kollen starter, og at en endelig avgjørelse derfor vil bli tatt snart.

Veier kontinuerlig opp risiko for økt smitte

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kontinuerlig jobber for veie opp risiko for økt smitte opp mot omfattende inngrep.

– Det er to ting vi er opptatt av. Det ene er risikoen for økt smitte, det andre er kapasiteten til helsetjenesten i Oslo-området. Det er slik at vi kan gjøre vurderinger på nasjonalt nivå i forhold til slike arrangementer.

Oslo 20200303. Helsedirektør Bjørn Guldvog informerer om koronasituasjonen tirsdag. Helsedirektoratet har daglig presse brifing situasjonen

GIR RÅD: Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet sier det gjøres løpende vurderinger om Kollen skal arrangeres som planlagt.

Foto: NTB Scanpix / NAINA HELEN JAMA

Helsedirektøren sier at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil bistå med deres råd, men at også kommunen må gjøre en vurdering.

– Vi er naturligvis på rådgiversiden og har mulighet til å treffe beslutninger hvis det er nødvendig, sier han.

Venter at arrangementet går som normalt

Daglig leder i Holmenkollen skifest, Kristin Vestgren Sæterøy, sier at de hele tiden forholder seg til de oppdateringene de får fra Folkehelseinstituttet, og at de forventer at arrangementet går som planlagt.

– Inntil videre forholder vi oss til det vi har fått beskjed om fra Folkehelseinstituttet, og det er at det ikke er noen planer om noen avlysning enda, og vi skal forholde oss til rutinene med god håndhygiene og rengjøring i anlegget, sier Sæterøy til NRK.

Ifølge smittevernloven kan ikke arrangørene selv bestemme dersom det blir vedtatt å avlyse arrangementer.

§ 4-1: «Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom og når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet treffe vedtak som nevnt i første ledd for hele landet eller for deler av landet.»

Konkurrerer for tomme tribuner

På grunn av et økende antall koronasmittede er flere store renn i avlyst i flere land.

Blant annet ble verdenscuprennene i skiskyting i tsjekkiske Nove Mesto denne uken er besluttet gjennomført for tomme tribuner som følge av virusutbruddet.

Det var ventet rundt 100.000 tilskuere til verdenscuprennene i Nove Mesto. Tsjekkiske myndigheter opplyser at det vil bli vurdert ytterligere tiltak rundt lignende arrangementer i dagene som kommer.

Også det tradisjonsrike Engadin Skimaraton, som inkluderer fem ulike skirenn fra 29. februar til 8. mars, er avlyst. Ifølge arrangøren skulle over 17.000 skiløpere deltatt.

– Så det er ikke farlig å gå på store arrangementer?

– Smittepresset i befolkningen nå er ekstremt lavt i Norge, så det er nok en veldig, veldig lav risiko, sa Guldvog.

Han utelukker imidlertid ikke at staten kan komme til å gripe inn på et seinere tidspunkt.

– Dette vurderer vi løpende, og vi har hatt en gjennomgang av det i det som kalles beredskapsutvalget for biologiske hendelser i dag, avslutter han.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal