Jørgen Skavlan mener man bør forholde seg til føre-var-prinsippet i Kollen

Jørgen Skavlan på Twitter: – Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

Tremila i Kollen

GÅR FORELØPIG SOM PLANLAGT: Mange heiet langs løypa i Kollen 2018. Ifølge Helsedirektoratet blir Kollen-festen i år arrangert som planlagt.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

På mandag sa Helsedirektoratet at større arrangement i den nærmeste tiden kan bli avlyst som følge av koronasmitte. Kollen og Sprinten i Drammen var blant to av arrangementene.

Sprinten i Drammen startet som planlagt på onsdag, mens Kollen fortsatt er under vurdering. Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserte mandag at det per da ikke var aktuelt å avlyse Kollen, men at det hele tiden gjøres løpende vurderinger.

– Vi har løpende kontakt med arrangørene i Kollen, og vi har også i dag hatt et møte med Oslo kommune, med fylkeslegen i Viken og med Folkehelseinstituttet. Det gjøres vurderinger fortløpende, sier Guldvog på Helsedirektoratets pressekonferanse i dag.

Lege og debattant Jørgen Skavlan sier han ikke forstår poenget med et «føre-var-prinsipp» hvis ikke Kollen avlyses:

– Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet jeg ikke hva et føre-var-prinsipp er.

I en melding til NRK skriver Skavlan at WHO understreker at blant de tiltakene som fungerer for å unngå ytterligere smitte av koronaviruset, er det å begrense aktiviteter hvor mange mennesker møtes ett av dem.

Laster Twitter-innhold

35.000 mennesker må vaske hendene

Ifølge Jørgen Skavlan er det 35.000 mennesker som vil delta og se på rennet i Kollen. For at alle disse skal unngå eventuell smittespredning, er derfor flere tusen mennesker avhengig av å vaske hender.

Laster Twitter-innhold

Nestleder i allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, sier til NRK at de forholder seg til råd fra nasjonale helsemyndigheter og at han stoler på direktoratets vurdering.

– Jørgen Skavlan skriv på Twitter at «Hvis ikke føre-var-prinsippet medfører å kansellere Kollen, så vet ikke jeg hva et føre-var-prinsipp er». Hva mener dere om det?

Jørgen Skavlan

KRITISK: Lege Jørgen Skavlan er kritisk til at skifesten i Kollen vil arrangeres som planlagt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Dette er en løpende vurdering nasjonale helsemyndigheter må ta. Folkehelseinstituttet og helsedirektoratet har god kompetanse, og det er en sånn vurdering som kan forandre seg, som man må ha et dynamisk forhold til. Derfor er det vanskelig å si at det er en opplagt løsning i dag som er annerledes enn det helsemyndighetene sier, sier Halvorsen.

– WHO anbefaler at man ikke samler store folkemengder på samme plass, slik som arrangement i Holmenkollen gjør.

– Ja, for hvert land er litt forskjellig, og derfor bør nasjonale helsemyndigheter ta slike avgjørelser. Det er en forskjell på en forsamling i Italia og en i Norge for øyeblikket, avslutter han.

– Vi er ikke ferdig med dette

Etter møtet mellom Oslo kommune, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, presiserer smittevernoverlegen i Oslo at den endelige avgjørelsen ikke er tatt ennå.

– Vi er ikke ferdig med dette. Vi hadde et møte i dag med folkehelseinstituttet, helsedirektoratet, kommunen og skiforeninga. Vi skal ha et nytt møte i morgen, sier Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo til NRK.

Tore Steen, smittevernoverlege i Oslo

IKKE TATT ENDELIG AVGJØRELSE: Smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen, presiserer at man ikke har landet på en endelig avgjørelse i forbindelse med Kollen skifestival.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Om tweeten til Skavlan, hva tenker du om den?

– Det er hans mening. Vi har ikke landet på dette ennå.

Steen presiserer at det ikke er så lenge til Kollen starter, og at en endelig avgjørelse derfor vil bli tatt snart.

Veier kontinuerlig opp risiko for økt smitte

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kontinuerlig jobber for veie opp risiko for økt smitte opp mot omfattende inngrep.

– Det er to ting vi er opptatt av. Det ene er risikoen for økt smitte, det andre er kapasiteten til helsetjenesten i Oslo-området. Det er slik at vi kan gjøre vurderinger på nasjonalt nivå i forhold til slike arrangementer.

Oslo 20200303. Helsedirektør Bjørn Guldvog informerer om koronasituasjonen tirsdag. Helsedirektoratet har daglig presse brifing situasjonen

GIR RÅD: Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet sier det gjøres løpende vurderinger om Kollen skal arrangeres som planlagt.

Foto: NTB Scanpix / NAINA HELEN JAMA

Helsedirektøren sier at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil bistå med deres råd, men at også kommunen må gjøre en vurdering.

– Vi er naturligvis på rådgiversiden og har mulighet til å treffe beslutninger hvis det er nødvendig, sier han.

Venter at arrangementet går som normalt

Daglig leder i Holmenkollen skifest, Kristin Vestgren Sæterøy, sier at de hele tiden forholder seg til de oppdateringene de får fra Folkehelseinstituttet, og at de forventer at arrangementet går som planlagt.

– Inntil videre forholder vi oss til det vi har fått beskjed om fra Folkehelseinstituttet, og det er at det ikke er noen planer om noen avlysning enda, og vi skal forholde oss til rutinene med god håndhygiene og rengjøring i anlegget, sier Sæterøy til NRK.

Ifølge smittevernloven kan ikke arrangørene selv bestemme dersom det blir vedtatt å avlyse arrangementer.

§ 4-1: «Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom og når det er avgjørende å få satt tiltak i verk raskt for å motvirke overføring av sykdommen, kan Helsedirektoratet treffe vedtak som nevnt i første ledd for hele landet eller for deler av landet.»

Konkurrerer for tomme tribuner

På grunn av et økende antall koronasmittede er flere store renn i avlyst i flere land.

Blant annet ble verdenscuprennene i skiskyting i tsjekkiske Nove Mesto denne uken er besluttet gjennomført for tomme tribuner som følge av virusutbruddet.

Det var ventet rundt 100.000 tilskuere til verdenscuprennene i Nove Mesto. Tsjekkiske myndigheter opplyser at det vil bli vurdert ytterligere tiltak rundt lignende arrangementer i dagene som kommer.

Også det tradisjonsrike Engadin Skimaraton, som inkluderer fem ulike skirenn fra 29. februar til 8. mars, er avlyst. Ifølge arrangøren skulle over 17.000 skiløpere deltatt.

– Så det er ikke farlig å gå på store arrangementer?

– Smittepresset i befolkningen nå er ekstremt lavt i Norge, så det er nok en veldig, veldig lav risiko, sa Guldvog.

Han utelukker imidlertid ikke at staten kan komme til å gripe inn på et seinere tidspunkt.

– Dette vurderer vi løpende, og vi har hatt en gjennomgang av det i det som kalles beredskapsutvalget for biologiske hendelser i dag, avslutter han.

Status Norge

Sist oppdatert: 29.11.2020
2 788
Siste uke
123
Innlagt
328
Døde

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Knuste Bolsjunov i siste bakke

  Johannes Høsflot Klæbo måtte vise spurtferdighetene for å vinne minitouren i Ruka. Verdenscupåpningen har endt med to seirer og en annenplass for Klæbo.

  Den norske skikongen startet jaktstarten 26 sekunder foran konkurrenten Aleksandr Bolsjunov og 31 sekunder foran Emil Iversen.

  Etter halve løpet var Bolsjunov i tet. Russeren dro hele veien, men i den siste bakken viste Klæbo fram rykket sitt. Trønderen gikk suverent i bakken og fikk luka han trengte ned til de to rivalene. På oppløpet holdt han unna, og han vant foran Bolsjunov og Iversen på tredjeplass.

  Med seieren passerte Klæbo Petter Northug i antall verdenscupseirer.

  – Han gikk ganske kontrollert i starten og viste ekstremt friske ben på slutten, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

  Øvrige norske: Bjørnestad Skar (11), Sjur Røthe (16), Simen Hegstad Krüger (18), Pål Golberg (23), Erik Valnes (24), Didrik Tønseth (27).

 • Trøbbel for Romania før EM

  En av Norges motstandere i EM-håndballen er satt i karantene etter en positiv koronaprøve i den rumenske troppen.

  – Det er jo slikt som kan skje nå for tiden. Vi må bare tenke på oss selv og gjøre alt for at det ikke skal bli smitte i troppen vår, sier Veronica Kristiansen til NTB.

  Hun ble koronasmittet tidligere i november, men er på vei tilbake i form og på plass i Danmark.

  Rumenerne skal etter planen spille mot Norge 7. desember. Det er nøkkelspilleren Crina Pintea som fikk påvist smitten. Det skriver avisen gsp.ro.

  Dermed må Romanias tropp legge om sine planer med tanke på avreise til Danmark der mesterskapet spilles.

  Trøbbel for Romania
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Tande hopper søndag

  Daniel Andre Tande kommer til å hoppe dagens individuelle konkurranse i Ruka selv om han ble kraftig forslått i gårsdagens renn. Det bekrefter landslagstrener Alexander Stöckl til NRK. Tande falt i lørdagens konkurranse og både han selv og støtteapparatet fryktet en alvorlig kneskade.

  Daniel-Andre Tande
  Foto: Andreas Hagen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal