Northug knust av Aukland-brødrene i Marcialonga

Etter 70 kilometer i italiensk sol ble det til slutt Jørgen Aukland som gikk av med seieren i Marcialonga, foran broren Anders. Petter Northug hang ikke med på slutten.

Jørgen Aukland seier Marcialonga

Jørgen Aukland gikk av med seieren i Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Det var krampe i både pupper og armer på slutten, så det var tøft i den siste bakken, sier Petter Northug til TV 2.

Søndag ble han grundig slått på de siste kilometerne av langløpsspesialistene anført av brødrene Anders og Jørgen Aukland.

Jørgen vant til slutt Marcialonga 1,8 sekunder foran Anders, mens Petter Northug gikk i mål 1,18 bak på en 10.-plass.

Tøff avslutning

Northug har som mål å vinne Vasaloppet 4. mars. Derfor var Marcialonga, som har en liknende løypeprofil som det svenske 90-kilometersløpet, en viktig oppkjøring for Petter Northug.

Men på slutten fikk verdens beste femmilsløper virkelig smake hva langløpsspesialistene er gode for.

Rundt to kilomter før slutt kastet Jørgen Aukland lua i den italienske sola, og satte inn en avslutning det luktet svidd av.

Aukland, som lå nesten halvannet minutt bak teten tidlig i løpet, var suveren i den bratte stakebakken inn mot mål. Dermed tok Jørgen sin tredje seier i Marcialonga, etter å ha vunnet også i 2003 og 2006.

Den eneste som var i nærheten var broder Anders, som til slutt var 1,8 sekunder bak.

Etter løpet sa Jørgen til TV 2 at han trodde broren hadde måttet holde igjen litt for ikke å hjelpe en av utlendingene til å hente igjen ledelsen Jørgen hadde opparbeidet seg.

– Han måtte holde igjen litt, så han ikke skulle dra opp Rezak. Jeg klarte å bite sammen tenna, så det er bra, sier Aukland.

Tsjekkeren Stanislav Rezak kom på tredje plass.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Northug Marcialonga

En sliten Petter Northug endte til slutt på tiendeplass.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Northug på tiende

Petter Northug knakk en stav tidlig i løpet, men etter løpet mente han selv at dette ikke var avgjørende for at han fikk det tøft på slutten.

Han ville heller ikke skylde på skiene eller noe annet. I stedet lot han seg imponere av spesialistene på denne typen løp.

Northug hang nemlig med tetgruppen helt til det var passert 67 kilometer og helt til den avsluttende bakken startet.

– Var det mer slitsomt enn du hadde trodd?

– Nei, jeg visste det kom til å bli slitsomt i perioder. Jeg klarte å være med ganske greit i det lettere terrenget, men i den siste bakken ble det hardt, sier Northug til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Northug Marcialonga

Northug gikk hardt ut fra start i Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Jublet for laginnsatsen

Med dobbel Aukland ble det også en stor dag for privatlaget Team Xtra Personell som de to går på. Mangaer Nils Marius Otterstad jublet etter målgang.

– For Jørgen var dette en fantastisk løype. Han åpnet dårlig og var et minutt bak ved 20 km og så går han inn det ettersom Anders (Aukland), Simen (Østensen) og Jerry Ahrlin sakker ned feltet. Og så bare trøkker han til når det er tre kilometer igjen og får luke. Det er fantastisk, sier han til NRK.

Han mener det var lagets taktikk som til slutt ble avgjørende.

– Dette setter vi høyt, spesielt med tanke på mediastyret rundt dette her. Alt dette snakket om at langløp er en annendivisjons idrett – dette er spesialister og det beviser Aukland i dag. Petter var med lenge, men i den siste bakken var det Aukland-gutta som hadde høyest fart. Så vi er kjempestolte av denne bragden her!

Siste nytt

 • Alvorlig ulykke på Momarken

  Travkusk Gøran Antonsen ble hentet av luftambulanse etter en stygg travulukke på Momarken tirsdag kveld. Ulykken skjedde da hesten New Fighter som Solberg kjørte, trolig snubler på oppløpet, melder Trav365.no. Også Adrian Solberg Akselsen skal være skadd.

 • Holøs til Lidköping

  Ishockeybacken Jonas Holøs (31) vender tilbake til SHL og skal spille for Linköping fra neste sesong.

  Den norske landslagskapteinen, som de to siste sesongene har spilt for sveitsiske Fribourg-Gotteron, har skrevet under på en toårskontrakt med sin nye klubb.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Hynne på andreplass i Sverige

  Med tiden 2.02,61 ble Hedda Hynne nummer to på 800-meteren i Grand Prix-stevnet i svenske Sollentuna tirsdag kveld. Svenske Lovisa Lindh vant på 2.01,79. Begge løp på sesongbeste, men var et stykke unna VM-kravet på 2.00,60.

  Hedda Hynne
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal