NRK Meny
Normal

– Konkurrentene tenker at jeg er en idiot

Han har staket inn til seier i Marcialonga og Vasaloppet. Nå skal Jørgen Aukland gå Birken på blanke ski.

Etter å ha staket seg til seier i Marcialonga og Vasaloppet har han nå bestemt seg for å gå for blanke ski og stake hele Birken.

Jørgen Aukland har konkurrert uten festesmurning i hele vinter.

– Konkurrentene tenker at jeg er en idiot, men jeg kommer til å gå ganske fort, sier Jørgen Aukland (37) til NRK.

Langløpskongen har allerede nådd årets mål, med seier i både Marcialonga og Vasaloppet. Aldri før har stakespesialisten rendyrket staketeknikken mer.

Når han legger bort skiene for sesongen om noen uker, vil det være uten å ha tatt et eneste fraspark med festesmurning under skiene i konkurranse denne vinteren.

For også i Birkebeinerrennet lørdag kommer han til å gå uten festesmurning. Forskjellen på Birken og de to løpene Aukland har vunnet, er at det er vesentlig tøffere motbakker.

Anbefaler feste

Når Jørgen Aukland likevel velger å stake hele veien fra Rena til Lillehammer, er det fordi han mener det tross alt er hans beste mulighet.

– Hvis jeg skulle begynt å gå med feste nå, hadde det bare ført til at jeg ikke hadde klart å utnytte stakeferdighetene mine i de flate partiene, forklarer han.

– Så du mener du går Birken fortere uten feste?

– Ja, jeg gjør det. Men jeg vil anbefale alle andre å gå med feste, understreker Aukland.

Les videre under bildet.

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland er kongen av staking. Nå gir han seg selv den ultimate utfordringen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Håper på dårlig vær

– Kan du vinne?

– Alt er mulig. Men realistisk sett kan jeg klare en plassering mellom 5 og 15, i hvert fall hvis værmeldingen slår til. Det ser ut til å bli veldig fine forhold, og de fleste kommer til å smøre med blått. Min sjanse er hvis det blir regn i startområdet og snø på toppen. Da blir det smøretrøbbel.

Når Jørgen Aukland skal peke på de største forhåndsfavorittene, peker han på bror Anders Aukland, lagkamerat Simen Østensen og Team United Bakeries-løperne Jörgen Brink og Eldar Rønning.

Rønning går for seier

Rønning har valgt å droppe femmila i Holmenkollen for å prøve å vinne Birken – og håper å kjempe om seieren.

– Selvfølgelig er målet å vinne. Men det blir veldig hardt, det er mye staking på slutten, og det har Aukland og gutta terpet noe vanvittig på, poengterer Rønning, som også er spent på helsa.

Han har vært tett i brystet, men klarte seg bra i onsdagens verdenscupsprint i Drammen.

Birkebeinerrennet sendes på NRK1 fra kl. 07.45 lørdag.

Siste nytt

 • Novak Djokovic ble slått ut

  Den tidligere verdenseneren ble overraskende slått ut i fjerde runde av Australian Open. Hyeon Chung som er ranket som nummer 58 i verden og slo Djokovic 7-6, 7-5 og 7-6.

  Novak Djokovic
  Foto: AFP
 • Zuccarello-assist i nytt tap

  En svak midtperiode ble utslagsgivende da New York Rangers og Mats Zuccarello røk 2–4 for Los Angeles Kings i NHL søndag. Mats Zuccarello fikk notert en målgivende pasning på 2-0 målet.

  Mats Zuccarello
  Foto: NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Sverige - Hviterussland