NRK Meny
Normal

– Konkurrentene tenker at jeg er en idiot

Han har staket inn til seier i Marcialonga og Vasaloppet. Nå skal Jørgen Aukland gå Birken på blanke ski.

Etter å ha staket seg til seier i Marcialonga og Vasaloppet har han nå bestemt seg for å gå for blanke ski og stake hele Birken.

Jørgen Aukland har konkurrert uten festesmurning i hele vinter.

– Konkurrentene tenker at jeg er en idiot, men jeg kommer til å gå ganske fort, sier Jørgen Aukland (37) til NRK.

Langløpskongen har allerede nådd årets mål, med seier i både Marcialonga og Vasaloppet. Aldri før har stakespesialisten rendyrket staketeknikken mer.

Når han legger bort skiene for sesongen om noen uker, vil det være uten å ha tatt et eneste fraspark med festesmurning under skiene i konkurranse denne vinteren.

For også i Birkebeinerrennet lørdag kommer han til å gå uten festesmurning. Forskjellen på Birken og de to løpene Aukland har vunnet, er at det er vesentlig tøffere motbakker.

Anbefaler feste

Når Jørgen Aukland likevel velger å stake hele veien fra Rena til Lillehammer, er det fordi han mener det tross alt er hans beste mulighet.

– Hvis jeg skulle begynt å gå med feste nå, hadde det bare ført til at jeg ikke hadde klart å utnytte stakeferdighetene mine i de flate partiene, forklarer han.

– Så du mener du går Birken fortere uten feste?

– Ja, jeg gjør det. Men jeg vil anbefale alle andre å gå med feste, understreker Aukland.

Les videre under bildet.

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland er kongen av staking. Nå gir han seg selv den ultimate utfordringen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Håper på dårlig vær

– Kan du vinne?

– Alt er mulig. Men realistisk sett kan jeg klare en plassering mellom 5 og 15, i hvert fall hvis værmeldingen slår til. Det ser ut til å bli veldig fine forhold, og de fleste kommer til å smøre med blått. Min sjanse er hvis det blir regn i startområdet og snø på toppen. Da blir det smøretrøbbel.

Når Jørgen Aukland skal peke på de største forhåndsfavorittene, peker han på bror Anders Aukland, lagkamerat Simen Østensen og Team United Bakeries-løperne Jörgen Brink og Eldar Rønning.

Rønning går for seier

Rønning har valgt å droppe femmila i Holmenkollen for å prøve å vinne Birken – og håper å kjempe om seieren.

– Selvfølgelig er målet å vinne. Men det blir veldig hardt, det er mye staking på slutten, og det har Aukland og gutta terpet noe vanvittig på, poengterer Rønning, som også er spent på helsa.

Han har vært tett i brystet, men klarte seg bra i onsdagens verdenscupsprint i Drammen.

Birkebeinerrennet sendes på NRK1 fra kl. 07.45 lørdag.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street