Hopp til innhold

Marcialonga-helten mistet pusten og trodde det var over

En elendig start ble fulgt opp av et fall i stor fart som slo pusten ut av Marcialonga-vinner Jørgen Aukland. – En skikkelig seiging, er Petter Northugs kommentar om sin overmann.

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland var hektet av tidlig i løpet, og hadde også et uhell der han falt. Likevel hentet han inn teten, og på slutten var han utilnærmelig.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Han går jo fortere etter 200 kilometer enn etter 2. Han er en skikkelig seiging, det er det ingen tvil om, sier Petter Northug til NRK.no etter Marcialonga.

Northug hadde da akkurat kommet inn til 10. plass, ett minutt og 18 sekunder bak vinner Jørgen Aukland.

Hele denne avstanden tapte Northug i løpet av snaue tre kilometer nesten umenneskelig staking i motbakke på slutten av løpet.

Kaldstart for seierherren

Med seieren har Aukland vunnet Marcialonga tre ganger, ingen andre har flere seire. Han har deltatt ni ganger, og har åtte pallplasser.

Jørgen Aukland er med andre ord en real en Marcialonga-spesialist, som vet ekstremt godt hva dette løpet handler om.

Likevel kom han veldig skjevt ut.

– Jeg hadde ikke trua hele veien. Jeg var helt «død» fra start, og klarte rett og slett ikke å være med, sier lillebror Aukland til NRK.no.

Trodde løpet var kjørt

Etter hvert klarte han imidlertid å utligen farten til feltet, men da lå han rundt minuttet bak. Slik ble han gående i kilometer etter kilometer, før han halvveis i løpet rykket fra blant annet Børre Næss ogThomas Henriksen.

Men da skulle det igjen gå skeis.

– Jeg gikk fra den gjengen jeg gikk med, og så tryna jeg i en bakke ned fra Moena på vei til Cavalese. Da var jeg 45 sekunder bak tet og var på vei til å hente dem inn igjen. Jeg gikk rett på trynet, og slo pusten ut av meg og skadet tommelen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Northug

Petter Northug var sjanseløs da langløpsspesialistene banket til på slutten av Marcialonga.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Jeg trodde det var over et lite øyeblikk der, innrømmer han overfor NRK.no.

Resten er, som man sier, historie. Aukland hentet inn feltet på 14 mann som i denne perioden kjørte relativt rolig. Utover løpet følte han seg bare sterkere og sterkere, og allerede i bunnen av den siste bakken opp til torget i vakre Cavalese økte han tempoet og slo han knockout på alle.

På topp var det bare broder Anders Aukland som var i nærheten.

– Da vi først ble samlet, visste jeg at jeg var bra i den siste bakken. Jeg er vanvittig fornøyd, sier han.

Northug: – Noe helt eget

En annen som var fornøyd etter målgang, var Petter Northug. Han hang med feltet helt til den nesten tre kilometer stigningen opp til målbyen, men der hadde han ikke noe å melde mot Aukland.

Anders Jørgen Aukland

Anders Aukland (t.v.) har vunnet Marcialonga to ganger. Men søndag var det lillebror Jørgen som var sterkest.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

– Det sa stopp, sier Northug til NRK.no.

– Du må ha spesialtrening for å vinne slike løp, det ser du på Jørgen som trener bevisst på dette. Det er noe helt eget, fortsetter han.

– Hva tenker du om det Aukland gjørpå slutten her, der løpere som Stanislav Rezac rett og slett blir parkert?

– Det er imponerende. Han var veldig sterk i dag.

– Han bare dunket til

Jørgen Auklands storebror, Anders, er full av beundring over måten lillebroren vant dagens langløp i Italia.

– I dag er han utrolig sterk i hodet. Det kostet ham masse krefter å hente oss inn igjen, men da han kom opp tok han initiativ og dunket til i bånn av bakken. Rått, sier Anders til NRK.no.

Siste nytt

 • Thoresen signerte ettårskontrakt med Storhamar

  Patrick Thoresen (38) forlenger karrieren og har signert en ny ettårskontrakt med ishockeyklubben Storhamar.

  Det var knyttet usikkerhet til om veteranen kom til å avslutte karrieren etter sist sesong. Etter en periode i tenkeboksen kunne klubben mandag opplyse at 38-åringen har signert for neste sesong.

  «Han trengte litt tid til å tenke over framtida etter sesongslutt, nå har han altså kommet til den avgjørelsen alle med hjerte i gult og blått ønsket seg. Han melder seg topp motivert og sulten foran den nye sesongen», skriver klubben.

  Da skal pappa Petter Thoresen lede laget fra trenerplass.

  NM-sluttspill ishockey: Storhamar - Stavanger Oilers (1–2, 0–2 i kamper)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tap for Norge mot England i J19-EM

  Norges lag tapte hele 1-4 mot England i 1. runde i gruppespillet i EM i fotball for J19 mandag. Målscorer for Norge var Cathinka Tandberg. Angnes Beever-Jones, Jorja Fox, og Grace Clinton scoret Englands mål. EM spilles i Tsjekkia.

  I neste kamp venter Tyskland før det blir naboduell mot Sverige. Sistnevnte vant 2-0 mot Tyskland tidligere mandag og har skaffet seg en god start på sluttspillet.

  De to beste fra hver gruppe går til semifinale. Dermed vil det norske laget høyst trolig være avhengig av seier mot Tyskland torsdag.

 • Sykkellag ransaket foran Tour de France

  Flere ryttere og ansatte på sykkellaget Bahrain-Victorious har fått ransaket sine hjem av politiet i forbindelse med mistanke om brudd på dopingreglene.

  Det opplyser laget selv på sine hjemmesider.

  Underveis i fjorårets utgave av Tour de France ransaket fransk politi hotellet til laget med mistanke om brudd på dopingreglene. Deretter innledet de en formell etterforskning.

  Ifølge laget er mandagens ransakelse en fortsettelse av etterforskningen. De tar sterk avstand fra mistanken om doping, og er misfornøyd med at det skjer like før sesongens største høydepunkt.

  «Etterforskningen av medlemmene i laget, som startet for nesten ett år siden og ikke ga noen resultater, fortsetter like før starten av årets viktigste ritt, Tour de France. Det skader omdømmet til enkeltpersoner og laget», skriver de i en uttalelse. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste