NRK Meny
Normal

Jönsson gambler: – Kan være idiotisk

Den svenske sprintstjernen Emil Jönsson (28) har slanket vekk flere kilo muskler for å sikre suksess i den knalltøffe OL-løypa – fullstendig uvitende om grepet vil fungere eller ikke.

Emil Jönsson

Emil Jönsson frykter de bratte bakkene i Sotsji-OL, og har slanket vekk flere kilo muskler før årets sesong.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den muskuløse sprinteren har analysert sprintløypa i Sotsji-OL ned til minste detalj, og kommet frem til følgende konklusjon:

Jönsson må bli lettere.

Derfor har den spurtsterke svensken endret treningsopplegget foran årets sesong, og gått ned flere kilo i ren muskelmasse, skriver svenske Expressen.

– Jeg innså at jeg måtte redusere muskelmassen. Spesielt lårmuskulaturen, sier Jönsson, som sesongdebuterte med å ryke ut i kvartfinalen av søndagens sprint i Davos.

Frykter fiasko

Ifølge han selv blir vektreduksjonen enten et genistrek, eller «ren idioti».

– Blir du stiv i den siste bakken og får melkesyre i lårene er du ferdig, sier Jönsson, og innrømmer at grepene kanskje er i overkant drastiske.

– Det er en hårfin grense man må holde seg innenfor for å få små, men eksplosive muskler. Jeg får ofre at jeg kanskje blir noe tregere på lette bysprinter. Forhåpentligvis får jeg det igjen i Sotsji. Det kan være idiotisk - det får vi se i OL, sier Jönsson, som har en bronse fra Holmenkollen-VM som sitt beste mesterskapsresultat.

Vet hvor OL-sprinten blir avgjort

Emil Jönsson og Petter Northug

BITRE RIVALER: Emil Jönsson og Petter Northug går begge for sprintgull i Sotsji.

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

Sprintløypa i Sotsji er ekstremt krevende. Like før oppløpet skal utøverne opp en stupbratt bakke – en bakke som gjør at Petter Northug har uttalt at han tror sprinten blir hans største gullsjanse i OL. Fysisk kapasitet blir altså alfa omega i OL.

Det er uttalelser som det som har fått Jönsson til å forvandle frem en «Sotsji-kropp» for året.

– Vi har jobbet mye med å finne en metode for hvordan vi kan unngå å bli stiv i den bakken. Der kommer det til å gå fort. Feltet vil sprekke opp, sier Sveriges sprinttrener Mats Larsson.

Også de norske sprinterne har lagt om treningen før OL-sesongen. De har gått tilbake til mer tradisjonell langrennstrening for å øke utholdenhetskapasiteten. Det har allerede gitt seg betalt i to seirer – Eirik Brandsdal i Kuusamo og Anders Gløersen i Davos.

Siste nytt

 • Avalanche tok sin tiende strake

  NHL-klubben Colorado Avalanche er inne i en seiersrekke som ikke synes å ta slutt. Mandag ble det 4-2-seier mot Toronto Maple Leafs. Dermed står den amerikanske hockeystorheten med ti strake seire i NHL.

  HOCKEY-NHL-TOR-COL/
  Foto: Tom Szczerbowski / Reuters
 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Storslalåm, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn