NRK Meny
Normal

Northug tror ikke på Jönsson

VAL DI FIEMME (NRK.no): Emil Jönsson hevder han er fornøyd med medalje i VM. Det tror ikke Petter Northug noe på.

Emil Jönsson i Sotsji

Emil Jönsson har vært blant verdens beste sprintere i en årrekke, men har aldri vunnet en mesterskapstittel.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Torsdag startet VM i Val di Fiemme med klassisk sprint for begge kjønn. I herreklassen er svenske Emil Jönsson en av de store favorittene, ifølge sine egne lagkamerater den aller største.

Hele Sverige håper og forventer at 27-åringen endelig skal nå helt opp i et mesterskap.

For selv om Jönsson har tilhørt sprinteliten helt siden 2007, og i lange perioder har vært verdens aller beste i disiplinen, har han aldri fått det helt til i mesterskap.

Bronsen i Oslo for to år siden, er hans beste resultat på fire forsøk.

– Må ha toppdag

Likevel vil han ikke være med på at alt annet enn gull er fiasko i morgendagens VM-renn.

– Det er medalje det handler om. Hvis jeg tar sølv, er det bedre enn alt jeg har gjort før, så da må jeg være fornøyd, sier Jönsson til NRK på en pressekonferanse onsdag morgen.

Men at Jönsson er fornøyd med sølv, tror ikke hans norske rival Petter Northug noe på.

- Når du har vunnet så mange klassiske sprinter som Emil, ønsker du å vinne. Du er ikke fornøyd med sølv, sier Northug når NRK.no konfronterer ham med utspillet fra Jönsson.

Jönsson understreker at sprinten er og blir tilfeldighetene og marginenes øvelse.

– Alle vil ha medalje, og det er så små marginer. Jeg har gjort mange dårlige konkurranser, og mange bra. Selv denne sesongen, når jeg har følt meg i bra form, har det gått til helvete i annethvert renn. Det gjelder å få til den bra konkurransen når det er mesterskap. Du må ha en toppdag for å lykkes, sier Jönsson.

– Kan gi ro

Til tross for forventningene hjemmefra, føler han ikke presset som tyngende. Og selv har han Teodor Peterson som en like stor gullfavoritt.

– Forventninger er noe man «går på seg», og da er det noe man har gjort bra. Det kan gi ro at man vet man har kapasitet, poengterer han.

Torgny Mogren – som tok gull på VM-femmila i Val di Fiemme i 1991 og er på plass som ekspertkommentator for svensk radio – gir både Jönsson og Teodor gode muligheter, og forventer at svenskene vil slåss om gullet.

– Ingen husker sølv

– Det er de gode nok til. Men det blir tøft, det er mange som virker sterke. Russerne blir bra, Alexej Poltoranin så ut til å ha veldig bra kontroll i Davos i helga og Petter Northug er den store «gubben i lådan», fastslår han.

Derfor er han også enig med Jönsson i sølv ikke er fiasko.

– Tar man medalje i et VM, er det veldig bra. Men det er selvfølgelig enorm forskjell på gull og sølv. Det er gullvinnerne som huskes. Ingen husker hvem som tok sølv eller bronse i VM, fastslår Mogren.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich