NRK Meny
Normal

Norges raskeste ser ingen grenser – vil løpe like fort som Usain Bolt

ELVERUM (NRK): Jonathan Quarcoo (20) overrasket alle med VM-plass på 200 meter. Selv mener han det er mulig å begå adskillig større overraskelser.

Jonathan Quarcoo

VIL TIL TOPPS: Jonathan Quarcoo er godt kjent med det øverste trinnet på seierspallen på Terningmoen, men sikter mot toppen av paller på adskillig større arenaer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Norges raskeste mann sitter øverst på en seierspall på Terningmoen. Det er knapt to timer siden han kom hjem til Elverum fra U23-EM i Polen.

Sekken hans ligger litt bortenfor på tartandekket. I den ligger en bronsemedalje fra 100-meteren. Men det største utbyttet fra EM-turen var uten tvil en VM-plass på 200-meter.

Jonathan Quarcoo

BRONSEGUTT: Bronse på 100-meter gikk kanskje på bekostning av gull på 200-meter i U23-EM. Men at tiden i semifinalen holdt til VM-plass teller som mer enn et plaster på såret.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det skulle ha vært Jonathan Quarcoos første feriedag. I stedet er det starten på veien mot London.

– Det var et lite hårete mål jeg hadde før sesongen. Å innfri er veldig gøy, sier han til NRK.

Bolts siste, Quarcoos første

Har du ikke hørt om Jonathan Quarcoo før, er du neppe alene. Han har riktig nok vært Norges udiskutabelt raskeste mann i hele 2017, i Jaysuma Ndures skadefravær.

Men det er de ferske personlige rekordene – 10,26 på 100-meter og 20,39 på 200-meter – som virkelig bekrefter at han har potensial til å bli Norges neste sprintstjerne, på nivå med Geir Moen (10,08/20,17) og Ndure (9,99/19,89).

Czech Republic Golden Spike

TIDENES RASKESTE: Usain Bolt løper sitt siste mesterskap i London i august.

Foto: Petr David Josek / AP

Det er så høyt han sikter, eller til og med enda høyere.

Quarcoo VM-debuterer i Usain Bolts siste mesterskap. Det norske talentet velger å tro at han i løpet av sin karriere kan løpe like fort som tidenes raskeste (9,58/19,19).

– Må ha hårete mål

– Ja, jeg ser ingen grunn til at det ikke skulle være mulig, det gjør jeg ikke, sier han.

– Er det det som er målet?

– Jeg har ikke tenkt noe særlig på verdensrekord, men jeg løper jo for å bli så god som mulig, og da får vi se hvor langt det går, sier Quarcoo.

Derfor setter han ikke europatoppen som mål. Han sikter mot verdenstoppen.

– Man må ha noen hårete mål, fastslår med et smil.

Jonathan Quarcoo

RESTITUSJON: Mandag jogget Jonathan Quarcoo U23-EM ut av beina. Nå starter spurten mot VM i London.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Rodal tror påQuarcoo

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal – som selv viste at det er mulig for norske løpere å nå toppen med OL-gullet på 800 meter i 1996 – mener det er helt riktig av Quarcoo å sikte høyt.

– Jeg tror ikke han skal lage seg noen som helst begrensninger i forhold til å bli en sprinter på finalenivå både i VM og OL, det har Jonathan potensial til hvis han fortsetter den fine utviklinga. Det skal ikke så mye til i resultatforbedring, selv om det er mye og hardt arbeid som å legges ned, sa Rodal allerede før suksessen i U23-EM.

2017-målene er allerede innfridd, med medalje i U23-EM og VM-billett. Når trener Mette Karin Ninive er tilbake i Elverum (hun måtte vente på et senere fly enn eleven), legges den kortsiktige planen fram mot verdensmesterskapet i august.

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag