Hopp til innhold

– Når ungen er i barnehagen får pappa trene lenge

Regjerende verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby har økt treningsdosene med nesten tjue prosent for å overgå fjoråret.

Martin Johnsrud Sundby øker treningsdosene

Se Martin Johnsrud Sundby snakke om de økte treningsdosene sine.

– Det er ikke en kjeft av de gutta på laget som ikke ligger og tyner helt på limiten, sier Martin Johnsrud Sundby (29) til NRK når vi møter han på Lillehammer under en samling for det norske skilandslaget.

Fjorårets sesong ble en suksess for Johnsrud Sundby, som vant verdenscupen sammenlagt. Allikevel ble en bronse fra duathlonet hans eneste OL-medalje.

Nå øker mannen som fyller tretti år i september treningsdosene for å bli enda bedre neste sesong.

– Planen har vært å bygge en enda sterkere grunnmur fra mai til nå. Jeg snuser vel på tjue prosents økning. Det kommer ikke til å fortsette i den duren, men jeg har gjort et solid grunntreningsarbeid til nå, sier han og forteller blant annet om økter på tre timer og førti minutter på tredemølle fordi et skranglete kne hindrer ham i å løpe ute.

Ulik stimuli

Med Tour de Ski, verdenscup og VM i Falun som venter til vinteren ville det være naturlig å tro at Johnsrud Sundby følger suksessoppskriften fra i sjor sommer. Når det ikke er tilfelle er det fordi Oslo-mannen har mest tro på endring.

– Litt annen type trening og litt annen type hverdag. Når ungen er i barnehagen får pappa lov til å trene lenge, smiler han og utdyper.

– Det er lange seige økter. Gjerne kombinasjonsøkter med ulike bevegelsesformer, putte inn styrke midt i økter, rett og slett slite ut muskulaturen mest mulig, og så må man begynne å høste litt utover nå, sier han og sier at tanken bak er å utfordre kroppen mest mulig.

– Jeg har innmari tro på å gi kroppen forskjellig stimuli i ulike sesonger, og i fjor hadde jeg en måte å provosere kroppen på, og i år er det nye tanker. Jeg har tro på at man må variere litt, og det er tanken bak, forteller han.

Bjørgen kutter ned

Marit Bjørgen på sin side har valgt å kutte ned på treningsdosene for å bli best mulig i 2014/15-sesongen.

– Jeg balanserte på en knivsegg i fjor høst, men kom med på rett side. I år vil jeg få mer kvalitet, sier hun og forteller at hun har redusert treningstidene med mellom fem og ti timer hver måned.

Som idrettsutøver på toppnivå er Johnsrud Sundby klar på at det er en problemstilling alle sliter med.

– Det er et sånt «who dares, wins»–opplegg vi driver med. Det er ikke en kjeft blant de gutta på laget mitt som ikke ligger og tyner limiten. Det er det som er gøy med gruppa om dagen. Det er en treningsvilje som er helt unik, og da blir jeg smittet jeg også.

Martin Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby går forskjellige veier.

Marit Bjørgen kutter treningsmengdene, mens Martin Johnsrud Sundby øker dem.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal