NRK Meny
Normal

– Når ungen er i barnehagen får pappa trene lenge

Regjerende verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby har økt treningsdosene med nesten tjue prosent for å overgå fjoråret.

Martin Johnsrud Sundby øker treningsdosene

Se Martin Johnsrud Sundby snakke om de økte treningsdosene sine.

– Det er ikke en kjeft av de gutta på laget som ikke ligger og tyner helt på limiten, sier Martin Johnsrud Sundby (29) til NRK når vi møter han på Lillehammer under en samling for det norske skilandslaget.

Fjorårets sesong ble en suksess for Johnsrud Sundby, som vant verdenscupen sammenlagt. Allikevel ble en bronse fra duathlonet hans eneste OL-medalje.

Nå øker mannen som fyller tretti år i september treningsdosene for å bli enda bedre neste sesong.

– Planen har vært å bygge en enda sterkere grunnmur fra mai til nå. Jeg snuser vel på tjue prosents økning. Det kommer ikke til å fortsette i den duren, men jeg har gjort et solid grunntreningsarbeid til nå, sier han og forteller blant annet om økter på tre timer og førti minutter på tredemølle fordi et skranglete kne hindrer ham i å løpe ute.

Ulik stimuli

Med Tour de Ski, verdenscup og VM i Falun som venter til vinteren ville det være naturlig å tro at Johnsrud Sundby følger suksessoppskriften fra i sjor sommer. Når det ikke er tilfelle er det fordi Oslo-mannen har mest tro på endring.

– Litt annen type trening og litt annen type hverdag. Når ungen er i barnehagen får pappa lov til å trene lenge, smiler han og utdyper.

– Det er lange seige økter. Gjerne kombinasjonsøkter med ulike bevegelsesformer, putte inn styrke midt i økter, rett og slett slite ut muskulaturen mest mulig, og så må man begynne å høste litt utover nå, sier han og sier at tanken bak er å utfordre kroppen mest mulig.

– Jeg har innmari tro på å gi kroppen forskjellig stimuli i ulike sesonger, og i fjor hadde jeg en måte å provosere kroppen på, og i år er det nye tanker. Jeg har tro på at man må variere litt, og det er tanken bak, forteller han.

Bjørgen kutter ned

Marit Bjørgen på sin side har valgt å kutte ned på treningsdosene for å bli best mulig i 2014/15-sesongen.

– Jeg balanserte på en knivsegg i fjor høst, men kom med på rett side. I år vil jeg få mer kvalitet, sier hun og forteller at hun har redusert treningstidene med mellom fem og ti timer hver måned.

Som idrettsutøver på toppnivå er Johnsrud Sundby klar på at det er en problemstilling alle sliter med.

– Det er et sånt «who dares, wins»–opplegg vi driver med. Det er ikke en kjeft blant de gutta på laget mitt som ikke ligger og tyner limiten. Det er det som er gøy med gruppa om dagen. Det er en treningsvilje som er helt unik, og da blir jeg smittet jeg også.

Martin Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby går forskjellige veier.

Marit Bjørgen kutter treningsmengdene, mens Martin Johnsrud Sundby øker dem.

Siste nytt

 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Sarpsborg vil ha 8000 sitteplasser

  Sarpsborg er kun to kamper mot Maccabi Tel-Aviv unna gruppespillet i Europaligaen. Østfoldklubben planlegger stadionutvidelse hvis den kommer over siste hinder. Klubben vil da øke stadionkapasiteten fra nåværende 6863 til 8000 sitteplasser.

  UEFA Europa League-kvalifisering: Sarpsborg 08 - St. Gallen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting