– Når ungen er i barnehagen får pappa trene lenge

Regjerende verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby har økt treningsdosene med nesten tjue prosent for å overgå fjoråret.

Martin Johnsrud Sundby øker treningsdosene

Se Martin Johnsrud Sundby snakke om de økte treningsdosene sine.

– Det er ikke en kjeft av de gutta på laget som ikke ligger og tyner helt på limiten, sier Martin Johnsrud Sundby (29) til NRK når vi møter han på Lillehammer under en samling for det norske skilandslaget.

Fjorårets sesong ble en suksess for Johnsrud Sundby, som vant verdenscupen sammenlagt. Allikevel ble en bronse fra duathlonet hans eneste OL-medalje.

Nå øker mannen som fyller tretti år i september treningsdosene for å bli enda bedre neste sesong.

– Planen har vært å bygge en enda sterkere grunnmur fra mai til nå. Jeg snuser vel på tjue prosents økning. Det kommer ikke til å fortsette i den duren, men jeg har gjort et solid grunntreningsarbeid til nå, sier han og forteller blant annet om økter på tre timer og førti minutter på tredemølle fordi et skranglete kne hindrer ham i å løpe ute.

Ulik stimuli

Med Tour de Ski, verdenscup og VM i Falun som venter til vinteren ville det være naturlig å tro at Johnsrud Sundby følger suksessoppskriften fra i sjor sommer. Når det ikke er tilfelle er det fordi Oslo-mannen har mest tro på endring.

– Litt annen type trening og litt annen type hverdag. Når ungen er i barnehagen får pappa lov til å trene lenge, smiler han og utdyper.

– Det er lange seige økter. Gjerne kombinasjonsøkter med ulike bevegelsesformer, putte inn styrke midt i økter, rett og slett slite ut muskulaturen mest mulig, og så må man begynne å høste litt utover nå, sier han og sier at tanken bak er å utfordre kroppen mest mulig.

– Jeg har innmari tro på å gi kroppen forskjellig stimuli i ulike sesonger, og i fjor hadde jeg en måte å provosere kroppen på, og i år er det nye tanker. Jeg har tro på at man må variere litt, og det er tanken bak, forteller han.

Bjørgen kutter ned

Marit Bjørgen på sin side har valgt å kutte ned på treningsdosene for å bli best mulig i 2014/15-sesongen.

– Jeg balanserte på en knivsegg i fjor høst, men kom med på rett side. I år vil jeg få mer kvalitet, sier hun og forteller at hun har redusert treningstidene med mellom fem og ti timer hver måned.

Som idrettsutøver på toppnivå er Johnsrud Sundby klar på at det er en problemstilling alle sliter med.

– Det er et sånt «who dares, wins»–opplegg vi driver med. Det er ikke en kjeft blant de gutta på laget mitt som ikke ligger og tyner limiten. Det er det som er gøy med gruppa om dagen. Det er en treningsvilje som er helt unik, og da blir jeg smittet jeg også.

Martin Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby går forskjellige veier.

Marit Bjørgen kutter treningsmengdene, mens Martin Johnsrud Sundby øker dem.

Sportsnyheter

25-åringen spilte for Aruba – nå herjer han for Nederland i EM

Han er oppkalt etter Denzel Washington og spilte sine første landskamper for Aruba. Nå er Denzel Dumfries (25) Nederlands store EM-helt.

Siste nytt

 • Tøff start for Hovland

  Viktor Hovland måtte virkelig slite på åpningsrunden i US Open. Han brukte 74 slag etter en eneste birdie og fire bogeyer og er dermed tre slag over par.

  Da han notterte seg for en bogey på det 16. hullet, var det hans fjerde for dagen. Med kun en birdie på kortet, endte han altså et stykke ned på listene.

  Mange hadde ennå ikke slått ut da Hovland hadde spilt ferdig for dagen, og hans plassering etter første runde blir klar først natt til fredag norsk tid.

  Han starter fra det tiende hullet på fjerde runde fredag, men han spiller da på ettermiddagen lokal tid.

  US Open Golf. Hovland
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Foss overlegen på NM-tempoen

  Tobias Foss sikret seg gullet på temporittet i sykkel-NM i Evje. Syklisten fra Vingrom var i en klasse for seg og vant med 1.18 minutter foran nestemann.

  Det var ventet en duell mellom de OL-uttatte Tobias Foss og Andreas Leknessund. Det ble tidlig klart at det skulle handle bare om en mann.

  I mål ble det 1.18,8 til Søren Wærenskjold og 2.26 til Leknessund. Sistnevnte klarte så vidt å berge bronsen med en margin på 3,9 sekunder.

  Katrine Aalerud vant kvinnenes temporitt i NM foran Vite Heine og Mie Bjørndal Ottestad. (NTB)

  Sykkel-NM 2021. Tobias Foss
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal