NRK Meny
Normal

– Når ungen er i barnehagen får pappa trene lenge

Regjerende verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby har økt treningsdosene med nesten tjue prosent for å overgå fjoråret.

Martin Johnsrud Sundby øker treningsdosene

Se Martin Johnsrud Sundby snakke om de økte treningsdosene sine.

– Det er ikke en kjeft av de gutta på laget som ikke ligger og tyner helt på limiten, sier Martin Johnsrud Sundby (29) til NRK når vi møter han på Lillehammer under en samling for det norske skilandslaget.

Fjorårets sesong ble en suksess for Johnsrud Sundby, som vant verdenscupen sammenlagt. Allikevel ble en bronse fra duathlonet hans eneste OL-medalje.

Nå øker mannen som fyller tretti år i september treningsdosene for å bli enda bedre neste sesong.

– Planen har vært å bygge en enda sterkere grunnmur fra mai til nå. Jeg snuser vel på tjue prosents økning. Det kommer ikke til å fortsette i den duren, men jeg har gjort et solid grunntreningsarbeid til nå, sier han og forteller blant annet om økter på tre timer og førti minutter på tredemølle fordi et skranglete kne hindrer ham i å løpe ute.

Ulik stimuli

Med Tour de Ski, verdenscup og VM i Falun som venter til vinteren ville det være naturlig å tro at Johnsrud Sundby følger suksessoppskriften fra i sjor sommer. Når det ikke er tilfelle er det fordi Oslo-mannen har mest tro på endring.

– Litt annen type trening og litt annen type hverdag. Når ungen er i barnehagen får pappa lov til å trene lenge, smiler han og utdyper.

– Det er lange seige økter. Gjerne kombinasjonsøkter med ulike bevegelsesformer, putte inn styrke midt i økter, rett og slett slite ut muskulaturen mest mulig, og så må man begynne å høste litt utover nå, sier han og sier at tanken bak er å utfordre kroppen mest mulig.

– Jeg har innmari tro på å gi kroppen forskjellig stimuli i ulike sesonger, og i fjor hadde jeg en måte å provosere kroppen på, og i år er det nye tanker. Jeg har tro på at man må variere litt, og det er tanken bak, forteller han.

Bjørgen kutter ned

Marit Bjørgen på sin side har valgt å kutte ned på treningsdosene for å bli best mulig i 2014/15-sesongen.

– Jeg balanserte på en knivsegg i fjor høst, men kom med på rett side. I år vil jeg få mer kvalitet, sier hun og forteller at hun har redusert treningstidene med mellom fem og ti timer hver måned.

Som idrettsutøver på toppnivå er Johnsrud Sundby klar på at det er en problemstilling alle sliter med.

– Det er et sånt «who dares, wins»–opplegg vi driver med. Det er ikke en kjeft blant de gutta på laget mitt som ikke ligger og tyner limiten. Det er det som er gøy med gruppa om dagen. Det er en treningsvilje som er helt unik, og da blir jeg smittet jeg også.

Martin Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby går forskjellige veier.

Marit Bjørgen kutter treningsmengdene, mens Martin Johnsrud Sundby øker dem.

Siste nytt

 • Svenskene ønsker ny Danmarkskamp

  Spillere fra det svenske kvinnelandslaget i fotball har tatt til sosiale medier for å be UEFA gi Danmark en ny sjanse til å spille kvalifiseringskamp mot Sverige.

  Kampen skulle gått i forrige uke, men en konflikt om likelønn førte til at spillerne uteble fra kampen.

  Konflikten skal opp for UEFAs disiplinærorgan i november, og Danmark risikerer utestengelse fra hele VM.

  SOCCER-EURO-WOMEN-NLD-DEN/PREVIEW
  Foto: YVES HERMAN / Reuters
 • Hamilton nærmer seg ny VM-tittel

  Lewis Hamilton vant USA Grand Prix foran nærmeste utfordrer Sebastian Vettel.

  Nå skiller det 66 poeng de to imellom i VM-sammendraget. Alt tyder på at det er bare et tidsspørsmål før Hamilton har avgjort duellen.

  FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-USA
  Foto: CLIVE MASON / AFP
 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm