Johaug-innrømmelse etter gullet: Fryktet treningssmell for en måned siden

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Therese Johaug leverte et av sine beste løp noensinne og tok nok et gull i Oberstdorf. Det hadde hun ikke trodd selv da kroppen ikke svarte som den skulle for bare en måned siden.

VM p ski 2021 i Oberstdorf. Therese Johaug.

OVERLEGEN: Therese Johaug jubler for sitt andre VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

Godordene, rosen og hyllesten satt løst blant konkurrenter og lagvenninner, etter at 32-åringen ledet fra start til mål og tok sitt andre gull i årets VM på suverent vis.

Det var 54 sekunder ned til Frida Karlsson på sølvplass og et drøyt minutt til bronsevinner Ebba Andersson.

– Definitivt det beste skøyteløpet jeg har gått noen gang, sier Johaug etter monsterløpet.

Men fort gikk tankene tilbake til da hun i slutten av januar ble ganske så sensasjonelt slått på samme distanse i verdenscupen. Den gang var det Jessica Diggins som overrasket og slo Johaug med to sekunder i Falun.

Ble usikker på kroppen

Mandag fortalte Johaugs bror Karstein om en revansjelysten gullvinner som hadde lagt en detaljert plan for hvordan hun ikke skulle bli slått på samme distanse i VM. Han har hatt en sentral rolle i å få Johaug enda mer skjerpet enn noen gang.

Impossible Games 2020. Karstein Johaug.

BROR: Karstein Johaug har vært sentral i planleggingen frem mot VM-gullet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var litt skuffa og at kroppen ikke helt responderte etter Falun. Jeg ga treningsplanene mine til Karstein gjennom de tre fire siste åra. Han så hva jeg hadde trent før tidligere mesterskap for å finne nøkkelformen. Jeg fikk et excel-ark som jeg har fulgt til punkt og prikke.

Hun var et eneste stort glis etter gulløpet. Men det er altså ikke mer enn en måned siden kroppen ikke spilte helt på lag.

– Var du bekymra da du dro fra Falun?

– Ja, jeg kjente på en måte at jeg ikke var på mitt beste. Spør du Nils Jakob (kjæresten) var jeg nok ikke den letteste å ha med å gjøre. Jeg kjente jeg var sliten, i både kroppen og hue. Og hadde litt kort lunte, erkjenner Johaug.

– Fryktet du at du faktisk hadde trent for mye? At du hadde gått på en treningssmell?

– Ja, man blir litt usikker når man kjenner at kroppen ikke svarer på den måten man har lyst til. Samtidig visste jeg at jeg hadde noen uker på å hente meg inn igjen til VM, sier Johaug.

Fikk hjelp av forsker

Jan Kocbach.

GOD HJELPER: Analytiker og forsker Jan Kocbach er en viktig mann for det norske skilandslaget. Han har jobbet tett med Johaug inn mot VM-gullet.

Foto: NRK

Men Johaug har også brukt Jan Kocbach aktivt etter Falun-nedturen. Han er forsker ved NTNU Senter for Toppidrettsforskning, Olympiatoppen og Norce Research.

Han jobber mye med sensor-basert analyse av langrennsløpere under trening og konkurranse, og med GPS-analyser inn mot ulike idretter.

Kocbach selv forklarer at de har jobbet mye med såkalt «pacing», som handler om hvordan man disponerer løpet sitt fra start til mål.

– Vi laget et opplegg og har jobbet mye med det. Fra det jeg så i dag, så gjør Therese akkurat det hun skal. Hun åpnet kontrollert og økte på etter hvert. I dag løser hun den biten helt fantastisk, sier Kocbach.

– Smadrer dem sønder og sammen

NRKs kommentatorer var mektig imponert over det de så av verdens beste skiløper. Ingen var i nærheten av å true Johaug.

– Dette er et virkelig toppløp. Hun smadrer dem sønder og sammen. Det er en enorm prestasjon hun gjør her denne vårdagen. Hun er mer overlegen enn noen gang, sa Jann Post da Johaug gikk i mål.

De to kommentatorene slet med å finne store nok ord for å beskrive Johaugs utrolige løp, men Bjørn konkluderte med at han nok aldri har sett lignende.

– Det er det beste jeg har sett av Johaug. Jeg tror verden aldri har sett maken til langrennskvinne, sa Bjørn.

Siste nytt

 • Norsk lag vant e-sportsturnering

  Etter en sju timers finale sikret norske Heroic seieren i Counter-Strike-turneringen ESL Pro League. Laget fikk med seg en premie på 1,5 millioner kroner.

  Finalemotstanderen, russiske Gambit, var på forhånd rangert som nummer 1 i verden i Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO).

  Esl Pro League er e-sportens svar på Champions League, ifølge en pressemelding fra laget, som eies av youtuberen Joachim «NoobworK» Haraldsen og en rekke norske investorer.

  – Dette var noe av det aller mest spennende jeg har vært med på, både som youtuber og i e-sportsverdenen. Jeg og flere hundre tusen fans fulgte med via Twitch i en utrolig spennende finale, og jeg er strålende fornøyd med at vi kan hente trofeet hjem til kontoret på Aker Brygge, sier Halvorsen.

  – Denne finalen har vært helt enorm, og jeg utfordrer alle som fortsatt tviler på at e-sport er ekte idrett, til å prøve å spille en finale i over sju timer, sier lagkaptein Casper «CadiaN» Møller. (NTB)

 • Klatret etter sterk avslutning

  Viktor Hovland leverte variabelt spill på sisterunden av Masters, men med en sterk avslutning klatret han til 21. plass.

  Nordmannen startet dagen på 13.-plass, totalt ett slag under par i det som er sesongens første majorturnering.

  Åpningen på avslutningsrunden bar imidlertid ingen bud om at noe avansement var i emning. Hovland åpnet med bogey på det første hullet, og det ble også bogey på hull seks og ti.

  På det 11. hullet måtte han tåle en kjedelig dobbeltbogey, og dermed raste 23-åringen nedover resultatlistene.

  Så startet imidlertid Hovland en sluttspurt. Søndag fikk han birdier på hull 12 og 13, og plutselig var fall avløst av klatring på resultatlistene. Da også hull 14 og 15 endte med birdie, hadde Oslo-gutten for alvor fått vind i seilene.

  De to avsluttende hullene endte begge med par for Hovland, som dermed endte turneringens fire runder på par. Nordmannen endte dermed på 21.-plassen, delt med den 50-årige golflegenden Phil Mickelson.

  Hideki Matsuyama vant og ble med det den første japaneren som vinner en av golfsportens majorturneringer. (NTB)

  The Masters - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Duo skal trene Strømsgodset

  Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen får delt treneransvar i klubben fra og med i morgen mandag. Det melder Strømsgodset på sine hjemmesider.

  Wibe-Lund er nåværende assistenttrener og Ingebretsen er tidligere hovedtrener.

  Håkon Wibe-Lund
  Foto: Audun Braastad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal