Hopp til innhold

Johaug-innrømmelse etter gullet: Fryktet treningssmell for en måned siden

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Therese Johaug leverte et av sine beste løp noensinne og tok nok et gull i Oberstdorf. Det hadde hun ikke trodd selv da kroppen ikke svarte som den skulle for bare en måned siden.

VM p ski 2021 i Oberstdorf. Therese Johaug.

OVERLEGEN: Therese Johaug jubler for sitt andre VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

Godordene, rosen og hyllesten satt løst blant konkurrenter og lagvenninner, etter at 32-åringen ledet fra start til mål og tok sitt andre gull i årets VM på suverent vis.

Det var 54 sekunder ned til Frida Karlsson på sølvplass og et drøyt minutt til bronsevinner Ebba Andersson.

– Definitivt det beste skøyteløpet jeg har gått noen gang, sier Johaug etter monsterløpet.

Men fort gikk tankene tilbake til da hun i slutten av januar ble ganske så sensasjonelt slått på samme distanse i verdenscupen. Den gang var det Jessica Diggins som overrasket og slo Johaug med to sekunder i Falun.

Ble usikker på kroppen

Mandag fortalte Johaugs bror Karstein om en revansjelysten gullvinner som hadde lagt en detaljert plan for hvordan hun ikke skulle bli slått på samme distanse i VM. Han har hatt en sentral rolle i å få Johaug enda mer skjerpet enn noen gang.

Impossible Games 2020. Karstein Johaug.

BROR: Karstein Johaug har vært sentral i planleggingen frem mot VM-gullet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var litt skuffa og at kroppen ikke helt responderte etter Falun. Jeg ga treningsplanene mine til Karstein gjennom de tre fire siste åra. Han så hva jeg hadde trent før tidligere mesterskap for å finne nøkkelformen. Jeg fikk et excel-ark som jeg har fulgt til punkt og prikke.

Hun var et eneste stort glis etter gulløpet. Men det er altså ikke mer enn en måned siden kroppen ikke spilte helt på lag.

– Var du bekymra da du dro fra Falun?

– Ja, jeg kjente på en måte at jeg ikke var på mitt beste. Spør du Nils Jakob (kjæresten) var jeg nok ikke den letteste å ha med å gjøre. Jeg kjente jeg var sliten, i både kroppen og hue. Og hadde litt kort lunte, erkjenner Johaug.

– Fryktet du at du faktisk hadde trent for mye? At du hadde gått på en treningssmell?

– Ja, man blir litt usikker når man kjenner at kroppen ikke svarer på den måten man har lyst til. Samtidig visste jeg at jeg hadde noen uker på å hente meg inn igjen til VM, sier Johaug.

Fikk hjelp av forsker

Jan Kocbach.

GOD HJELPER: Analytiker og forsker Jan Kocbach er en viktig mann for det norske skilandslaget. Han har jobbet tett med Johaug inn mot VM-gullet.

Foto: NRK

Men Johaug har også brukt Jan Kocbach aktivt etter Falun-nedturen. Han er forsker ved NTNU Senter for Toppidrettsforskning, Olympiatoppen og Norce Research.

Han jobber mye med sensor-basert analyse av langrennsløpere under trening og konkurranse, og med GPS-analyser inn mot ulike idretter.

Kocbach selv forklarer at de har jobbet mye med såkalt «pacing», som handler om hvordan man disponerer løpet sitt fra start til mål.

– Vi laget et opplegg og har jobbet mye med det. Fra det jeg så i dag, så gjør Therese akkurat det hun skal. Hun åpnet kontrollert og økte på etter hvert. I dag løser hun den biten helt fantastisk, sier Kocbach.

– Smadrer dem sønder og sammen

NRKs kommentatorer var mektig imponert over det de så av verdens beste skiløper. Ingen var i nærheten av å true Johaug.

– Dette er et virkelig toppløp. Hun smadrer dem sønder og sammen. Det er en enorm prestasjon hun gjør her denne vårdagen. Hun er mer overlegen enn noen gang, sa Jann Post da Johaug gikk i mål.

De to kommentatorene slet med å finne store nok ord for å beskrive Johaugs utrolige løp, men Bjørn konkluderte med at han nok aldri har sett lignende.

– Det er det beste jeg har sett av Johaug. Jeg tror verden aldri har sett maken til langrennskvinne, sa Bjørn.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB
  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal