Hopp til innhold

Johaug-innrømmelse etter gullet: Fryktet treningssmell for en måned siden

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Therese Johaug leverte et av sine beste løp noensinne og tok nok et gull i Oberstdorf. Det hadde hun ikke trodd selv da kroppen ikke svarte som den skulle for bare en måned siden.

VM p ski 2021 i Oberstdorf. Therese Johaug.

OVERLEGEN: Therese Johaug jubler for sitt andre VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Lise Åserud / NTB

Godordene, rosen og hyllesten satt løst blant konkurrenter og lagvenninner, etter at 32-åringen ledet fra start til mål og tok sitt andre gull i årets VM på suverent vis.

Det var 54 sekunder ned til Frida Karlsson på sølvplass og et drøyt minutt til bronsevinner Ebba Andersson.

– Definitivt det beste skøyteløpet jeg har gått noen gang, sier Johaug etter monsterløpet.

Men fort gikk tankene tilbake til da hun i slutten av januar ble ganske så sensasjonelt slått på samme distanse i verdenscupen. Den gang var det Jessica Diggins som overrasket og slo Johaug med to sekunder i Falun.

Ble usikker på kroppen

Mandag fortalte Johaugs bror Karstein om en revansjelysten gullvinner som hadde lagt en detaljert plan for hvordan hun ikke skulle bli slått på samme distanse i VM. Han har hatt en sentral rolle i å få Johaug enda mer skjerpet enn noen gang.

Impossible Games 2020. Karstein Johaug.

BROR: Karstein Johaug har vært sentral i planleggingen frem mot VM-gullet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg var litt skuffa og at kroppen ikke helt responderte etter Falun. Jeg ga treningsplanene mine til Karstein gjennom de tre fire siste åra. Han så hva jeg hadde trent før tidligere mesterskap for å finne nøkkelformen. Jeg fikk et excel-ark som jeg har fulgt til punkt og prikke.

Hun var et eneste stort glis etter gulløpet. Men det er altså ikke mer enn en måned siden kroppen ikke spilte helt på lag.

– Var du bekymra da du dro fra Falun?

– Ja, jeg kjente på en måte at jeg ikke var på mitt beste. Spør du Nils Jakob (kjæresten) var jeg nok ikke den letteste å ha med å gjøre. Jeg kjente jeg var sliten, i både kroppen og hue. Og hadde litt kort lunte, erkjenner Johaug.

– Fryktet du at du faktisk hadde trent for mye? At du hadde gått på en treningssmell?

– Ja, man blir litt usikker når man kjenner at kroppen ikke svarer på den måten man har lyst til. Samtidig visste jeg at jeg hadde noen uker på å hente meg inn igjen til VM, sier Johaug.

Fikk hjelp av forsker

Jan Kocbach.

GOD HJELPER: Analytiker og forsker Jan Kocbach er en viktig mann for det norske skilandslaget. Han har jobbet tett med Johaug inn mot VM-gullet.

Foto: NRK

Men Johaug har også brukt Jan Kocbach aktivt etter Falun-nedturen. Han er forsker ved NTNU Senter for Toppidrettsforskning, Olympiatoppen og Norce Research.

Han jobber mye med sensor-basert analyse av langrennsløpere under trening og konkurranse, og med GPS-analyser inn mot ulike idretter.

Kocbach selv forklarer at de har jobbet mye med såkalt «pacing», som handler om hvordan man disponerer løpet sitt fra start til mål.

– Vi laget et opplegg og har jobbet mye med det. Fra det jeg så i dag, så gjør Therese akkurat det hun skal. Hun åpnet kontrollert og økte på etter hvert. I dag løser hun den biten helt fantastisk, sier Kocbach.

– Smadrer dem sønder og sammen

NRKs kommentatorer var mektig imponert over det de så av verdens beste skiløper. Ingen var i nærheten av å true Johaug.

– Dette er et virkelig toppløp. Hun smadrer dem sønder og sammen. Det er en enorm prestasjon hun gjør her denne vårdagen. Hun er mer overlegen enn noen gang, sa Jann Post da Johaug gikk i mål.

De to kommentatorene slet med å finne store nok ord for å beskrive Johaugs utrolige løp, men Bjørn konkluderte med at han nok aldri har sett lignende.

– Det er det beste jeg har sett av Johaug. Jeg tror verden aldri har sett maken til langrennskvinne, sa Bjørn.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste