Hopp til innhold

Johaugs løpedrøm lagt i grus: – Føler mest med de andre utøverne

Hun hadde tilbud fra Diamond League-arrangøren i Stockholm, skulle løpe mot Karoline Bjerkeli Grøvdal i Bislett Games og drømte om EM i Paris. Det blir det ingenting av for Therese Johaug.

o5mJeoBjrfc

IMPONERTE I NM: Therese Johaug tok gull i suveren stil da hun slengte seg med på 10.000-meteren i NM i fjor. På bildet er hun på vei mot en tid langt under EM-kravet.

Foto: Vidar Ruud

– Nå er jeg ute og løper, vet du, sier en blid Therese Johaug når NRK ringer fredag formiddag.

Løping er en viktig del av treninga til verdens beste langrennsløper. Så god er hun til å løpe at hun tok NM-gull både på 10.000 meter og i terrengløp i fjor. Med tiden 32.20,19 under NM på Hamar kvalifiserte hun seg for årets friidretts-EM i Paris på 10.000 meter.

Umiddelbart etter løpet åpnet hun for en EM-satsing. Etterpå har det utviklet seg til å bli en konkret plan.

Derfor likte ikke Johaug beskjeden som kom torsdag kveld. Da ble nemlig friidretts-EM, som skulle ha vært arrangert fra 25.–30. august, avlyst på grunn av koronapandemien.

– Det er ikke sånn at verden raser sammen, men det er selvfølgelig kjedelig. Men jeg føler mest med de utøverne som skulle ha dette som sitt hovedmål denne sesongen, sier Johaug.

Skulle løpe mot Grøvdal på Bislett

Hun understreker at form og eventuell skadesituasjon ville vært avgjørende for om hun uansett ville løpt i Paris.

– Det er ikke gitt at jeg hadde stilt. Men det hadde vært en drøm å delta, sier Johaug.

Therese Johaug jubler for seier i NM i terrengløp

GULLJUBEL: Therese Johaug fulgte opp NM-gull på 10.000-meter med et nytt gull under NM i terrengløp.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter de imponerende løpeprestasjonene i fjor har det vært mange arrangører som har jaktet på Johaug. Manager Jørn Ernst bekrefter at det tidlig kom en henvendelse fra Diamond League-arrangørene i Stockholm, riktig nok om å stille i et løp som ikke var offisiell Diamond League-øvelse.

Det kom også en henvendelse fra Bislett Games, og den takket Johaug ja til. Der skulle hun løpe 3000 meter i samme felt som Karoline Bjerkeli Grøvdal. I stedet skal Grøvdal nå løpe solo i jakten på norsk rekord, i det alternativet stevnet som ble presentert torsdag.

– Hun fikk også en forespørsel fra Trond Mohn Games. Generelt har det vært utallige henvendelser om å delta i mosjonsløp og bakkeløp. Dusinvis, sier Ernst.

Hadde en plan

Ifølge Johaug selv var dette planen:

– Jeg hadde tenkt å løpe Bislett Games, NM og eventuelt EM. Ikke noe mer. Løpingen er avveksling og ny motivasjon, men det skal ikke gå utover langrenn. Det er jo en skaderisiko knyttet til å løpe mye på bane, påpeker hun.

JOHAUG

LØPER MYE: Løping er en viktig del av langrennstreninga for Therese Johaug. Men baneløping har hun ikke trent på de siste åtte årene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fortsatt er ikke Johaug avvisende til å stille opp i noen løp, om det skulle dukke opp muligheter i løpet av sommeren. Men EM-drømmen er knust for denne gang.

Nå ser hun i stedet fram mot ski-VM i Oberstdorf til vinteren, som hun håper går etter planen.

– Blir det ikke VM, blir det andre skirenn. Og blir det ikke andre skirenn, så går det bra det også, sier Johaug – og påpeker at hun har mer erfaring enn de fleste med å trene mot fjerne mål, etter å ha mistet to sesonger på grunn av en dopingdom etter bruk av leppekrem.

– Jeg har vært igjennom dette i to hele sesonger. Jeg vet at jeg elsker å trene, elsker å være ute og elsker å utvikle meg. Veien er like artig, sier en fortsatt løpende Therese Johaug til NRK.

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
 • Finaledommer Taylor og familien trakassert på flyplassen

  Den engelske dommeren Anthony Taylor og hans familie ble trakassert av Roma-tilhengere på flyplassen i Budapest dagen etter at han dømte europaligafinalen.

  Det melder Sky Sports , som viser til opptak lagt ut i sosiale medier. De viser blant annet Taylor og familien som eskorteres ut av en kafé og inn i et trygt område av sikkerhetsvakter. Andre bilder viser en flaske og en stol som kastes i retning av Taylor.

  PGMOL, som organiserer engelske fotballdommere, tar i en uttalelse sterk avstand fra behandlingen Taylor ble utsatt for.

  – Vi er forferdet over den ufortjente og motbydelige hetsen rettet mot Anthony og familien hans mens han er på reise hjem etter å ha dømt europaligafinalen. Vi støtter ham fullt ut, står det.

  Sevilla vant finalen på straffespark etter at kampen endte 1-1. Roma-trener José Mourinho måtte dermed tåle sitt første nederlag i en europacupfinale. I en tøff kamp delte Taylor ut 14 gule kort, hvorav åtte til Roma, og la til nesten en halv time i tilleggstid fordelt på fire omganger.

  Etter kampen ble Taylor konfrontert av Mourinho i en garasje under stadion. Treneren lirte av seg ulike skjellsord og havdet at dømmingen var «skammelig». (NTB)

  Hungary Soccer Europa League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Hamburg knust av Stuttgart

  Hamburgs mareritt i 2. Bundesliga ser ut til å fortsette. Fire dager etter at direkte opprykk røk på overtid ble laget slått 3-0 av Stuttgart i kvalifiseringen.

  Returkampen på hjemmebane gjenstår kommende mandag, men et lite mirakel må til for at HSV skal vende torsdagens ydmykelse.

  Konstantinos Mavropanos ga Stuttgart ledelsen før det var spilt et minutt. På et hjørnespark fikk han gå opp helt alene og nikke i mål.

  Stuttgart-spiss Sehrou Guirassy misbrukte et straffespark vel midtveis i første omgang. Daniel Fernandes kastet seg riktig vei og reddet, men tidlig i 2. omgang økte Josha Vagnoman og Guirassy ledelsen hver sin gang med tre minutters mellomrom. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Tom Weller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste