Johaugs løpedrøm lagt i grus: – Føler mest med de andre utøverne

Hun hadde tilbud fra Diamond League-arrangøren i Stockholm, skulle løpe mot Karoline Bjerkeli Grøvdal i Bislett Games og drømte om EM i Paris. Det blir det ingenting av for Therese Johaug.

o5mJeoBjrfc

IMPONERTE I NM: Therese Johaug tok gull i suveren stil da hun slengte seg med på 10.000-meteren i NM i fjor. På bildet er hun på vei mot en tid langt under EM-kravet.

Foto: Vidar Ruud

– Nå er jeg ute og løper, vet du, sier en blid Therese Johaug når NRK ringer fredag formiddag.

Løping er en viktig del av treninga til verdens beste langrennsløper. Så god er hun til å løpe at hun tok NM-gull både på 10.000 meter og i terrengløp i fjor. Med tiden 32.20,19 under NM på Hamar kvalifiserte hun seg for årets friidretts-EM i Paris på 10.000 meter.

Umiddelbart etter løpet åpnet hun for en EM-satsing. Etterpå har det utviklet seg til å bli en konkret plan.

Derfor likte ikke Johaug beskjeden som kom torsdag kveld. Da ble nemlig friidretts-EM, som skulle ha vært arrangert fra 25.–30. august, avlyst på grunn av koronapandemien.

– Det er ikke sånn at verden raser sammen, men det er selvfølgelig kjedelig. Men jeg føler mest med de utøverne som skulle ha dette som sitt hovedmål denne sesongen, sier Johaug.

Skulle løpe mot Grøvdal på Bislett

Hun understreker at form og eventuell skadesituasjon ville vært avgjørende for om hun uansett ville løpt i Paris.

– Det er ikke gitt at jeg hadde stilt. Men det hadde vært en drøm å delta, sier Johaug.

Therese Johaug jubler for seier i NM i terrengløp

GULLJUBEL: Therese Johaug fulgte opp NM-gull på 10.000-meter med et nytt gull under NM i terrengløp.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter de imponerende løpeprestasjonene i fjor har det vært mange arrangører som har jaktet på Johaug. Manager Jørn Ernst bekrefter at det tidlig kom en henvendelse fra Diamond League-arrangørene i Stockholm, riktig nok om å stille i et løp som ikke var offisiell Diamond League-øvelse.

Det kom også en henvendelse fra Bislett Games, og den takket Johaug ja til. Der skulle hun løpe 3000 meter i samme felt som Karoline Bjerkeli Grøvdal. I stedet skal Grøvdal nå løpe solo i jakten på norsk rekord, i det alternativet stevnet som ble presentert torsdag.

– Hun fikk også en forespørsel fra Trond Mohn Games. Generelt har det vært utallige henvendelser om å delta i mosjonsløp og bakkeløp. Dusinvis, sier Ernst.

Hadde en plan

Ifølge Johaug selv var dette planen:

– Jeg hadde tenkt å løpe Bislett Games, NM og eventuelt EM. Ikke noe mer. Løpingen er avveksling og ny motivasjon, men det skal ikke gå utover langrenn. Det er jo en skaderisiko knyttet til å løpe mye på bane, påpeker hun.

JOHAUG

LØPER MYE: Løping er en viktig del av langrennstreninga for Therese Johaug. Men baneløping har hun ikke trent på de siste åtte årene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fortsatt er ikke Johaug avvisende til å stille opp i noen løp, om det skulle dukke opp muligheter i løpet av sommeren. Men EM-drømmen er knust for denne gang.

Nå ser hun i stedet fram mot ski-VM i Oberstdorf til vinteren, som hun håper går etter planen.

– Blir det ikke VM, blir det andre skirenn. Og blir det ikke andre skirenn, så går det bra det også, sier Johaug – og påpeker at hun har mer erfaring enn de fleste med å trene mot fjerne mål, etter å ha mistet to sesonger på grunn av en dopingdom etter bruk av leppekrem.

– Jeg har vært igjennom dette i to hele sesonger. Jeg vet at jeg elsker å trene, elsker å være ute og elsker å utvikle meg. Veien er like artig, sier en fortsatt løpende Therese Johaug til NRK.

Siste nytt

 • Medier: Meling klar for Nimes

  Birger Meling er klar for den franske klubben Nimes. 25-åringen har skrevet under på en treårsavtale med klubben som ble nummer 18 i Ligue 1 sist sesong. Det skriver både NTB og VG mandag formiddag.

  Ifølge NTB blir Meling presentert senere mandag.

  Birger Meling
  Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
 • Hovland klatra til 42.plass

  Etter Viktor Hovlands 12.-plass i PGA-turneringa i Detroit er nordmannen nummer 42 på verdsrankingen. Det er tre plassar opp frå juni, då han skreiv historie som første nordmann i historia inne på topp 50 i PGA.

  Hovland har klatra raskt på PGA-rankingen. For eitt og eit halvt år sidan var han nummer 1157.

  Også Kristoffer Ventura klatra på lista i helga. Han blei nummer 21 i Detroit, og er nummer 170.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • 77 prosent trur ikkje på Tokyo-OL

  77 prosent av japanarane har ikkje tru på at det blir OL i Tokyo i 2021, viser ei meiningsmåling. Berre 17 prosent trur på OL neste år.

  Arrangørane har varsla eit enklare OL for å hindre smitte og for å redusere kostnadene.

  OL er utsett frå i år til neste år på grunn av pandemien.

  Tokyo 2020
  Foto: Koji Sasahara / Koji Sasahara

Sendeplan

Kl. Program Kanal