Hopp til innhold

Johaugs Bislett-sko blir forbudt: – Må finne sko jeg kan springe med uten at det gir varige mén

SANDNES (NRK): Nye regler gjør at Therese Johaug må løpe i sko som kan gi høyere skaderisiko hvis hun vil fortsette med baneløping.

Therese Johaug i Sandnes 2020

I INGEBRIGTSENS BY: Therese Johaug er i Sandnes for å gå rulleskirenn denne uka. Men i familien Ingebrigtsens hjemby var hun rask med å finne fram joggeskoene mandag ettermiddag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg har egentlig ikke rukket å tenke så mye over det ennå, men jeg regner med det finnes andre sko man kan springe med, hvis jeg har lyst til det, sier Johaug til NRK.

Hun ankommer Sandnes og Blinkfestivalen så å si rett fra sommerferie i Lofoten.

Mens hun var der, vedtok Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) i forrige uke vesentlige endringer av skoreglementet – mindre enn et halvt år etter at de innførte et nytt reglement.

Fra 1. desember gjelder nye kravspesifikasjoner for hvordan en sko skal være bygget. Blant annet blir det forbudt å konkurrere på bane med en såle som er tykkere enn 25 millimeter.

Det betyr at skoene Therese Johaug løp i under «Impossible Games» på Bislett 11. juni i år ikke lenger blir tillatt å bruke. Det samme gjelder for øvrig skoene Sondre Nordstad Moen løp i.

edp0HB71WDM

BLIR FORBUDT: Både Therese Johaug og Sondre Nordstad Moen løp i sko på Bislett som fra 1. desember vil være forbud på bane.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Må utvikle nye sko

Johaugs skoleverandør Hoka bekrefter overfor NRK at de per nå ikke har en konkurransemodell som tilfredsstiller de nye kravene. De kan heller ikke løse problemet med å skreddersy et skopar for Johaug, ettersom reglementet krever at alle skomodeller det konkurreres i internasjonalt også skal være tilgjengelig for konkurrenter uten egen skoavtale.

Hoka er i samme båt som flere andre store skomerker – som nå må utvikle nye sko for sine topputøvere.

Reglementet som gjelder fram til 1. desember sier at piggsko kan ha en såletykkelse på 30 millimeter. Piggfrie løpesko, altså sko som primært lages for gateløping, kan være 40 millimeter tykke. Begge typer sko har vært tillatt å bruke på bane.

I gateløp vil makstykkelse forbli 40 millimeter. På bane blir 25 millimeter den nye grensa uavhengig av om løperne velger å løpe med eller uten pigger.

Vil unngå skader

Årsaken til regelendringen er «skorevolusjonen» som har funnet sted de siste årene, med Nike i førersetet. I nye Nike-modeller har såpass mange løpt såpass fort at det har blitt stilt spørsmål ved om skoene gir en trampolineeffekt.

Når Johaug har valgt å løpe baneløp i gateløpssko, handler det imidlertid om å få så god demping at hun ikke pådrar seg slitasjeskader som igjen kan få konsekvenser for langrennssatsinga.

– For meg handler det om å unngå å bli skadet og å finne en sko jeg kan springe med uten at det skal gi varige mén etterpå, sier hun.

Henrik Nordtug, skoekspert

EKSPERT: Henrik Nordtug kan mer om løpesko enn de fleste i Norge.

Foto: PRIVAT

Tynnere såle vil i utgangspunktet gi større belastning og dermed også potensielt høyere skaderisiko, ifølge Henrik Nordtug, som er sjef på Löplabbet på Lade i Trondheim og blant Norges fremste eksperter på løpesko.

Samtidig mener han at en så god løper som Johaug vil tåle overgangen med riktig tilvenning.

– Hun har jo vært veldig bevisst på at hun ikke skal ta skaderisiko. Derfor springer hun ikke med piggsko og hun løper minimalt med baneøkter. Hvis hun nå ved neste korsvei vil prøve seg i et VM eller EM, må hun være mer villig til å ta en sjanse på å løpe i sko som gir større belastning, påpeker han.

Nordtug mener det vil være mulig å lage sko innenfor det nye regelverket som fortsatt gir god demping. Samtidig påpeker han at det vil bli mindre forskjell på sko med og uten pigger hva angår skadeforebygging hvis det utvikles piggsko som også nærmer seg en tykkelse på 25 millimeter.

Taper heller ti sekunder enn å bli skadet

Derfor mener skoeksperten at Therese Johaug like gjerne kan vurdere å løpe i piggsko.

– Har hun et ønske om å løpe enda raskere på sikt, må hun jo på et tidspunkt tørre å dra på seg litt hissigere sko også. For uansett hvordan du snur og vender på det, så er jo demping et krafttap, påpeker Henrik Nordtug, som selv driver med baneløping på NM-nivå.

Slik svarer Therese Johaug på det:

– Det hadde vært artig. Men hvor mye jeg kommer til å vinne på det om jeg blir liggende ei uke på sofaen i etterkant fordi jeg har så støle legger? Da kan jeg heller løpe ti sekunder saktere og leve med å bruke gode sko.

Derfor må hun også testet nye og tynnere sko før hun eventuelt bestemmer seg for om de gir henne god nok demping til at hun vil løpe 10.000 meter på bane.

Torsdag er det uansett rulleski og motbakke som gjelder i Lysebotn Opp.

Siste nytt

 • Mowinckel tok sesongens første pallplass

  Ragnhild Mowinckel tok sesongens første pallplass i super-G-rennet i Lake Louise.

  Den norske alpinisten endte som nummer tre og tok dermed sin tiende pallplass i karrieren.

  Sveitsiske Corinne Suter sikre seieren, mens østerrikske Cornelia Huetter ble nummer tre. Sistnevnte trakk seg fra utforen lørdag på grunn av «helseproblemer», men klatret opp på pallen søndag.

  Kajsa Vickhoff Lie kjørte offensivt og lå lenge bra an, men ble dratt langt ut i en sving der hun tapte mye tid. Det holdt til en 18.-plass, men det viser likevel lovende takter for alpinisten som gjorde skadecomeback for bare et par dager siden.

  Inni Wembstad kjørte ut.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup - Super G - Women
  Foto: Eric Bolte / Reuters
 • Rivalen ristet på hodet etter Kildes maktdemonstrasjon – debutantene imponerte

  Aleksander Aamodt Kilde tok rent bord i Beaver Creek for andre år på rad etter at han vant søndagens super-G-renn. Lørdag ble det seier i utfor.

  – Han er kjempesterk, han er i kjempeform. Nå vinner han alt han stiller opp i, utbrøt Viaplay-kommentator Andreas Toft i det Kilde krysset mållinjen.

  I lederstolen satt hans argeste konkurrent Marco Odermatt og bare ristet på hodet. Han ble til slutt nummer to.

  – Han treffer så godt. Det er en nytelse å se på, sier Viaplay-kommentator Marius Arnesen om Kilde.

  Fasit etter målgang var at Kilde var to tideler foran Odermatt, men nedover løypa var det en kamp om hundredelene.

  – Det er helt surrealistisk. Man tror det ikke før man ser det, sier Kilde til Viaplay om å krysse mållinjen til grønne tall.

  Vel så surrealistisk var prestasjonen til debutantene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen.

  Førstnevnte kjørte inn til en solid femteplass, bare 57 hundredeler bak Kilde. Braathen smalt også til i debuten og kjørte inn til syvendeplass, 79 hundredeler bak Kilde.

  Dermed blir det både verdenscuppoeng og topp ti-plassering for begge to i deres første super-G-renn i verdenscupen.

  Dessverre for Adrian Smiseth Sejersted, med startnummer én, ble det utkjøring tidlig i løypa.

  Alpine Skiing: Audi FIS Birds of Prey - Super G
  Foto: Michael Madrid / Reuters
 • Sterling står over Senegal-kampen

  Raheem Sterling spiller ikke mot Senegal. Chelsea-spilleren dropper kampen av familiære årsaker, skriver det engelske fotballforbundet i en pressemelding.

  Han har vært en viktig brikke for det engelske landslaget, og han startet de to første kampene i mesterskapet.

  Sterling står med én scoring i VM etter at han scoret i 6-2-seieren mot Iran.

  Fraværet betyr at Phil Foden får fornyet tillit i angrepsrekka til England.

  WCup England United States Soccer
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste