Johaugs Bislett-sko blir forbudt: – Må finne sko jeg kan springe med uten at det gir varige mén

SANDNES (NRK): Nye regler gjør at Therese Johaug må løpe i sko som kan gi høyere skaderisiko hvis hun vil fortsette med baneløping.

Therese Johaug i Sandnes 2020

I INGEBRIGTSENS BY: Therese Johaug er i Sandnes for å gå rulleskirenn denne uka. Men i familien Ingebrigtsens hjemby var hun rask med å finne fram joggeskoene mandag ettermiddag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg har egentlig ikke rukket å tenke så mye over det ennå, men jeg regner med det finnes andre sko man kan springe med, hvis jeg har lyst til det, sier Johaug til NRK.

Hun ankommer Sandnes og Blinkfestivalen så å si rett fra sommerferie i Lofoten.

Mens hun var der, vedtok Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) i forrige uke vesentlige endringer av skoreglementet – mindre enn et halvt år etter at de innførte et nytt reglement.

Fra 1. desember gjelder nye kravspesifikasjoner for hvordan en sko skal være bygget. Blant annet blir det forbudt å konkurrere på bane med en såle som er tykkere enn 25 millimeter.

Det betyr at skoene Therese Johaug løp i under «Impossible Games» på Bislett 11. juni i år ikke lenger blir tillatt å bruke. Det samme gjelder for øvrig skoene Sondre Nordstad Moen løp i.

edp0HB71WDM

BLIR FORBUDT: Både Therese Johaug og Sondre Nordstad Moen løp i sko på Bislett som fra 1. desember vil være forbud på bane.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Må utvikle nye sko

Johaugs skoleverandør Hoka bekrefter overfor NRK at de per nå ikke har en konkurransemodell som tilfredsstiller de nye kravene. De kan heller ikke løse problemet med å skreddersy et skopar for Johaug, ettersom reglementet krever at alle skomodeller det konkurreres i internasjonalt også skal være tilgjengelig for konkurrenter uten egen skoavtale.

Hoka er i samme båt som flere andre store skomerker – som nå må utvikle nye sko for sine topputøvere.

Reglementet som gjelder fram til 1. desember sier at piggsko kan ha en såletykkelse på 30 millimeter. Piggfrie løpesko, altså sko som primært lages for gateløping, kan være 40 millimeter tykke. Begge typer sko har vært tillatt å bruke på bane.

I gateløp vil makstykkelse forbli 40 millimeter. På bane blir 25 millimeter den nye grensa uavhengig av om løperne velger å løpe med eller uten pigger.

Vil unngå skader

Årsaken til regelendringen er «skorevolusjonen» som har funnet sted de siste årene, med Nike i førersetet. I nye Nike-modeller har såpass mange løpt såpass fort at det har blitt stilt spørsmål ved om skoene gir en trampolineeffekt.

Når Johaug har valgt å løpe baneløp i gateløpssko, handler det imidlertid om å få så god demping at hun ikke pådrar seg slitasjeskader som igjen kan få konsekvenser for langrennssatsinga.

– For meg handler det om å unngå å bli skadet og å finne en sko jeg kan springe med uten at det skal gi varige mén etterpå, sier hun.

Henrik Nordtug, skoekspert

EKSPERT: Henrik Nordtug kan mer om løpesko enn de fleste i Norge.

Foto: PRIVAT

Tynnere såle vil i utgangspunktet gi større belastning og dermed også potensielt høyere skaderisiko, ifølge Henrik Nordtug, som er sjef på Löplabbet på Lade i Trondheim og blant Norges fremste eksperter på løpesko.

Samtidig mener han at en så god løper som Johaug vil tåle overgangen med riktig tilvenning.

– Hun har jo vært veldig bevisst på at hun ikke skal ta skaderisiko. Derfor springer hun ikke med piggsko og hun løper minimalt med baneøkter. Hvis hun nå ved neste korsvei vil prøve seg i et VM eller EM, må hun være mer villig til å ta en sjanse på å løpe i sko som gir større belastning, påpeker han.

Nordtug mener det vil være mulig å lage sko innenfor det nye regelverket som fortsatt gir god demping. Samtidig påpeker han at det vil bli mindre forskjell på sko med og uten pigger hva angår skadeforebygging hvis det utvikles piggsko som også nærmer seg en tykkelse på 25 millimeter.

Taper heller ti sekunder enn å bli skadet

Derfor mener skoeksperten at Therese Johaug like gjerne kan vurdere å løpe i piggsko.

– Har hun et ønske om å løpe enda raskere på sikt, må hun jo på et tidspunkt tørre å dra på seg litt hissigere sko også. For uansett hvordan du snur og vender på det, så er jo demping et krafttap, påpeker Henrik Nordtug, som selv driver med baneløping på NM-nivå.

Slik svarer Therese Johaug på det:

– Det hadde vært artig. Men hvor mye jeg kommer til å vinne på det om jeg blir liggende ei uke på sofaen i etterkant fordi jeg har så støle legger? Da kan jeg heller løpe ti sekunder saktere og leve med å bruke gode sko.

Derfor må hun også testet nye og tynnere sko før hun eventuelt bestemmer seg for om de gir henne god nok demping til at hun vil løpe 10.000 meter på bane.

Torsdag er det uansett rulleski og motbakke som gjelder i Lysebotn Opp.

Siste nytt

 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

 • LSK med tredje strake hjemmetap

  Tromsø vant 2-1 borte mot Lillestrøm i lørdagens eliteseriekamp på Åråsen.

  Niklas Vesterlund og August Mikkelsen scoret målene for Gutan, mens Thomas Lehne Olsen reduserte på straffe rett før slutt.

  Det var hans 18. eliteseriescoring, men det spørs om landslagssjef Ståle Solbakken, som satt på tribunen, lot seg imponere av det spissen presterte lørdag. LSK og Lehne var langt fra i toppslag mot Tromsø.

  – En blytung dag på jobben. Vi er ikke 100 prosent til stede før helt på slutten. Vi lever farlig, og det kunne blitt flere mål til Tromsø. Det er vanskelig å forklare, vi er nedpå med så mange samtidig, sa Lillestrøm-trener Geir Bakke til Discovery.

  LSK kom til kampen med bare tre dagers hvile siden ekstraomgangene i cupen mot Grorud onsdag kveld. Tromsø, som er ute av cupen, har ladet batteriene siden søndag, og det var derfor mange som spådde at det ville gi gjestene en fordel på Åråsen lørdag. Tromsø var også best kampen gjennom.

  LSK har nå tapt tre strake hjemmekamper, uvant kost for et vanligvis sterkt Åråsen-lag. Nedrykkstruede Tromsø tok sin første seier på seks forsøk.

  Lillestrøms neste kamp spilles lørdag 02. oktober borte mot Sarpsborg 08. Tromsø møter Haugesund på Alfheim dagen etter.

  dFF92L6daPI
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godset knuste Sarpsborg 08

  Sarpsborg var klart best fra start, og skulle muligens hatt et straffespark, men måtte likevel se seg knust 5-0 av et Strømsgodset med en utrolig effektivitet.

  Allerede ved pause hadde Godset sikret seg en 3-0-ledelse. De tre målene var stort sett det eneste hjemmelaget hadde å stille opp med før pausen, men det holdt altså i massevis.

  Før kaptein Gustav Valsvik scoret det første målet etter drøye 25 minutter, hadde Sarpsborg hatt en rekke gode muligheter til å ta ledelsen. De hadde også ved et par anledninger ropt på straffespark.

  Den første av de to gangene kom etter kvarteret spilt da nettopp Valsviks arm stanset et skudd innenfor sekstenmeteren. Få minutter senere fikk Mikkel Maigaard Godset-spiller Ari Leifsson over seg, men denne gang viste reprisen at Maigaard selv var ansvarlig for at han endte på bakken.

  I stedet for at Sarpsborg kunne tatt ledelsen fra straffemerket var det altså Godset som fikk alle målene og poengene lørdag kveld. De møter Stabæk, som de onsdag slo 5-1 i cupen, kommende onsdag.

  Sarpsborg må derimot reise hjem uten poeng. Med en kamp mer spilt har de nå seks poeng ned til nedrykksstreken. Lillestrøm er neste motstander om en uke.

  goJ4nNmEguM
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal