Hopp til innhold

Johaug vil bruke samme argument som Sjarapova

Tennisstjernen Maria Sjarapova mente dopingstraffen var urettferdig, men argumentet ble avvist i CAS. Nå skal Therese Johaug prøve samme argument for domsutvalget.

Theres Johaug og Maria Sharapova

BLE IKKE HØRT: I saken mot tennisstjernen Maria Sjarapova (innfelt) ble forholdsmessighetsprinsippet prøvd som et argument for å få redusert utestengelse. Hun ble ikke hørt.

Foto: Berit Roald / Adrian Dennis / NTB scanpix / Afp

Onsdag starter de muntlige forhandlingene på Ullevaal stadion.

Høringen vil fremstå som en ordinær rettssak med innledende innlegg, vitneforklaringer, bevisføring og prosedyrer (avsluttende innlegg).

Christian Hjort

KLAR FOR HØRING: Johaug-advokat Christian Hjort.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Antidoping Norge og Johaug er enige om de faktiske hendelsene, men domsutvalget skal ta stilling til graden av skyld.

Der Antidoping Norge mener Johaug utviste «ubetydelig grad av skyld», mener Johaug at hun er uten skyld og bør slippe utestengelse.

– Bør være vesentlig kortere

Hvis det likevel finnes grunnlag for utestengelse, vil Johaug-advokat Christian Hjort blant annet prosedere på det såkalte forholdsmessighetsprinsippet.

– Det er et prinsipp som også idrettens rettshåndhevere bruker å håndtere, og det fremgår av flere CAS-avgjørelser. Hvis det er uforholdsmessighet mellom et regelbrudd og en sanksjon, så må sanksjonen reduseres, sier Hjort til NRK.

Advokaten mener 14 måneders utestengelse bryter med prinsippet og vil overbevise domsutvalget om det samme.

– Ja, vår påstand er i første rekke at det ikke er grunnlag for å utelukke henne. Hvis det likevel er grunnlag for utelukkelse, mener vi det bør være vesentlig kortere tid enn 14 måneder, sier Hjort.

Maria Sharapova

TENNISSTJERNE: Maria Sjarapova er utestengt frem til 26. april 2017. Her er hun avbildet under pressekonferansen i forbindelse med dopingsaken.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Sjarapova ikke hørt

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson påpeker at forholdsmessighetsprinsippet er blitt prøvd som argument for redusert utestengelse i flere dopingsaker.

Senest ved tennisstjernen Maria Sjarapova, som ble trodd på at hun ikke brukte stoffet meldonium med vilje.

Hun fikk straffen redusert fra to år til 15 måneder i CAS (Idrettens Voldgiftsrett), men argumentasjonen med forholdsmessighetsprinsippet ble avvist.

– Det er ikke lett å sammenligne saker direkte fordi faktum alltid vil være forskjellig. Men det som ble sagt av CAS, er at forholdsmessighetsvurderingen tas hensyn til med tanke på utestengelsens lengde, sier Mackenzie-Robinson.

– Kan det likevel virke formildende?

– Det er vanskelig for meg å spå. Det blir interessant å høre hva Hjort har å si om forholdsmessighetsprinsippet. Det er blitt prøvd for CAS før i flere sammenhenger og ikke nødvendigvis med særlig hell, sier juristen.

– Avhenger av omstendighetene

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner beskriver avvisningen i Sjarapova-saken som «definitivt et relevant moment».

Samtidig påpeker Kjenner at minimumsstraffen ved påvist bruk av anabole steroider er 12 måneder – med mindre produktet er sabotert eller forurenset.

Hjort understreker at straffenivået avhenger av omstendighetene i hver sak.

– Vi mener 14 måneder er for strengt og at det er forhold i saken som begrunner at man også bør gå under minstestraffen på 12 måneder, fordi straffen ellers vil være i strid med forholdsmessighetsprinsippet, sier Hjort.

– Du kan finne avgjørelser der prinsippet ikke når frem, og andre saker der det er vektlagt i en annen retning. Jeg er klar over at det ble forkastet i Sjarapova-saken, men vurderingen er veldig avhengig av omstendighetene, sier Hjort.

Tidslinje Therese Johaugs dopingsak. Grafikk.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal