Johaug utklasset Kalla i første distanseduell

OSLO/KUUSAMO (NRK): Therese Johaug var i en helt egen klasse på lørdagens femkilometer. Nå spår hun at minitouren avsluttes med et rotterace søndag.

johaug

I STORFORM: Therese Johaug har vanligvis pleid å være best på de lengste distansene, men lørdag viste hun at hun nå også kan hevde seg i litt kortere renn.

– Dette var ingen god distanse for meg før, men de siste årene har jeg jobbet mye med styrke og fart. Det er veldig morsomt for meg å se at jeg klarte meg så godt, sier Therese Johaug.

Før start på dagens femkilometer mente både landslagstrener Egil Kristiansen og NRK-ekspert Fredrik Aukland at Charlotte Kalla var favoritt, siden Johaug vanligvis pleier å ha sin styrke på litt lengre distanser.

Der tok de grundig feil.

– Morsomt å være bedre enn Kalla

Therese Johaug startet knallsterkt og etter bare drøyt tre kilometer var hun hele 24 sekunder foran Kalla.

Svensken greide å hente noen sekunder etterhvert, men Johaug var i en helt egen klasse denne lørdagen.

Det var nemlig heller ingen av de andre løperne som greide å henge med på Johaugs tempo.

Kalla ble nummer to i mål bak Johaug, 17 sekunder bak vinnertiden.

– Det var morsomt at jeg greide å være bedre enn Charlotte i dag, sier Johaug og smiler.

– Jeg fikk til et veldig godt skirenn. Jeg klarte å gå mye bedre teknisk enn forrige helg, og hadde et veldig godt løpsopplegg. Det er godt å se at man blir bedre når man har lagt ned såpass mye trening på teknikk og fart, legger hun til.

Therese Johaug var i en helt egen klasse i det første distanserennet i verdenscupen.

Godt utgangspunkt

Også NRK-ekspert Fredrik Aukland mener at forskjellen mellom de to antatt sterkeste distanseløperne var bemerkelsesverdig.

– Therese går veldig godt teknisk i dag og treffer på hvert eneste skyv. Kalla treffer ikke like godt. Hun stresser og kaver litt, sier Aukland.

Kalla var også litt skuffet over egen innsats.

– Jeg gikk for rolig i starten, og fikk vite at det begynte å bli et stykke opp. Therese var veldig sterk i fjor, og hun virker ikke akkurat dårligere i år, sier hun.

Verdenscuphelgen i finske Kuusamo er også en minitour. Therese Johaug har som mål å vinne sammenlagt.

Hun har nå et femten sekunders forsprang på Kalla før søndagens avsluttende jaktstart.

– Nå har Therese et kjempegodt utgangspunkt før i morgen, og det kan bli avgjørnde for hele touren, sier Aukland.

Johaug selv mener at femten sekunder ikke er så mye.

– Det blir et rotterace. Jeg kommer til å ha dem rett bak meg, og det er mange gode jenter der. Jeg må bare prøve å gå mitt eget løp, sier hun til NRK.

Charlotte Kalla

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal