Hopp til innhold

Johaug trigget av at «ingen» trodde på henne: – Det gikk en liten f*** i meg

FALUN (NRK.no): I alle år har Therese Johaug fått høre at hun ikke kan vinne verdenscupen sammenlagt. Det trigget henne, og etter en maktdemonstrasjon i Falun fikk hun endelig motbevist påstanden.

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Therese Johaug vant verdenscupen etter å ha levert to av karrierens beste skirenn under avslutningen i svenske Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Så glad ble Johaug da hun gikk først i mål på jaktstarten i Falun. Etter målgangen ropte østerdølen «hva skjer, hva skjer», da hun knapt kunne tro hun hadde vunnet verdenscupen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Alle har alltid sagt til meg at jeg aldri kom til å vinne verdenscupen. Jeg har egentlig ikke trodd det selv, heller, sier Therese Johaug til NRK.no.

– Men nå står jeg her og har klart det! Hvem hadde trodd det, legger hun til med et stort glis.

Holdt Bjørgen unna

Johaug knivet med bestevenninnen Marit Bjørgen om sammenlagtseieren i verdenscupen helt frem til sesongens siste renn. Men Johaug holdt unna og var egentlig aldri truet av Bjørgen da det hele skulle avgjøres på søndagens jaktstart.

Etter seieren var østerdølen så glad at hun nærmest hoppet fra intervju til intervju, hvor hun gjentok hvor stort og overraskende det er at hun har vunnet verdenscupen.

Johaug har nemlig ikke helt trodd at hun noensinne skulle bli eier av den såkalte «kula», til tross for at hun for lengst har etablert seg som en av verdens beste skiløpere.

– Nei, jeg hadde ikke trodd det, og det hadde nok ingen andre heller før denne helgen. Alle trodde Marit skulle dra i land dette, sier Johaug.

Ville motbevise

Både hun selv og andre har ment at hun er for dårlig i sprint til å vinne sammenlagt. I tillegg har hun måttet jobbe med styrken og teknikken sin.

Senest i fjor sa Johaug til NRK at hun ikke trodde hun kunne vinne verdenscupen før om minst fem år.

– Har det trigget deg at folk ikke har hatt tro på at du kunne klare det?

– Ja. Det gikk en liten f*** i meg. Jeg skulle bevise for meg selv og andre at jeg kunne klare det, sier hun.

Johaug ler når hun forteller om hvor innbitt hun har jobbet for å bli en mer helhetlig skiløper, men under hennes 1000 årlige treningstimer har det vært blodig alvor.

For to år siden skjønte Dalsbygda-løperen at hun måtte gjøre noen endringer om hun skulle bli

– Jeg har jobbet målbevisst over mange år, og kanskje har jeg fått bedre betalt for dette i det siste. De siste sesongene har jeg trent mye mer styrketrening og teknikktrening, og har hatt privattimer der vi har gått inn på disse tingene. Det er nok de detaljene som har gjort at jeg har fått med meg noen sprintpoeng, men også at jeg har dratt nytte av de samme tingene i distanserennene, forteller Johaug.

– Det er en veldig god bekreftelse at det jeg har lagt ned gir resultater. Jeg sa i fjor at jeg har tatt et steg i riktig retning, og nå har jeg tatt enda et steg. Det gjelder å fortsette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Det ble firdobbelt norsk i sammendraget i verdenscupen. Johaug vant, Bjørgen ble nummer to og på tredjeplass kom Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Heidi Weng ble nummer fire.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Bjørgen tror det blir enda jevnere

Marit Bjørgen har fulgt Johaugs utvikling og er imponert over jobben hun har gjort.

– Jeg har merket utviklingen, hun har tatt steg hvert år. Spesielt teknisk og styrkemessig kan man se det, sier hun.

Bjørgen har vært i en egen klasse de siste årene, men Johaug har nærmet seg litt og litt for hver sesong. 33-åringen spår at det blir enda mer spennende mellom dem neste år.

– Det vil alltid bli jevnere og jevnere mellom oss. Hun er en god utøver, og det viser hun igjen i dag, sier Bjørgen.

– Hvordan er det at din egen bestevenninne stadig blir en tøffere rival?

– Vi drar utrolig bra nytte av hverandre, det gjelder både hjemme og på samling. Det gjør at det blir høyt nivå på det vi leverer, forklarer Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen forteller at planen for Johaug videre er å følge den samme suksessoppskriften med mye styrke- og sprinttrening.

– Hun har jobbet med dette en stund, og kvaliteten har blitt bedre. Hun må fokusere på de samme tingene, men med enda bedre kvalitet, sier han.

Siste nytt

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • Start-oppdatering etter Torkildsens hodesmell: – Kraftig hjernerystelse

    Starts sisteskanse Jasper Silva Torkildsen (20) pådro seg en «kraftig hjernerystelse» under bortekampen mot Mjøndalen mandag. Han er tilbake i Kristiansand nå.

    Det skriver 1.-divisjonsklubben Start på sine nettsider.

    Etter kampen ble han fraktet til Drammen sykehus hvor han ble holdt over natten for observasjon.

    «Jasper har det etter forholdene bra. Tirsdag formiddag ble han skrevet ut av sykehuset i Drammen og dro hjem til Kristiansand, hvor han vil bli videre fulgt opp av klubbens medisinske personell», skriver Start. (NTB)

    Start keeper
    Foto: NTB
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal