NRK Meny
Normal

Johaug trigget av at «ingen» trodde på henne: – Det gikk en liten f*** i meg

FALUN (NRK.no): I alle år har Therese Johaug fått høre at hun ikke kan vinne verdenscupen sammenlagt. Det trigget henne, og etter en maktdemonstrasjon i Falun fikk hun endelig motbevist påstanden.

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Therese Johaug vant verdenscupen etter å ha levert to av karrierens beste skirenn under avslutningen i svenske Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Så glad ble Johaug da hun gikk først i mål på jaktstarten i Falun. Etter målgangen ropte østerdølen «hva skjer, hva skjer», da hun knapt kunne tro hun hadde vunnet verdenscupen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Alle har alltid sagt til meg at jeg aldri kom til å vinne verdenscupen. Jeg har egentlig ikke trodd det selv, heller, sier Therese Johaug til NRK.no.

– Men nå står jeg her og har klart det! Hvem hadde trodd det, legger hun til med et stort glis.

Holdt Bjørgen unna

Johaug knivet med bestevenninnen Marit Bjørgen om sammenlagtseieren i verdenscupen helt frem til sesongens siste renn. Men Johaug holdt unna og var egentlig aldri truet av Bjørgen da det hele skulle avgjøres på søndagens jaktstart.

Etter seieren var østerdølen så glad at hun nærmest hoppet fra intervju til intervju, hvor hun gjentok hvor stort og overraskende det er at hun har vunnet verdenscupen.

Johaug har nemlig ikke helt trodd at hun noensinne skulle bli eier av den såkalte «kula», til tross for at hun for lengst har etablert seg som en av verdens beste skiløpere.

– Nei, jeg hadde ikke trodd det, og det hadde nok ingen andre heller før denne helgen. Alle trodde Marit skulle dra i land dette, sier Johaug.

Ville motbevise

Både hun selv og andre har ment at hun er for dårlig i sprint til å vinne sammenlagt. I tillegg har hun måttet jobbe med styrken og teknikken sin.

Senest i fjor sa Johaug til NRK at hun ikke trodde hun kunne vinne verdenscupen før om minst fem år.

– Har det trigget deg at folk ikke har hatt tro på at du kunne klare det?

– Ja. Det gikk en liten f*** i meg. Jeg skulle bevise for meg selv og andre at jeg kunne klare det, sier hun.

Johaug ler når hun forteller om hvor innbitt hun har jobbet for å bli en mer helhetlig skiløper, men under hennes 1000 årlige treningstimer har det vært blodig alvor.

For to år siden skjønte Dalsbygda-løperen at hun måtte gjøre noen endringer om hun skulle bli

– Jeg har jobbet målbevisst over mange år, og kanskje har jeg fått bedre betalt for dette i det siste. De siste sesongene har jeg trent mye mer styrketrening og teknikktrening, og har hatt privattimer der vi har gått inn på disse tingene. Det er nok de detaljene som har gjort at jeg har fått med meg noen sprintpoeng, men også at jeg har dratt nytte av de samme tingene i distanserennene, forteller Johaug.

– Det er en veldig god bekreftelse at det jeg har lagt ned gir resultater. Jeg sa i fjor at jeg har tatt et steg i riktig retning, og nå har jeg tatt enda et steg. Det gjelder å fortsette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-NORDIC-WCUP-WOMEN

Det ble firdobbelt norsk i sammendraget i verdenscupen. Johaug vant, Bjørgen ble nummer to og på tredjeplass kom Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Heidi Weng ble nummer fire.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Bjørgen tror det blir enda jevnere

Marit Bjørgen har fulgt Johaugs utvikling og er imponert over jobben hun har gjort.

– Jeg har merket utviklingen, hun har tatt steg hvert år. Spesielt teknisk og styrkemessig kan man se det, sier hun.

Bjørgen har vært i en egen klasse de siste årene, men Johaug har nærmet seg litt og litt for hver sesong. 33-åringen spår at det blir enda mer spennende mellom dem neste år.

– Det vil alltid bli jevnere og jevnere mellom oss. Hun er en god utøver, og det viser hun igjen i dag, sier Bjørgen.

– Hvordan er det at din egen bestevenninne stadig blir en tøffere rival?

– Vi drar utrolig bra nytte av hverandre, det gjelder både hjemme og på samling. Det gjør at det blir høyt nivå på det vi leverer, forklarer Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen forteller at planen for Johaug videre er å følge den samme suksessoppskriften med mye styrke- og sprinttrening.

– Hun har jobbet med dette en stund, og kvaliteten har blitt bedre. Hun må fokusere på de samme tingene, men med enda bedre kvalitet, sier han.

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial