Johaug tøyer høydegrensen for å bli bedre enn Bjørgen

Da langrennssesongen nådde sitt klimaks med VM og verdenscupavslutningen, satte Therese Johaug seg på flyet bort fra Norge. Målet er å bli sterkere enn Marit Bjørgen.

Therese Johaug

RO: I Aspen får Therese Johaug ro rundt treningen.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– I den tiden som har vært nå, midt i VM, midt i verdenscupavslutning med veldig mye fokus på langrenn, har det ikke vært så veldig koselig for henne å sitte å få med seg alt som skjer, når alle skal prate om det.

Det forteller Therese Johaugs personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til NRK.

Den utestengte skistjernen trengte rett og slett fred fra alt - og fant det i først i italienske Val Senales, så i amerikanske Aspen.

I tillegg til å slippe unna det verste trykket rundt den pågående dopingsaken, skal det to uker lange Aspen-oppholdet og uken i Val Senales gjøre henne raskere og sterkere.

Trener for å hamle opp med Bjørgen

Fra sofakroken har hun sett Bjørgen smadre konkurrentene i VM og i Holmenkollen. På 2500–3000 meters høyde legger Johaug nå grunnlaget for å kunne hamle opp med Marit Bjørgen, når hun er tilbake i langrennssirkuset.

Pål Gunnar Mikkelsplass

MOTIVERT: Pål Gunnar Mikkelsplass forteller at Johaug er motivert for å forbedre seg på alt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Therese har trent veldig bra i mange år. Det å forandre litt kan kanskje gi et lite løft. Det trengs helt sikkert, når hun ser hvor fort Marit går, forteller Mikkelsplass.

Forandringen Mikkelsplass snakker om er mengden av høydetrening Johaug nå går gjennom. Hun er godt vant med rolig trening i høyden, men hun har aldri før trent så lenge, så høyt.

Det bekreftet hun selv til NRK tirsdag.

Trener Mikkelsplass sier følgende om de tre ukene i høyden i USA og Italia:

– Det å tøye grensen opp mot den høyden over et så langt tidsperspektiv er litt nytt. Så det vil bli litt spennende å se hvordan kroppen fungere i etterkant.

Johaug har tidligere vist at hun har de samme styrkene som Bjørgen. Denne sesongen har Bjørgen vist at hun kan gå ifra feltet og holde høy fart tidlig i løpet.

Det var slik langrennsdronningen vant tremila i Holmenkollen i år. På samme måte som Johaug gjorde i fjor.

Therese Johaug

SE VIDEO: NRK møtte Therese Johaug i Aspen denne helgen. Foto: Jørn Tveter

Må bli en bedre spurter

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Johaug har flere av de samme egenskapene som Bjørgen, men en ting Johaug må bli bedre på.

Fredrik Aukland

SPURT: Therese Johaug må bli enda bedre i spurt for å kunne slå Bjørgen, mener Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– For å slå Bjørgen må hun bli enda bedre i spurt. Det er der Bjørgen har vært bedre enn Johaug tidligere, forteller Aukland.

At Johaug nå bruker lengre tid i høyden enn det hun ellers ville fått tid til kan gjøre henne sterkere. Samtidig vil det gi henne ro å komme vekk fra Norge der det er svært få plasser hun vil fått trene i fred.

– Høydetrening gir en god effekt. Spesielt over lang tid og med riktig treningsintensitet. Det at Johaug får lagt inn gode høydetreningsblokker i en periode hun egentlig ikke ellers ville ha hatt mulighet til, kan være til hennes fordel, forteller Aukland.

Siste nytt

 • Viking slapp med skrekken

  Alle eliteserielaga som var i aksjon i cupens 1. runde søndag, gjekk vidare.

  Viking sleit mest, men slo Staal Jørpelands til slutt 3-2. Eks-Vikingspelar Even Østenstad utlikna Vikings leiing to gonger. Viking leia ved pause, men Østensen utlikna etter 53 minutt.

  Men gleda blei kortvarig, for Rolf Daniel Vikstøl sende Viking til 2-1 eit par minutt seinare.

  Sju minutt før full tid utlikna Østensen igjen, men på nytt svarte Viking på direkten ved Sebastian Sebulonsen.

  I Mo i Rana låg det an til cupsjokk i litt over ein omgang. Rana leia 1-0 ved pause mot Bodø/Glimt. Men etter sidebyte fekk Glimt opp tempoet og vann 4-1. Lasse Nordås scora tre av måla.

  Sarpsborg måtte også slite i Halden, der Kvik gav god motstand. Eit sjølvmål på overtid i første omgang og ei scoring fem minutt på overtid i andre omgang gav sarpingane 2-0.

  Rosenborg hadde ingen problem med Melhus, og vann 7-0. Dei tre siste måla kom på overtid.

  Vålerenga var klart best i lokaloppgjeret mot Lyn og vann 4-0.

  Sandefjord hadde heller ingen vanskar, og slo Pors 4-1. Mjøndalen vann 3-0 over Åssiden.

  Erling Braut Haalands fetter Albert Braut Tjåland scora siste målet då Molde slo Spjelkavik 4-1.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Låg sju slag bak - vann i omspel

  Australske Minjee Lee låg sju slag bak koreanske Lee6 Jeongeun før siste runde i major-turneringa Evian Championship, men tok inn heile forspranget og vann etter omspel.

  Lee gjekk siste runden på sju under par, og tok dermed igjen den koreanske jenta.

  Jeongeun makta ikkje presset i omspelet, og slo i vatnet. Dermed var det duka for siger for Lee, hennar første major-tittel.

  Minjee Lee
  Foto: Philippe Desmazes / AFP
 • Første basket-tap for USA på 17 år

  Frankrike smelte ei skikkeleg bombe ved å slå USA 83-76 i mennenes basket. Det er USAs første OL-tap sidan 2004 og det sjette i heile OL-historia.

  USA leia 45-37 halvveges i kampen. Men så gjorde stjerna Kevin Durant sin fjerde feil og blei straffa med mange minutt på benken.

  Då Frankrike samstundes gira opp, tok dei leiinga med 62-56 etter det tredje kvarteret. USA kom tilbake og leia 74-67, men makta ikkje å svare på den franske innspurten.

  Frankrikes toppscorar var Evan Fournier med 28 poeng. Han spelar til dagleg i Boston Celtics i USA.

  – Det kjennest bra, var Fourniers lakoniske kommentar.

  Evan Fournier, Frankrike
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal