Johaug tøyer høydegrensen for å bli bedre enn Bjørgen

Da langrennssesongen nådde sitt klimaks med VM og verdenscupavslutningen, satte Therese Johaug seg på flyet bort fra Norge. Målet er å bli sterkere enn Marit Bjørgen.

Therese Johaug

RO: I Aspen får Therese Johaug ro rundt treningen.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– I den tiden som har vært nå, midt i VM, midt i verdenscupavslutning med veldig mye fokus på langrenn, har det ikke vært så veldig koselig for henne å sitte å få med seg alt som skjer, når alle skal prate om det.

Det forteller Therese Johaugs personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til NRK.

Den utestengte skistjernen trengte rett og slett fred fra alt - og fant det i først i italienske Val Senales, så i amerikanske Aspen.

I tillegg til å slippe unna det verste trykket rundt den pågående dopingsaken, skal det to uker lange Aspen-oppholdet og uken i Val Senales gjøre henne raskere og sterkere.

Trener for å hamle opp med Bjørgen

Fra sofakroken har hun sett Bjørgen smadre konkurrentene i VM og i Holmenkollen. På 2500–3000 meters høyde legger Johaug nå grunnlaget for å kunne hamle opp med Marit Bjørgen, når hun er tilbake i langrennssirkuset.

Pål Gunnar Mikkelsplass

MOTIVERT: Pål Gunnar Mikkelsplass forteller at Johaug er motivert for å forbedre seg på alt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Therese har trent veldig bra i mange år. Det å forandre litt kan kanskje gi et lite løft. Det trengs helt sikkert, når hun ser hvor fort Marit går, forteller Mikkelsplass.

Forandringen Mikkelsplass snakker om er mengden av høydetrening Johaug nå går gjennom. Hun er godt vant med rolig trening i høyden, men hun har aldri før trent så lenge, så høyt.

Det bekreftet hun selv til NRK tirsdag.

Trener Mikkelsplass sier følgende om de tre ukene i høyden i USA og Italia:

– Det å tøye grensen opp mot den høyden over et så langt tidsperspektiv er litt nytt. Så det vil bli litt spennende å se hvordan kroppen fungere i etterkant.

Johaug har tidligere vist at hun har de samme styrkene som Bjørgen. Denne sesongen har Bjørgen vist at hun kan gå ifra feltet og holde høy fart tidlig i løpet.

Det var slik langrennsdronningen vant tremila i Holmenkollen i år. På samme måte som Johaug gjorde i fjor.

Therese Johaug

SE VIDEO: NRK møtte Therese Johaug i Aspen denne helgen. Foto: Jørn Tveter

Må bli en bedre spurter

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Johaug har flere av de samme egenskapene som Bjørgen, men en ting Johaug må bli bedre på.

Fredrik Aukland

SPURT: Therese Johaug må bli enda bedre i spurt for å kunne slå Bjørgen, mener Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– For å slå Bjørgen må hun bli enda bedre i spurt. Det er der Bjørgen har vært bedre enn Johaug tidligere, forteller Aukland.

At Johaug nå bruker lengre tid i høyden enn det hun ellers ville fått tid til kan gjøre henne sterkere. Samtidig vil det gi henne ro å komme vekk fra Norge der det er svært få plasser hun vil fått trene i fred.

– Høydetrening gir en god effekt. Spesielt over lang tid og med riktig treningsintensitet. Det at Johaug får lagt inn gode høydetreningsblokker i en periode hun egentlig ikke ellers ville ha hatt mulighet til, kan være til hennes fordel, forteller Aukland.

Siste nytt

 • Signerte milliardkontrakt

  Patrick Mahomes har skrevet under på en 10 år lang kontraktsforlengelse med Kansas City Chiefs. Avtalen er den største som er inngått i idrettshistorien.

  Quarterbacken var den store stjerna da Kansas City Chiefs vant sin første Super Bowl siden 1970 i februar. Fram til kontraktsslutt i 2031 kan Mahomes tjene opptil 503 millioner dollar, over 4,7 milliarder kroner, og er garantert over 4 milliarder i løpet av kontraktsperioden.

  Den tidligere rekorden ble holdt av baseballspiller Mike Trout som signerte en kontrakt verdt 425 millioner dollar i 2019.

  Til sammenligning tjener Cristiano Ronaldo 1,2 milliarder kroner på sin fireårskontrakt med Juventus fram til 2022 .Den største kontrakten fotballhistorien til nå signerte Gareth Bale da han skrev under en 6-årskontrakt med Real Madrid verdt 146 millioner dollar i 2013.

  Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
  Foto: Andy Lyons / AFP
 • MLS-klubb trekker seg

  Major League Soccer (MLS) gjør comeback 9. juli etter viruspausen med en turnering for alle 26 klubber.

  Men ikke alle kommer til å delta. FC Dallas har nemlig valgt å trekke laget sitt ettersom flere i klubben har testet positivt for koronaviruset.

  Ronny Deila er trener i New Yorke City, mens Adama Diomandé (LAFC), Ola Kamara (DC United) og Jakob Glesnes (Philadelphia Union) alle spiller i den amerikanske ligaen.

  MLS
  Foto: JEWEL SAMAD
 • Amper stemning mellom Spurs-duo

  I Tottenhams 1-0-seier over Everton stjal Hugo Lloris og Son Heung-min overskriftene med en amper uenighet på vei inn til pause.

  Tottenham-kaptein Lloris var rasende på lagkameraten sin og dyttet til ham, noe som fikk Son til å reagere. Flere av Tottenham-spillerne fikk skilt kamphanene før situasjonen utviklet seg ytterligere.

  Årsaken er foreløpig ukjent, men TV-bildene kan tyde på at keeperen var misfornøyd med at Son ikke løp tilbake på en Everton-kontring. (NTB)

  GSbzKGIZsBc
  Foto: ADAM DAVY

Sendeplan

Kl. Program Kanal