Hopp til innhold

Johaug tøyer høydegrensen for å bli bedre enn Bjørgen

Da langrennssesongen nådde sitt klimaks med VM og verdenscupavslutningen, satte Therese Johaug seg på flyet bort fra Norge. Målet er å bli sterkere enn Marit Bjørgen.

Therese Johaug

RO: I Aspen får Therese Johaug ro rundt treningen.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– I den tiden som har vært nå, midt i VM, midt i verdenscupavslutning med veldig mye fokus på langrenn, har det ikke vært så veldig koselig for henne å sitte å få med seg alt som skjer, når alle skal prate om det.

Det forteller Therese Johaugs personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til NRK.

Den utestengte skistjernen trengte rett og slett fred fra alt - og fant det i først i italienske Val Senales, så i amerikanske Aspen.

I tillegg til å slippe unna det verste trykket rundt den pågående dopingsaken, skal det to uker lange Aspen-oppholdet og uken i Val Senales gjøre henne raskere og sterkere.

Trener for å hamle opp med Bjørgen

Fra sofakroken har hun sett Bjørgen smadre konkurrentene i VM og i Holmenkollen. På 2500–3000 meters høyde legger Johaug nå grunnlaget for å kunne hamle opp med Marit Bjørgen, når hun er tilbake i langrennssirkuset.

Pål Gunnar Mikkelsplass

MOTIVERT: Pål Gunnar Mikkelsplass forteller at Johaug er motivert for å forbedre seg på alt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Therese har trent veldig bra i mange år. Det å forandre litt kan kanskje gi et lite løft. Det trengs helt sikkert, når hun ser hvor fort Marit går, forteller Mikkelsplass.

Forandringen Mikkelsplass snakker om er mengden av høydetrening Johaug nå går gjennom. Hun er godt vant med rolig trening i høyden, men hun har aldri før trent så lenge, så høyt.

Det bekreftet hun selv til NRK tirsdag.

Trener Mikkelsplass sier følgende om de tre ukene i høyden i USA og Italia:

– Det å tøye grensen opp mot den høyden over et så langt tidsperspektiv er litt nytt. Så det vil bli litt spennende å se hvordan kroppen fungere i etterkant.

Johaug har tidligere vist at hun har de samme styrkene som Bjørgen. Denne sesongen har Bjørgen vist at hun kan gå ifra feltet og holde høy fart tidlig i løpet.

Det var slik langrennsdronningen vant tremila i Holmenkollen i år. På samme måte som Johaug gjorde i fjor.

Therese Johaug

SE VIDEO: NRK møtte Therese Johaug i Aspen denne helgen. Foto: Jørn Tveter

Må bli en bedre spurter

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Johaug har flere av de samme egenskapene som Bjørgen, men en ting Johaug må bli bedre på.

Fredrik Aukland

SPURT: Therese Johaug må bli enda bedre i spurt for å kunne slå Bjørgen, mener Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– For å slå Bjørgen må hun bli enda bedre i spurt. Det er der Bjørgen har vært bedre enn Johaug tidligere, forteller Aukland.

At Johaug nå bruker lengre tid i høyden enn det hun ellers ville fått tid til kan gjøre henne sterkere. Samtidig vil det gi henne ro å komme vekk fra Norge der det er svært få plasser hun vil fått trene i fred.

– Høydetrening gir en god effekt. Spesielt over lang tid og med riktig treningsintensitet. Det at Johaug får lagt inn gode høydetreningsblokker i en periode hun egentlig ikke ellers ville ha hatt mulighet til, kan være til hennes fordel, forteller Aukland.

Siste nytt

 • Dobler antall sprintløp i 2023

  Det internasjonale motorsportforbundet (FIA) har bestemt at antall sprintløp i Formel 1 i 2023 skal økes fra tre til seks.

  – Jeg er veldig glad for at det blir seks sprintløp i 2023 og deretter. Vi skal bygge videre på formatet som vi introduserte under VM i 2021. Det gir enda mer spenning i en F1-helg, sier direktør Stefano Domenicali, ifølge Aftonbladet.

  Forbikjøring
  Foto: FERENC ISZA / AFP
 • Scaloni fortsetter som landslagssjef for Argentina

  Tirsdag vant Argentina 3-0 over Jamaica i en vennskapskamp. Like etter kampen kunngjorde president Claudio Tapia at hovedtrener Lionel Scaloni (44) har forlenget kontrakten frem til VM i 2026.

  – Vi fortsetter å satse på det omfattende landslagsprosjektet, skrev Tapia.

  Scaloni erstattet Jorge Sampaoli som trener etter at Argentina tapte mot Frankrike i 16-delsfinalen i VM i 2018. Argetina har spilt 35 kamper uten tap.

  Lionel Scaloni
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Tilskuer kastet bananskall mot Richarlison

  Det ble kastet en banan mot Richarlison da han feiret etter å ha scoret for Brasil i 5-1-seieren mot Tunisia i Paris tirsdag.

  Vennskapskampen på Parc des Prince ble også midlertidig stanset i første omgang da publikum ble bedt om å slutte å peke mot de brasilianske spillerne med laserpenn.

  – Dessverre ble en banan kastet på banen mot Richarlison, som scoret Brasils andre mål, tvitret det brasilianske fotballforbundet CBF etter kampen.

  Brasils Richarlison
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste