Hopp til innhold

Johaug stiller opp mot Grøvdal – vil kvalifisere seg til sommer-OL i Tokyo

Ved hjelp av råd fra Jack Waitz og ryggen til Karoline Bjerkeli Grøvdal, skal Therese Johaug lørdag prøve seg på OL-kravet til Tokyo på 10.000 meter.

Therese Johaug og Karoline Bjerkeli Grøvdal

MESTERMØTE: Therese Johaug skal prøve å bli med Karoline Bjerkeli Grøvdal under OL-kravet på 10.000 meter.

Foto: NTB

Løpet på Bislett er satt opp for at Grøvdal skal kunne ta OL-kravet på 10.000 meter. Nå har også Therese Johaug bestemt seg for å bli med.

– Det dukket opp en mulighet som kanskje viser seg å være den eneste muligheten til å løpe en 10.000-meter i år, og da har hun lyst til å prøve. OL-kravet er målet, for å ha noe å strekke seg etter, sier Johaugs manager Jørn Ernst til NRK.

– Vurderer hun å delta i sommer-OL i Tokyo hvis hun kvalifiserer seg?

– Det har vi vel ikke tenkt så mye på, egentlig, sier manageren.

Han forteller at Johaug ikke føler seg like godt forberedt som da hun løp på Bislett i fjor, men at hun tar løpet veldig seriøst og blant annet har fått treningsråd av Jack Waitz i forkant. Og formen er god.

Grøvdal: – Det er bare å se på persen

Therese Johaug tok fire gull under ski-VM i Oberstdorf i februar/mars og har vært verdens klart beste langrennsløper de siste sesongene. Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært Norges beste langdistanseløper i en årrekke, og aldri vært bedre enn akkurat nå.

Karoline Bjerkeli Grøvdal i superform

ER I SUPERFORM: Karoline Bjerkeli Grøvdal viste lørdag fram en fart Therese Johaug skal slite med å henge på.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Lørdag løp hun inn til uoffisiell verdensrekord på 5 km gateløp på 14.39. Løypa var ikke offisielt godkjent og viste seg etterpå å være 12,5 meter for kort, men det sier uansett mye om formen.

Det er med andre ord en superduell som finner sted lørdag.

Så gjenstår det å se om det blir en reell duell i løpet som kommer til å bli vist direkte på NRK.no kl. 13.00 lørdag.

– Det er bare å se på persen, så trenger jeg kanskje ikke svare på om det blir en duell, sa Grøvdal da NRK etter lørdagens løp spurte om et eventuelt møte med Johaug.

Johaug har en personlig rekord på 31.40,67 fra Bislett i fjor. Grøvdal løp på 31.14,07 under OL i Rio for fem år siden.

OL-kravet er på 31.25.

w1DhW0HD6tU

OVERRASKET: Therese Johaug viste på Bislett i fjor at hun kan mer enn å gå på ski.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Har ikke en sjanse

– Med den farten Grøvdal er i nå, har ikke Therese en sjans til å henge på. Det blir ikke noe løp mot henne. Therese skal gjøre sitt eget løp bak Grøvdal, sier Jørn Ernst.

Det er Tjalve som arrangerer lørdagens løp. Daglig leder Mathias Lavik opplyser til NRK at Grøvdal og Johaug trolig vil få hver sin «lyshare» å følge. Foreløpig ligger det an til at Grøvdals lys skal gå på 31.00, mens Johaugs lys trolig skal gå nøyaktig på OL-kravet.

Selv om Grøvdal legger opp til å løpe under sin personlige rekord, er ikke planen å ta ut maks.

– Målet er egentlig bare å komme under OL-kravet uten å belaste beina altfor mye, sa Grøvdal til NRK tidligere i uka, og understreker at jobben må gjøres selv om det på papiret skal være en overkommelig oppgave.

Advares mot å følge Grøvdal: – Kan ødelegge

Dermed kan det kanskje bli mulig å få hjelp av Grøvdals rygg i hvert fall tidlig i løpet for Johaug. Skjønt akkurat det advarer NRKs kommentator Jann Post mot.

– Det kan komme til å ødelegge løpet for Johaug hvis hun følger Grøvdal fra start. Da kan hun sprekke, rett og slett, for Grøvdal er så god nå. Og jeg tror nok Grøvdal vil markere at hun er en vesentlig bedre løper enn Johaug, sier Post.

Hvis hun gjør sitt eget løp, tror han imidlertid Johaug kan klare OL-kravet.

– Ryktene sier at banetreningen har gått ørlite bedre enn i fjor, og da hadde hun mye krefter igjen på slutten av løpet på Bislett. Hun kunne nok løpt ned mot 31.30 da. Men det vil være en enorm prestasjon om hun klarer det, sier Post.

DS2g13Vy3vQ

DEN GODE HJELPER: Jack Waitz har vært med Therese Johaug på trening de siste ukene.

Foto: Audun Braastad / NTB

Waitz: – Maskinen er der

Jack Waitz bekrefter overfor NRK at han har snakket med Johaug nettopp om å ikke la seg rive med i starten. Han har vært med og satt opp øktene langrennsstjernen har kjørt i forkant.

– Jeg har prøvd å legge opp til noen økter som ikke ødelegger skitreninga for mye. Så har vi hatt litt for liten tid, egentlig. Før Bislett i fjor hadde hun en måned til å forberede seg på. Hadde vi hatt det, kunne vi gjort ting litt annerledes, sier Waitz.

Han mener Johaug skal være fornøyd om hun forbedrer sin personlige rekord, men tror OL-kravet er realistisk.

– Hun er i solid form, maskinen er der, sier han.

Piggfritt

For å spare beina vurderer Grøvdal å droppe piggsko til fordel for joggesko som er innenfor det nye regelverket, det vil si at de har en såle som under 25 millimeter tykk.

Johaug har allerede bestemt seg for å løpe i joggesko. Men dette er altså ikke såkalte «supersko».

– Therese fikk nye sko i posten onsdag, forteller Jørn Ernst.

Lørdagens felt samler for øvrig stort sett hele norgeseliten på 10.000 meter. Arrangementet er en erstatning for den avlyste Holmenkollstafetten. Etter 10.000-meteren er det stafett på Bislett. Det arrangeres også en virtuell stafett med rundt 1200 lag og 6000 løpere i aksjon.

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal