Karlsson skal rett til mentaltrener – Johaug mener yndlingen har lagt for stort press på seg selv

RUKA/OSLO (NRK): Samtidig som Frida Karlsson hang utslitt og svært skuffet over reklameskiltene, suste Therese Johaug over målstreken som vinner. Etter rennet var den norske skistjernen klar på at den svenske yndlingen har lagt for stort press på seg selv.

Karlsson Johaug

STJERNER: Frida Karlsson og Therese Johaug, her avbildet under

Foto: NTB Scanpix

– Det er det jeg har sagt hele tiden. Hun selv og vi skal ikke forvente at hun skal være på pallen hvert eneste renn hun stiller opp i, sier Johaug etter en knusende overlegen seier på 10 kilometer klassisk i Ruka.

– Jeg har selv vært der: Du tror kanskje at når du har fått en medalje i et mesterskap, så er du på det nivået. Slik er det dessverre ikke.

pfzYMkLitSc

PALLEN: Therese Johaug (midten), smiler sammen med lørdagens nest beste, finske Krista Pärmäkoski (venstre). Til høyre Natalia Neprjajeva, som ble nummer tre.

Foto: LEHTIKUVA

Møter mentaltrener

For det ble nok en nedtur for Frida Karlsson. Fredag røk hun rett ut av prologen i sprintkonkurransen. Lørdag klarte ikke 20-åringen å bli mer enn nummer 11. Det var drøyt ett minutt og 10 sekunder opp til suverene Johaug.

Karlsson var svært skuffet etter rennet. Hun innrømmer at hun stresset i gåingen og at hun overhodet ikke fikk ut det hun ville av kroppen. Karlsson ville rett og slett for mye, forteller hun, og slår fast at det er nærmest umulig å ta inn Johaug i mini-touren sammenlagt.

Hun forteller deretter at det nå blir en del samtaler med hennes mentale trener for å snakke ut om det som har skjedd denne helgen. Karlsson sier de evalueringene med mentaltreneren kan være kjempeviktige i en helg som denne.

ObR6K2AxbJk

JOBBET OG JOBBET, MEN FIKK DET IKKE TIL: Frida Karlsson, her under den 10 kilometer lange intervallstarten i klassisk lørdag.

Foto: Heikki Saukkomaa / Vesa Moilanen

– Har det vært for mye press på deg?

– Ja, men forventningene kommer mest fra meg selv. Jeg vet hva jeg kan og klarer ikke å få det ut. Når har jeg én dag til å vise det.

– Men har du lagt for mye press på deg selv?

– Jeg vet ikke. I dag vil jeg bare for mye, sier Karlsson.

– Alle skal hausse henne opp

Johaug selv er imidlertid klokkeklar: Forventningene er for høye med tanke på Karlssons alder. Hun påpeker videre at du er nødt til å ha dagen for å være med å kjempe om pallplasser i verdenscupen.

Steget fra junior til senior er såpass høyt, og de yngre er ikke like gjennomtrente som de eldre, påpeker 31-åringen.

– Jeg er ikke overrasket over at det som skjer, skjer. Jeg tror at det er veldig fort gjort når alle skal hausse henne opp. At hun får forventinger selv også, sier Johaug.

ICcXEGsEJNs

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under verdenscuphelgen i Ruka.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Også Norges landslagstrener Ole Morten Iversen har meninger om saken. Han mener Karlsson har fått hjelp til å få store forventninger på sine skuldre.

– Hun er ung og uerfaren og har opplagt et stort potensiale. Men det er som Therese sier, det vil svinge for henne. Hun vil kanskje litt for mye og det kan bli en begrensning. Men Frida kommer sterkere tilbake. Det er jeg sikker på, sier Iversen.

Skuffende 46. plass på Haga

Det ble for øvrig en grei norsk dag bak Johaug. Krista Pärmäkoskis andreplass varmet nok hjemmefansen på tribunen i Ruka.

Natalia Neprjajeva tok tredjeplassen, mens Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok syvende- og åttendeplassen. De var ikke mer enn 14 og 15 sekunder bak pallen.

Litt mer skuffende var Ragnhild Hagas 46. plass. Hun var over to minutter bak Johaug i mål. Ellers ble Anna Svendsen nummer 21, Tiril Udnes Weng 22, Anne Kjersti Kalvå 24, Mari Eide 73 og Ane Appelkvist Stenseth nummer 78.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Norsk keeper til Allsvenskan

  Den norske keeperen Mathias Dyngeland melder overgang fra Sogndal til svenske Elfsborg. Han har skrevet under på en kontrakt som strekker seg ut 2023. 24-åringen har vært Sogndals førstekeeper siden han debuterte i Eliteserien i 2014.

  Eliteserien i fotball 2017: Lillestrøm - Sogndal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Deschamps «tar ein Lagerbäck»

  Den franske landslagssjefen Didier Deschamps (51) gjer som Lars Lagerbäck forlenga kontrakten til VM i 2022, opplyser nyheitsbyrået AFP.

  Han har leia laget sidan 2012, og førte Frankrike til VM-gull i 2018. Som spelar og kaptein leia han landet til VM-gull på heimebane i 1998.

  Den nye kontrakten vil gjere Deschamps til den som har site lengst som fransk landslagssjef nokosinne.

  deschamps
  Foto: Gabriel Bouys / AFP
 • IBU avventar Russland-tiltak

  Det internasjonale skiskyttarforbundet, IBU, vil vente litt med å avgjerd kva reaksjonar dei vil innføre overfor Russland etter Wadas-avgjerd om utestenging.

  – IBU granskar Wada-vedtaket i høve til skiskyting og skal foreslå prosedyrar og retningslinjer som IBU kan implementere når og om Wadas utestenging blir gjeldande, skriv IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til NRK.

  – Vi ventar også at Wada kjem med nærmare retningslinjer for internasjonale særforbund når det gjeld prosessar for å diskutere om russiske utøvarar kan få konkurrere, og eventuelt under kva slags vilkår, legg Winkler til.

  IBU World Biathlon Championships
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal