Hopp til innhold

Johaug-saken ryster skiskytterne: Skjerper rutinene

VILLARD-DE-LANS/OSLO (NRK): Tiril Eckhoff reagerte med sjokk og vantro da venninnen Therese Johaug ble tatt for doping. – Det kunne vært meg, sier hun.

Tiril Eckhoff

TRIST OG SJOKKA: Tiril Eckhoff føler med Therese Johaug og mener hun har vært «maks uheldig».

Foto: Anders Rove Bentsen, NRK

– Først var det et sjokk. Så ble jeg lei meg, for jeg kjenner Therese og vet hva hun står for. Hun er et kjempeforbilde, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Skiskytterne er på treningssamling i franske Villard-de-Lans. Johaug-saken har naturlig nok vært et tema også der.

– Vi har snakket mye om det, og det er en «wake up call» for oss også. Vi kan ikke stole på legen vår. Vi må sjekke alt selv, mener 26-åringen, som sendte en støttende melding til venninnen da saken ble kjent.

– Det kunne vært meg. Da hadde verden gått i knus. Det er det verste som kan skje, at man får i seg stoffer uten å ha gjort det med vilje.

Skremmes

Eckhoff bekrefter å ha gjennomført e-læringsprogrammet til Antidoping Norge. Landslaget har også gått gjennom rutiner og prosedyrer rundt bruk av medisiner..

– Jeg føler vi har gode nok rutiner, men det har nok langrenn følt også. Det beviser at vi ikke kan stole på noen, og vi må sjekke alt. Det kommer jeg til å gjøre resten av karrieren, forteller Johannes Thingnes Bø.

– Til syvende og sist er det kun utøverens ansvar, og det er skremmende i denne saken, legger han til.

Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen

PASSER PÅ Både Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen innrømmer at de sjekker enda bedre hva de får i seg nå, etter at Johaug-saken ble kjent.

Foto: Gjermund Midtbø, NRK

Både Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen føler med Johaugs situasjon.

– Det er et mareritt, og jeg tror det kunne skjedd hvem som helst. Du skjerper deg enda mer etter en sånn sak, men vi har gode rutiner. Jeg tar ingenting før jeg vet hva jeg tar, og du må rett og slett være litt paranoid. Hvis du først får i deg noe, blir du jo dømt, sier Svendsen.

Skal dobbeltsjekkes

Skiskytterlandslagets lege, Ola Berger, bekrefter at rutinene er skjerpet.

– Det er en påminner av det praktiske. En ting er hva vi har nedskrevet, men vi må minne oss selv på det. Vi har sendt ut en skriftlig påminnelse til alle, og her har vi gått igjennom hvordan vi skal gjøre ting, sier han.

– Hvordan er rutiner for kjøp av medisiner i utlandet?

– Det er veldig sjelden, og rutinen er å være ekstremt nøye og dobbeltsjekke alt. Nå har vi bestemt oss for at en kollega sjekker det vi gjør. I tillegg skal utøveren sjekke selv. Utøveren har alltid ansvar.

Egil Kristiansen var tidligere Johaugs trener. De to har fortsatt kontakt, selv om han nå har ansvaret for skiskyttergutta.

– Det er selvfølgelig en forferdelig trist sak. Hun har vært veldig langt nede. Det er nok vanskelig for henne å tenke på trening og de riktige tingene nå, mener han.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal