NRK Meny
Normal

Johaug-saken ryster skiskytterne: Skjerper rutinene

VILLARD-DE-LANS/OSLO (NRK): Tiril Eckhoff reagerte med sjokk og vantro da venninnen Therese Johaug ble tatt for doping. – Det kunne vært meg, sier hun.

Tiril Eckhoff

TRIST OG SJOKKA: Tiril Eckhoff føler med Therese Johaug og mener hun har vært «maks uheldig».

Foto: Anders Rove Bentsen, NRK

– Først var det et sjokk. Så ble jeg lei meg, for jeg kjenner Therese og vet hva hun står for. Hun er et kjempeforbilde, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Skiskytterne er på treningssamling i franske Villard-de-Lans. Johaug-saken har naturlig nok vært et tema også der.

– Vi har snakket mye om det, og det er en «wake up call» for oss også. Vi kan ikke stole på legen vår. Vi må sjekke alt selv, mener 26-åringen, som sendte en støttende melding til venninnen da saken ble kjent.

– Det kunne vært meg. Da hadde verden gått i knus. Det er det verste som kan skje, at man får i seg stoffer uten å ha gjort det med vilje.

Skremmes

Eckhoff bekrefter å ha gjennomført e-læringsprogrammet til Antidoping Norge. Landslaget har også gått gjennom rutiner og prosedyrer rundt bruk av medisiner..

– Jeg føler vi har gode nok rutiner, men det har nok langrenn følt også. Det beviser at vi ikke kan stole på noen, og vi må sjekke alt. Det kommer jeg til å gjøre resten av karrieren, forteller Johannes Thingnes Bø.

– Til syvende og sist er det kun utøverens ansvar, og det er skremmende i denne saken, legger han til.

Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen

PASSER PÅ Både Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen innrømmer at de sjekker enda bedre hva de får i seg nå, etter at Johaug-saken ble kjent.

Foto: Gjermund Midtbø, NRK

Både Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen føler med Johaugs situasjon.

– Det er et mareritt, og jeg tror det kunne skjedd hvem som helst. Du skjerper deg enda mer etter en sånn sak, men vi har gode rutiner. Jeg tar ingenting før jeg vet hva jeg tar, og du må rett og slett være litt paranoid. Hvis du først får i deg noe, blir du jo dømt, sier Svendsen.

Skal dobbeltsjekkes

Skiskytterlandslagets lege, Ola Berger, bekrefter at rutinene er skjerpet.

– Det er en påminner av det praktiske. En ting er hva vi har nedskrevet, men vi må minne oss selv på det. Vi har sendt ut en skriftlig påminnelse til alle, og her har vi gått igjennom hvordan vi skal gjøre ting, sier han.

– Hvordan er rutiner for kjøp av medisiner i utlandet?

– Det er veldig sjelden, og rutinen er å være ekstremt nøye og dobbeltsjekke alt. Nå har vi bestemt oss for at en kollega sjekker det vi gjør. I tillegg skal utøveren sjekke selv. Utøveren har alltid ansvar.

Egil Kristiansen var tidligere Johaugs trener. De to har fortsatt kontakt, selv om han nå har ansvaret for skiskyttergutta.

– Det er selvfølgelig en forferdelig trist sak. Hun har vært veldig langt nede. Det er nok vanskelig for henne å tenke på trening og de riktige tingene nå, mener han.

Siste nytt

 • Snesrud er Norges nye smøresjef

  Stein Olav Snesrud (35) tar over som smøresjef etter Knut Nystad, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

  – Jeg synes det er utrolig spennende å få denne muligheten, og gleder meg til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver, sier Snesrud.

  Stein Olav Snesrud
  Foto: Norges Skiforbund
 • Molde senket av egen spiller

  Svenske Isak Ssewankambo er på lån fra Molde til Malmö. Onsdag scoret han kampens siste mål for Malmö da de slo nettopp Molde 2–0 i en treningskamp.

  Alexander Jeremejeff scoret kampens første mål.

  Molde - Vålerenga 4 - 0
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Molde-Glenavon, Sarpsborg 08-IBV

  Molde skal møte Glenavon frå Nord-Irland i 1. runde av kvalifiseringa til europaligaen. Sarpsborg 08 møter islandske IBV. Kampane går 12. og 19. juli, og begge norske laga spelar borte først.

  Sarpsborg - Molde (2-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Saudi-Arabia
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania