Hopp til innhold

Johaug raser mot russere i Putins propaganda-show: – Jeg blir forbannet

Hun smilte og var i godt humør etter å ha tatt sitt 17. NM-gull. Men Therese Johaug ble brått mer alvorlig da NRK spurte om en mulig retur for russiske utøvere til verdenscupen om et drøyt halvår.

Bildecollage

PROVOSERT: Therese Johaug reagerer kraftig på at russiske OL-utøvere, deriblant Aleksandr Bolsjunov, deltok i Putins propagandashow.

Foto: AP/NTB

Først og fremst må krigen ta slutt. Det er helt klart, sier Johaug til NRK og fortsetter:

Men så vet vi ikke om den (krigen) tar slutt og hva slags handlinger som skjer i Russland. Det er vanskelig å si her og nå, men det er mye som skal skje for at de skal stille på start igjen.

Russiske og hviterussiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser i de aller fleste idretter som følge av Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

Per nå er det usikkert om de får delta når verdenscupen i langrenn starter opp igjen neste vinter.

– Drøyt

Når NRK viser til at flere OL-utøvere, også langrennsløper som Aleksandr Bolsjunov, stilte opp i et stort propagandashow i regi av russiske myndigheter og president Vladimir Putin, blir Johaug enda mer alvorlig.

Forventer du en unnskyldning og at de tar avstand fra krigen før de kommer tilbake?

Ja, det synes jeg. Det er ikke riktig, det de gjør. Det er ganske drøyt i mine øyne at de fronter og er med på propagandashowet til Putin.

Hva tenkte du da du så det?

Jeg ble sjokkert. Samtidig ble jeg ikke sjokkert. Jeg føler bare ... sier Johaug og tenker seg om.

Jeg tar så sterk avstand fra det at jeg klarer ikke å forholde meg til det. Jeg blir forbannet, sier 33-åringen.

  • NRK har forsøkt å komme i kontakt med den russiske langrennsleiren og fremlagt kritikken for trener Markus Cramer, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Les også Bolsjunov brukt i propagandashow før Putin-tale: – Står fram som uhyggjeleg

OL-helter før Putin sin tale.

Krüger vil ikke klandre russere

Den samme avskyen føler Erik Valnes på.

Etter niendeplassen på herrenes 15 kilometer under NM i Harstad forteller han til NRK at han sliter med å finne ord på hvor håpløst det er at Bolsjunov og andre idrettsutøvere deltok på propagandashowet forrige uke.

YpKOuApyQsM

OPPGITT: Erik Valnes, her i NM-løypene i Harstad lørdag morgen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er jo sjokkerende. Helt utrolig at det går an. Det er så dumt at jeg har ikke ord, sier Valnes, før han fortsetter:

– Et par dager før showet sa vel Putin at det var viktig å ikke blande idrett og politikk, så stiller de opp på det der to dager etterpå. Det er så latterlig, sier Valnes.

Han ser helst at de russiske utøverne kommer med en offentlig beklagelse og tar tydelig avstand til krigen før de stiller til start i internasjonale konkurranser igjen, men det tror ikke Simen Hegstad Krüger man kan forvente.

Simen Hegstad Krüger

VANSKELIG SITUASJON: Simen Hegstad Krüger, som ble nummer to på 15 kilometeren i NM, er usikker på om de russiske utøverne har mulighet til å kunne si imot Putin uten å få alvorlige konsekvenser.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg skal være forsiktig med å klandre utøvere som stiller opp der fordi jeg er usikker på om de har noe valg, og det kan være at de er redde for konsekvenser ved å ikke stille opp, sier NM-sølvvinner Krüger og fortsetter:

– Med den infoen jeg sitter på virker det som det er livsfarlig å gå ut og kritisere eget regime, og det er forferdelig synd, fordi jeg skulle ønske noen av utøverne turte å stå opp mot den uretten som skjer nå.

Välbe frykter langvarig utestengelse

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe frykter at utestengelsen av hennes utøvere blir langvarig, og at også neste sesong ryker.

I et intervju med russiske Telesport forteller hun at hun er bekymret for hvilke konsekvenser det vil få for de russiske stjernene.

Verdenscup ski nordiske grener.

BEKYMRET: Jelena Välbe frykter konsekvensene en langvarig utestengelse vil få for de russiske langrennsstjernene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvis vi går én sesong uten konkurranser i regi av FIS, altså verdenscup og VM, vil vi befinne oss på kanten av stupet. Ett tapt år for oss er ti skritt tilbake. Uansett hvor gode konkurrentene til Aleksandr Bolsjunov og Natalja Neprjajeva er nasjonalt, er de ikke like sterke som de utenlandske konkurrentene, sier Välbe.

Les også Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Vil se mer forståelse fra Bolsjunovs kolleger

NRK har lagt frem Therese Johaugs synspunkter for renndirektør i langrenn i FIS (Det internasjonale skiforbundet). Pierre Mignerey er imidlertid usikker på om de russiske utøverne kan ta avstand fra krigen.

– Det kan føre til store konsekvenser, spesielt fordi de er kjente personer. Du kan få trøbbel med myndighetene og risikerer å ikke fortsette som utøver om du går offentlig ut mot det som skjer. Da måtte han (Bolsjunov) nok forlatt landet sitt, hvis han hadde hatt et ønske om å fortsette karrieren, sier Mignerey.

Han har ett lite hjertesukk i samtale med NRK.

– Jeg vil gjerne se litt mer forståelse fra russernes internasjonale kolleger. Hvis vi ønsker at ting skal endre seg, så må det være å bringe dem nærmere oss. Ikke avvise dem, men støtte dem.

– Tror ikke russerne har frihet

Når NRK påpeker at Bolsjunov faktisk var en del av Putins propagandashow for en drøy uke siden, og at bildene derfra vekker sterke reaksjoner i den norske leiren, svarer Mignerey slik:

Pierre Mignerey

FIS-TOPP: Renndirektør i det Internasjonale skiforbundet, Pierre Mignerey.

Foto: Terje Pedersen

– Det hadde vært fint å vite om han hadde et valg, en mulighet til å si nei. Therese er født i Norge, jeg i Frankrike, vi har vokst opp i land hvor vi har frihet til å uttrykke oss fritt i offentligheten.

Han har sine tvil om at Bolsjunov stilte opp fordi han støttet krigen. Ifølge renndirektøren ble russeren flydd til Moskva og tilbake fra en konkurranse i landet.

– Jeg har vanskelig for å tro at han dro til showet med intensjon om å støtte krigen. Jeg tror vi skal være forsiktige med å analysere dette med våre øyne fra land med mye frihet. Jeg tror ikke russerne har denne friheten i øyeblikket.

På spørsmål om han tror russerne stiller til start til verdenscupåpningen i november, svarer Mignerey at han rett og slett ikke har peiling.

– Og det blir ikke jeg som avgjør det. Jeg håper bare det blir diskutert og tatt en avgjørelse i alle nasjonale forbund på tvers av alle skiidretter.

Les også Russiske stjerner manipulerte vekk krigssymbol etter Putin-show: – Taktisk

Averina med ring

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal