Hopp til innhold

Tandrevold fryktet hjerteflimmer da Johaug knuste alle

LYSEBOTN/OSLO (NRK): Therese Johaug gjorde som hun ville i motbakkene. For Ingrid Landmark Tandrevold ble det så tøft opp stigningen at hun trodde noe var alvorlig galt.

Tandrevold

BLODSLIT: Ingrid Landmark Tandrevold kjente på makspuls og var redd for hjerteflimmer opp Lysebotn.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Johaug vant naturligvis kraftanstrengelsen Lysebotn opp torsdag formiddag. Det har hun hatt for vane å gjøre de siste årene.

– Det var ei tøff økt som alltid. Jeg fikk virkelig pushet meg selv og gått i kjelleren på denne økten, sier Johaug til NRK.

31-åringen fra Dalsbygda startet sist av 28 startende under den 7,5 kilometer lange intervallstart-løypa, som stort sett er en eneste lang motbakke.

Hun avanserte naturligvis forbi en rekke utøvere på sin ferd til toppen.

Johaug vant Lysebotn

Therese Johaug knuste alle opp Lysebotn og i tøffe forhold ble vinnertiden 33.11.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Der viste det seg at Johaug gikk over målstreken til soleklar bestetid og klokket inn til tiden i 33 minutter og 11 sekunder, i sterk motvind. Langt svakere enn rekorden hennes fra i fjor på 31.18,4.

– Det var litt vind, og så var det bløt asfalt. Enkelte steder glapp skien litt, så det er vanskelig å sammenligne dette med tidligere utgaver, sier Johaug.

vwlBBgv4ei0

Heidi Weng imponerte og var nærmest Johaug opp den tøffe stigningen.

Foto: Carina Johansen

Like bak Johaug gikk Heidi Weng inn til en solid andreplass. Weng hang på Johaug opp store deler av bakken og var meget godt fornøyd etter målgang. I mål var hun 34 sekunder bak Johaug.

– Jeg åpnet rolig og hadde planer om å gå rolig. Så kom Therese og kjente at jeg klarte å holde den farten. Jeg følte meg veldig pigg helt fram til de siste 100 meterne, sier Weng til NRK.

Tandrevold redd for hjerteflimmer

For Ingrid Landmark Tandrevold ble opplevelsen langt verre. Hun ble nest beste skiskytter på en ellevteplass med tiden 40.30, men beskriver opplevelsen av å gå opp bakken som så fæl at hun trodde det var noe alvorlig galt med kroppen.

– Jeg var innom en del diagnoser for min egen del. Jeg følte jeg hadde feber. Jeg var usikker på om jeg hadde hjerteflimmer, fordi jeg hadde så høy puls følte jeg. Det sier kanskje litt. Det var rett og slett verre enn jeg kunne huske, og jeg husker at det var ganske ille, sier hun til NRK.

Så tøft var det for Tandrevold at pulsen slo høyere enn Tandrevolds egen makspuls.

– Det er ikke en metafor eller et bilde på noe som helst. Det var sånn at jeg måtte titte ned på pulsklokka for å sjekke at den ikke føk i himmelen. Det stod 189 på pulsklokka, og jeg trodde jeg hadde 187 i makspuls. Enten var det to slag over makspuls, eller så må jeg justere makspulsen min. Jeg var så høyt jeg kan komme iallfall.

– Har du sett 189 på pulsklokka tidligere?

– Når jeg var 15 år kanskje, sier den vanligvis så blide Fossum-løperen.

Fossesholm forbedret seg kraftig

Helene Marie Fossesholm leverte råsterkt og havnet på pallen ved å bli nummer tre på 35 minutter og 31 sekunder. Dermed har hun forbedret tiden betraktelig sammenlignet med fjoråret – og mot lagvenninnen Johaug.

Fossesholm innfridde forventningene til henne. I fjor var hun 5 minutter og 40 sekunder bak Johaug opp den råtøffe stigningen og ble nummer åtte etter en tøff start. Det hadde Fossesholm lært av til årets start.

I år var avstanden opp bare 2 minutter og 20 sekunder og Fossesholm forbedret sin tid fra fjoråret med halvannet minutt.

– Jeg tenkte før jeg begynte at jeg skulle være litt smart i starten, åpne mer kontrollert i starten, så jeg kunne holde farten hele veien, og det føltes ikke håpløst. Jeg var mye smartere i starten og fikk til et bra løp. I år var det en grei dag og jeg er fornøyd med løpet.

– Du lærte av feilen fra i fjor?

– Det kan du absolutt si, sier 18-åringen.

Therese Johaug har hatt som vane å knuse konkurrentene ned i støvlene opp de 27 hårnålssvingene. I fjor satte hun sågar ny personlig rekord da hun forserte bakken på 31 minutter og 18 sekunder.

Johaug Lysebotn før

En fokusert Therese Johaug i Sandnes før båtturen inn i Lysefjorden.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Dagens største overraskelse var 23 år gamle Karoline Simpson-Larsen som havnet rett bakk Fossesholm i kampen om den siste pallplassen.

Annerledes versjon

For første gang gikk ikke løpet fra innerst i Lysefjorden og opp til Øygardsstølen med fellesstart. I stedet klatret utøverne de 7,5 kilometerne og 640 høydemeterne hver for seg.

Av smittevernshensyn startet utøverne med et halvt minutts mellomrom.

Også i henhold til koronareglene var feltet langt mindre enn tidligere år. Ingen utlendinger er på plass til årets Blink-festival. Totalt sto 27 kvinner på startstreken etter at Tiril Eckhoff måtte trekke seg på grunn av en urinveisinfeksjon.

Nærmest Johaug i fjor var Ingvild Flugstad Østberg, men hun er ikke med denne gangen etter et nytt tretthetsbrudd i foten, som har gitt Gjøvik-løperen mye å tenke på.

Se Lysebotn-konkurransene på NRK 1 og nett-TV fra klokka 21.15 i kveld.

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste