Johaug om Bjørgens avgjørelse: – Tårene trillet

Therese Johaug ønsket seg en siste sesong med bestevenninnen Marit Bjørgen, men slik blir det ikke. Hun sier Bjørgen har betydd uendelig for karrieren hennes.

Therese Johaug har hatt stor glede av å ha Marit Bjørgen som venninne og lagvenninne.

TAKKER: Se Therese Johaugs hilsen til lagvenninnen Marit Bjørgen.

– Marit har betydd utrolig mye for min karriere. Hun var den jeg så opp til. Så bare det å bli kjent med henne, få komme på lag med henne og ikke minst konkurrere med henne har vært stort, sier Therese Johaug.

Marit Bjørgen var Johaugs forbilde lenge før hun selv tok steget opp på landslaget. Med årene har de to også vokst sammen til å bli svært gode venninner.

– Marit er blitt en av mine aller beste venner. Jeg skulle så gjerne ønske at hun ville fortsette ett år til, men jeg støtter henne 100 % i avgjørelsen. Hun er 38 år og har vunnet alt, hun skal få lov til å gi seg nå.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

GODE VENNER: De to lagvenninnene har vært igjennom tykt og tynt, som har resultert i et godt vennskap.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Tror mange har noe å lære

Johaug fikk vite avgjørelsen av Bjørgen selv før det ble kjent fredag. Hun poengterer at Marit kommer til å bli dypt savnet, både i laget, i langrennssporten og i Idretts-Norge.

– Hvordan reagerte du da du fikk vite at hun velger å gi seg?

– Tårene trillet, jeg må innrømme det. Det er så rart, hun har vært et av mine største forbilder hele veien. Vi har trent veldig mye sammen utenfor samling. Vi har pushet hverandre og sett at vi begge har utviklet oss ved å gjøre det, sier hun.

Hva blir det største savnet ved at Marit er ute når du kommer tilbake?

– Tryggheten.

– Vi har spilt hverandre gode, og det tror jeg mange har noe å lære av, legger hun til.

– Jeg er så takknemlig

Etter dagens NM-renn tok følelsene over for flere av Marit Bjørgens lagvenninner. Ingvild Flugstad Østberg var tydelig preget over at Bjørgen ikke lenger skal være en del av det norske landslaget.

– Jeg har grått mine tårer, og jeg kommer til å savne hun veldig. Jeg har lært så mye av Marit, hun har vært og er fortsatt et stort forbilde for meg, sa Østberg til NRK.

Så rettet hun oppmerksomheten til nettopp Marit Bjørgen.

– Jeg er så takknemlig for alt jeg har lært av deg, Marit. At jeg har fått lov å lære deg å kjenne og være fadder for Marius. Jeg er kjempestolt av det.

Tårevått møte mellom Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen etter målgang i NM.

FORBILDE: Ingvild Flugstad Østberg takket et av hennes største forbilder for alt de har opplevd sammen.

Husker godt det første møtet

Maiken Caspersen Falla forteller til NRK at hun fikk en klump i magen da hun fikk beskjeden. Hun husker godt den første dagen hun møtte skidronningen.

– Hun lurte litt på hvem jeg var og jeg fortalte stolt at jeg var Maiken ifra Fetsund, og jeg er 18 år.

Falla gikk sitt første verdenscuprenn i karrieren i finske Kuusamo, og i smøreteltet kom det unge talentets største forbilde bort til henne.

Maiken Caspersen Falla husker godt den gangen hun møtte Marit Bjørgen for aller første gang.

FØRSTE MØTE: Maiken Caspersen Falla husker godt første gang hun møtte Marit Bjørgen.

– Jeg var litt nervøs og spent på å kunne prate med selveste Marit Bjørgen. Jeg spurte henne hvor hun var fra, men jeg visste jo det. Jeg hadde allerede skrevet om henne i en skoleoppgave, sier Falla sin første opplevelse med tidenes vinterolympier.

Landslagets «mamma»

Heidi Weng beskriver Bjørgen som lagets «mamma», og sier til NRK at hun kommer til å savne henne i laget.

– Vi har hatt det mye moro med Marit, og hun er en legende. Hun har vært tryggheten og mammaen i laget. Det er veldig kjipt ikke å ha «mamma» på start, en å tulle med og roe nervene med, sier Weng.

Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen trekker frem Bjørgens menneskelige evner som en viktig del av det norske landslaget.

– Hun har vært en utrolig viktig kulturbærer. Hun har vært veldig flink til å løfte frem de yngre og nye som kommer inn i laget, så hun har vært et slags lim og en trygghet som har betydd mye mer enn hva vi har rukket å reflektere over nå, sier Jacobsen til NRK.

Siste nytt

 • Engelsk målfest i kamp nummer 1000

  Harry Kane scoret tre mål da England høvlet over Montenegro med 7-0 i lagets landskamp nummer 1000 siden den aller første i 1872. Seieren gjorde at England er klare for EM.

  kane
  Foto: Martin Bernetti / AFP
 • Birkeland satt ut av forkjølelse

  Skiskytteren Lars Helge Birkeland fra Birkenes kan gå glipp av helgens sesongstart i skiskyting på Sjusjøen i Hedmark. 31-åringen har slitt med forkjølelse og har ikke trent de siste dagene, får NRK opplyst.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2019
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • EM ryker for Island

  Tyrkias fotballandslag fikk det ene poenget de trengte mot Island, og sendte både seg selv og Frankrike til EM sommeren 2020. 0-0 holdt ikke til videre avansement for Island, som var nødt til å vinne for å ta seg direkte videre til Europamesterskapet.

  Euro 2020 Qualifier - Group H - Turkey v Iceland
  Foto: Murad Sezer / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal